Posted on

Alcoholometer elektronik

Sejarah pembuatan minuman beralkohol berasal dari zaman purba, yang tidak boleh dilihat dalam cerita rakyat: "Dan saya berada di sana, minum madu bir," "Apa yang makan? Bubur. Apa minuman? Mash "dan sebagainya. Tetapi segera sebenar masalah ini adalah dalam tempoh perestroika "Larangan" yang dipanggil, apabila alkohol telah berhenti keras dengan yang banyak kuliah outreach awam, poster, Komsomol "lembut" majlis perkahwinan.

Tetapi rakyat kita, seperti biasa, tidak boleh tanpa pembakaran. Menerima minuman keras untuk seorang bekas lelaki Soviet adalah falsafah keseluruhan, supaya mereka tidak bercakap tentang kemerosotan orang dan kemudaratan alkohol secara umum. Dan, kerana kehilangan terapi utama (dan psikoterapi), orang tidak kehilangan kepalanya dan kembali kepada asal usul - pengeluaran bebas minuman. Di dalam kursus ini, alat-alat buatan rumah yang rumit dan teknologi yang kurang rumit untuk winemaking di rumah.

Untuk hari ini, tidak ada keperluan akut untuk membuat buatan rumah atau wain, rak kedai hanya pecah dengan banyak botol dengan label terang - memilih untuk setiap rasa dan dalam kategori harga apa pun. Tetapi tradisi masih hidup dan banyak yang membuat semangat bukan untuk memenuhi keperluan yang penting, tetapi, untuk bercakap, kerana cinta untuk proses itu, menjadikan pekerjaan mereka status hobi.

Pembuatan minuman beralkohol

Kebanyakan minuman ini disediakan berasaskan alkohol, pengeluaran yang berlaku dalam beberapa peringkat kompleks:

  • penyediaan bahan mentah;
  • mendapatkan alkohol secara langsung;
  • pembersihan dan aromatisasi alkohol.

Tahap terakhir adalah sangat penting, kerana kualiti dan keselamatan produk akhir langsung bergantung padanya. Pembersihan kekotoran berbahaya dan bau asing (ia harus diperhatikan, sangat tidak menyenangkan) dijalankan dengan bantuan kaedah dan teknologi kimia: rawatan dengan alkali, kalium permanganat, penyulingan.

Ciri penting minum alkohol adalah kekuatannya. Ini, sebenarnya, adalah produk separuh siap minuman itu, bagaimanapun, ciri-cirinya secara langsung akan menjejaskan hasil akhir - sama ada vodka domestik, minuman keras atau cognac. Kubu, iaitu bilangan darjah di dalamnya adalah paling mudah untuk mengukur meter alkohol isi rumah - elektronik atau raksa.

Peranti dan prinsip tindakan alkohol

Alkohol adalah sejenis hidrometer - alat untuk mengukur kepadatan cecair. Ia dikira sehingga ke tahap yang lebih besar untuk bekerja dengan campuran alkohol yang alkohol, lebih banyak alkohol dalam kekotoran, bacaan kurang tepat. Pada masa yang sama adalah perlu membuat reservasi bahawa spirtometers tidak sesuai untuk mengukur kekuatan anggur - bagi mereka terdapat peranti khas.

Secara umum, alkohol adalah tiub kaca sempit, bahagian bawahnya diisi dengan merkuri, dan bahagian atas adalah skala. Ini boleh menjadi nisbah jisim-ke-jumlah, tetapi peranti moden direka untuk menjadikan kehidupan lebih mudah untuk "pengguna", supaya anda dapat melihat nilai yang dikehendaki - peratusan kandungan alkohol.

pengukuran alkohol

Bagaimana untuk menggunakan meter alkohol isi rumah?

Syarat utama untuk ketepatan pengukuran adalah mematuhi semua keperluan untuk prosedur:

  • suhu cecair mestilah 20 ° C. Ingat bahawa jika anda menambah air kepada alkohol, suhu meningkat dan anda harus menunggu sehingga ia kembali kepada nilai asal;
  • campuran tidak boleh mengandungi sebarang kekotoran, kecuali alkohol secara langsung dan air tulen.

Oleh itu, dalam bekas kaca yang sempit dengan penyelesaian alkohol merkuri tenggelam sebahagian siasatan instrumen atau - dalam hal alcoholmeters digital dan menunggu sehingga pergerakan atau perubahan dalam skala nilai angka yang berhenti.

Perlu diperhatikan bahawa pengukuran oleh seorang spiritueter elektronik untuk ketepatan dan kemudahan jauh lebih tinggi dari yang biasa, bagaimanapun, dan biayanya jauh lebih tinggi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

56 + = 61