Posted on

Amstaff - penerangan baka

Nenek moyang amstaff tinggal di England. Pada permulaan abad XIX, seekor anjing dibawa keluar dengan melintasi bulldog dan permainan-terrier. Pada tahun tujuh puluhan, ia dibawa ke Amerika, di mana baka ini pertama kali dikenali sebagai terrier pit bull. Dan kemudian keputusan American Club of Cynologists baka ini diberi nama American Staffordshire Terrier atau, tak lama lagi, amstaff.

Amstaff adalah standard baka

Anjing betina Amerika Terrier adalah haiwan berotot kuat saiz sederhana. Lelaki mempunyai ketinggian paras bahu kira-kira 47 cm dan perempuan -. 45 cm Amstaff baik dibina, elegan dan sangat mudah alih.

Badan anjing itu luas, pendek dan padat, dengan ekor pendek. Kepala besar dengan tengkorak lebar dan moncong bulat. Mangkuk hidung di amstaff, menurut keterangan baka, harus hitam. Mata jauh-jauh sudah jauh. Rahang amstaff yang luar biasa, dan telinga adalah semi- atau tegak.

Ini adalah anjing dengan kaki pendek dan dada yang luas. Lurus rambut pendek ke sentuhan kasar. Dia hampir tidak memerlukan penjagaan: cukup cukup untuk membersihkan kot dengan berkumpulan secara berkala. Piawaian baka menyediakan warna amstaff yang paling biasa - merah gelap, coklat dan hitam.

Kelemahan baka American Staffordshire Terrier dianggap kot putih, cahaya hidung coklat, kelopak mata merah jambu, mata terang dan ekor yang sangat panjang.

Amstaff - ciri-ciri baka

Keturunan anjing American Stafford Terrier sangat berani dan bermotivasi. Dalam sifat Amstaff menggabungkan kualiti yang seolah-olah paling bercanggah: kekuatan dan kelembutan, puas hati dan sikap tidak bertoleransi, kepekaan dan kedegilan.

Dengan pendidikan yang tepat dari anjing ternakan Staffordshire ternama, sangat mungkin untuk mengembangkan anjing yang seimbang, tenang dan cukup. Walau bagaimanapun, pemilik memerlukan kesabaran untuk melakukan ini. Lagipun, dengan sifat amstaff mereka sangat keras kepala, dan rasa kepimpinan dalam darah mereka. Oleh itu, meningkatkan anjing, pemilik perlu menunjukkan ketegasan watak dan konsisten norma Amstaff pengajaran tingkah laku dalam masyarakat. Dan kemudian anjing itu akan mempunyai yang terbaik dari sifat wataknya.

Anjing Amstaff sangat baik untuk latihan dan sering mengambil bahagian dalam pertandingan dengan kejayaan. Mulakan latihan anjing baka ini harus dari usia muda. Dalam kes ini, motivasi harus sangat positif. Jika tidak, anjing itu boleh dikeraskan jika ia sentiasa dipaksa menjadi sesuatu. Walau bagaimanapun, adalah perlu untuk menindas percubaan penguasaan, yang ditunjukkan dalam anjing baka ini.

Amstaff sangat melekat pada tuannya, kadang-kadang menyanjungnya. Ini adalah haiwan yang pandai dan sangat setia. Anjing dengan kejayaan dapat digunakan sebagai pengawas, dan berburu, dan dapat menjadi teman. Mereka sentiasa bersedia untuk permainan, dan terutama dengan kanak-kanak. Walau bagaimanapun, jangan bimbang: haiwan sentiasa betul dan tidak akan bertindak dengan kasar terhadap anak.

The American Terrier adalah anjing aktif yang tidak boleh berbaring di sofa, tetapi memimpin gaya hidup mudah alih. Amstaff - description breed1Amstaff suka bermain dengan bola, berlari selepas basikal, kanak-kanak bergulir di dalam kereta luncur di musim sejuk, berenang. Tempat yang paling baik untuk menjaga anjing ini adalah halaman luas yang berpagar. Mungkin anjing baka ini tinggal di apartmen. Walau bagaimanapun, dalam kes ini, dia memerlukan aktiviti fizikal dan berjalan kaki setiap hari di jalanan.

Kadang-kadang amstaff boleh menjadi agresif terhadap anjing jantina dan lebih aman terhadap binatang-binatang jantina yang bertentangan. Anjing itu bergaul dengan baik dengan haiwan peliharaan domestik lain hanya jika mereka tumbuh bersama.

Ada yang menganggap anjing amstaff berbahaya. Bagaimanapun, sikap agresif dalam tingkah laku mereka boleh timbul akibat daripada pembiakan yang tidak wajar dan perlakuan buruk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 + 2 =