Posted on

apa yang perlu dilakukan jika mikrofon tidak berfungsi

Mikrofon terbina dalam pada komputer riba mungkin tidak berfungsi untuk beberapa sebab. Anda juga mungkin tertanya-tanya mengapa mikrofon disambungkan, tetapi ia tidak berfungsi jika anda menggunakan peranti tambahan. Tetapi tentang segala-galanya.

Mengapa mikrofon terbina dalam tidak berfungsi?

Jika komputer riba anda tidak melihat mikrofon, maka matikannya tidak berfungsi. Pertama anda perlu membuka pengurus peranti dan melihat garis "Audio, video dan peranti permainan." Jika terdapat ikon kuning, anda memerlukan pemandu, tetapi semestinya "asli".

Selepas anda memuat turun dan memasangnya, anda boleh cuba menghidupkan dan mengkonfigurasi mikrofon. Tetapi di Windows dengan cara ini masalahnya biasanya tidak dapat diselesaikan. Dalam kes ini, anda perlu membuka panel kawalan, tab "Bunyi".

Dalam tetingkap yang muncul, klik tab "Tulis". Anda akan melihat satu atau lebih mikrofon. Jika mikrofon tidak ditala dengan betul, ia akan menjadi bip, "fonit" atau hampir tidak boleh didengar. Cuba konfigurasikannya.

Klik pada butang "Properties" dan pergi ke tab "Tahap" dalam tetingkap yang baru dibuka, membuat penyelarasan, mencari bunyi yang optimum.

Jika komputer riba melihat mikrofon terbina dalam, anda boleh mencuba "kembalik" sistem. Kadang-kadang masalah ini berkaitan dengan keberangkatan kenalan pada baris. Dalam kes ini, anda memerlukan bantuan seorang pakar dengan ilmu elektronik.

Jika mikrofon berhenti bekerja pada komputer riba dan anda tidak boleh mempengaruhinya, anda boleh membeli mikrofon luaran dan pasangkannya dengan mematikan mikrofon terbina dalam.

Apa yang perlu saya lakukan jika mikrofon luar tidak berfungsi?

Seketika perlu mengatakan bahawa jika mikrofon tidak berfungsi apabila bercakap di Skype, maka ia bukan Skype, tetapi tetapan sistem yang harus disalahkan. Sebagai peraturan, anda tidak perlu mengkonfigurasi mikrofon dalam program - ia sendiri ditentukan dengan sistem. Sudah tentu, jika anda tersekat pada slot audio yang betul.

Untuk mikrofon di sebelah atau panel hadapan komputer riba adalah penyambung khas - mengapa mikrofon disambung tetapi tidak berfungsi3.5 jack. Biasanya ia mempunyai warna merah jambu, walaupun tidak selalu penyambung berwarna. Walau bagaimanapun, ia ditandai dengan ikon grafik.

Selepas menyambung, anda perlu memastikan bahawa anda mempunyai pemacu audio yang dipasang. Proses ini diterangkan di atas. Selepas itu, anda perlu memastikan bahawa mikrofon ditakrifkan dalam Windows. Untuk melakukan ini, klik ikon bunyi pada bar alat. Selepas membuka Pengurus Realtek, pergi ke tab "Mikrofon" dan tetapkan mikrofon baru untuk digunakan secara lalai.

Begitu juga, anda boleh mengkonfigurasi mikrofon melalui pengawal Realtek, jika komputer riba melihat mikrofon, tetapi ia tidak berfungsi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

48 − = 44