Posted on

Anjing tidak makan dan ia muntah

Malangnya, ia jarang bertemu dengan pemilik haiwan berkaki empat berkaki yang tidak akan menghadapi apa-apa masalah apabila anjing itu sakit, tidak makan apa-apa dan meruntuhkannya.

Ramai pemilik, melihat gambar sedemikian, membuat kesilapan cuba mengatasi gejala penyakit itu sendiri, dan bukannya penyebabnya. Lagipun, jika anjing itu tidak makan apa-apa dan meruntuhkannya - ini boleh menimbulkan ancaman serius kepada kesihatan haiwan itu, jadi sebaiknya segera dapatkan bantuan daripada pakar.

Anjing itu merobek empedu, dan dia tidak makan apa-apa - apa maksudnya?

Biasanya, masalah seperti itu boleh timbul dengan pelbagai sebab, dan kadang kala doktor haiwan yang paling berpengalaman tidak dapat segera menentukannya. Oleh itu, jika anda mendapati muntah dalam haiwan kesayangan anda, dan anjing itu tidak makan apa-apa, ubat sendiri tidak diperlukan.

Penyebab yang paling biasa ini adalah sakit perut yang disebabkan oleh beberapa jenis produk; keracunan oleh bahan kimia isi rumah; penyakit kronik, sebagai contoh, gastritis. Jika anjing itu tidak makan apa-apa dan air mata hempedu, ia boleh menjadi gejala ulser perut atau penyakit hati yang berjangkit. Sekiranya hempedu mempunyai cecair yang jelas, kemungkinan besar haiwan tersebut mengalami bentuk penyakit yang teruk.

Seringkali anjing itu merobek empedu dan tidak makan apa-apa selepas makan rumput. Apabila haiwan itu tepu, perut anjing itu cuba membersihkan dirinya dari bahan-bahan yang tidak perlu yang telah jatuh ke dalam rumput, yang disertai dengan refleks emetik dengan pembebasan empedu. Dalam kes seperti itu, jangan panik, biarkan haiwan itu membersihkan tubuh anda dengan tenang.

Sekiranya anda menyangka bahawa anjing itu sakit dan tidak makan apa-apa, tetapi tidak ada muntah, satu-satunya perkara yang perlu dilakukan oleh pemilik adalah menghapus makanan dari binatang itu. Sebab-sebab ini boleh menjadi pelanggaran dasar diet, diet yang membosankan, merindukan kawan atau tuan rumah. Walau bagaimanapun, untuk definisi yang tepat, anjing perlu dibawa ke doktor haiwan dan bukan untuk mengubat sendiri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 + 4 =