Posted on

Antena tertutup aktif

Kini, televisyen merupakan salah satu daripada sumber maklumat yang paling penting bersama-sama dengan Internet. Hampir setiap rumah hari ini mempunyai TV, dan selalunya bukan satu. Seseorang melihat terutamanya di saluran berita, seseorang lebih suka filem-filem seni, yang lain lebih berminat dalam rancangan TV hiburan. Tetapi dalam mana-mana kes ini, anda memerlukan isyarat TV yang baik. Ini dicapai dengan memasang antena televisyen. Mari tahu apa peranti ini seperti.

Ciri antena dalaman aktif untuk TV

Seperti yang anda tahu, antena berbeza dengan beberapa cara: tempat pemasangan, julat frekuensi dan jenis penguatan isyarat.

Kriteria pertama membahagikan semua antena ke luar (luaran) dan dalaman. Luaran biasanya dipasang di atas bumbung rumah dan memberikan "gambar" yang berkualiti tinggi. Bagi bilik itu, mereka lebih baik digunakan di zon penerimaan yang yakin, kerana jika tidak, jika kawasan anda jauh dari pengulang, anda tidak dapat memintas undang-undang fizik. Di samping itu, perlu diingatkan bahawa antena dalaman "menangkap" isyarat di dalam bilik yang berbeza tidak sama.

Oleh itu, jika rumah anda berada di zon penerimaan isyarat yang yakin, maka ia adalah dinasihatkan untuk memilih pemasangan antena bilik. Tetapi mereka juga berbeza, berbeza, pertama sekali, dengan jenis penguatan isyarat. Menurut kriteria ini, antena aktif dan pasif.

Model antena pasif mempunyai sifat menguatkan isyarat televisyen kerana geometrinya, iaitu reka bentuk. Mereka tidak perlu disambungkan ke rangkaian dan dilengkapi penguat tambahan. Kelebihan utama peranti tersebut adalah tidak adanya gangguan tambahan.

Walau bagaimanapun, tidak semestinya antena pasif boleh mengatasi tugasnya. Kadangkala kuasanya tidak cukup untuk penerimaan isyarat berkualiti tinggi - dalam kes ini, antena tv dalaman aktif digunakan. Mereka dilengkapi dengan penguat elektronik, jadi mereka lebih sensitif. Penguat sedemikian boleh dipasang terus ke perumahan antena, tetapi boleh pergi secara berasingan. Antena dalaman tertutup disambungkan melalui bekalan kuasa ke sesalur kuasa.

Sebagai tambahan kepada kelebihan yang jelas yang dinyatakan di atas, antena tertutup aktif dengan penguat mempunyai kelemahan. Ini termasuk gangguan dan gangguan isyarat kerana penggunaan penguat. Ini ditunjukkan dengan menggunakan penguat berkualiti murah dan instrumen yang sangat sensitif dengan penguatan yang terlalu kuat. Kebisingan juga mungkin berlaku jika antena aktif digunakan di kawasan penerimaan selamat di mana penguatan tambahan tidak diperlukan sama sekali.

Dan, akhirnya, kriteria ketiga untuk memilih antena adalah julat. Peranti tersebut boleh dibalut (iaitu, mampu menerima sama ada gelombang MW atau DMW) dan peranti semua gelombang yang menerima kedua-dua jenis isyarat. Yang terakhir dalam masa kita adalah yang paling popular, mereka lebih mudah, kerana saluran TV yang berbeza disiarkan dalam kumpulan yang berbeza. Dengan membeli antena seperti itu, anda boleh meningkatkan bilangan saluran dilihat hampir dua kali. Tetapi walaupun ini, jika anda mempunyai rancangan Antena tertutup aktif dengan penguat penggunaan antena bilik untuk TV digital sahaja, maka anda akan dapat menghemat banyak dengan membeli model yang hanya menerima isyarat DMB (band ini digunakan dalam penyiaran digital).

Dan sekarang - beberapa petua tentang apa yang perlu dicari ketika memilih peranti ini:

  • memilih model antena, diarahkan terlebih dahulu oleh tahap isyarat di rumah anda. Anda tidak sepatutnya membeli alat tersebut semata-mata demi reka bentuk yang anda suka;
  • jika tetingkap pangsapuri "melihat" ke arah pengulang atau pusat televisyen, anda boleh berhenti pada pilihan antena tetingkap. Peranti tersebut dipasang pada kaca dan, walaupun antena sebenarnya bilik, dalam beberapa kes tidak berfungsi lebih buruk daripada luar;
  • jika jarak ke menara adalah lebih daripada 15 km, maka lebih baik menolak dari antena dalaman, walaupun antena aktif, memihak kepada antena luar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 + 1 =