Posted on

bagaimana untuk menenun kumihimo

Kumihimo memanggil seni Jepun menenun tali. Dengan tali benang sutera ini wanita Jepun mengikat kimono, dan samurai - melekat padanya pedangnya. Kita boleh menggunakan teknik ini untuk membuat gelang dari benang, tali kasut, hiasan hadiah, tali pinggang yang sama untuk pakaian atau seluar. The Kumikhimo Fenechka sering ditenun oleh penganut budaya hippy sebagai atribut yang amat diperlukan pada pergelangan tangan atau rambut. Dan anda boleh menenun perhiasan itu untuk anak perempuan anda. Dengan cara ini, keseluruhan kanvas diambil serius oleh Kumihimo.

Teknik menenun Kumihimo tidak mudah dan pelbagai. Pusingan, tali rata dan rongga boleh diperolehi. Kami menawarkan anda kumihimo untuk pemula, kami akan menggunakan 16 benang, menghasilkan pusingan jubah-jimat.

Menenun tali Kumihimo: bahan yang diperlukan

Untuk menenun, anda memerlukan peranti khas. Mesin untuk Kumihimo, Marudai, yang digunakan oleh Jepun pada Zaman Pertengahan, adalah besar dan kayu. Sekarang pencinta tali tenunan menggunakan alat bulat kecil dengan diameter 10 cm diperbuat daripada plastik atau kadbod. Anda boleh dengan mudah membuat sendiri. Memotong bulatan, membuat lubang di tengahnya 1 cm diameter, dan sekitar tepi - 32 incisions dengan kelengkungan agar benang lebih baik untuk sampai ke sana. Jangan lupa juga menandakan 16 sektor di maruda dan rhombus menandakan permulaan. Ia cukup mudah apabila menenun Kumihimo menggunakan gegelung kadbod, supaya benangnya tidak kusut. Di samping itu, anda akan memerlukan benang, sebagai contoh, iris, dua warna, kami mempunyai warna hijau dan merah.

bagaimana untuk menanam kumihimo1 bagaimana untuk menahan kumihimo2

Kumihimo: kelas tuan

Jadi, mari kita mulakan tenunan:

 1. Kami memotong 16 benang dengan panjang 50 cm, yang mana 5 harus merah, selebihnya - hijau. Panjang yang diperlukan benang ditentukan seperti berikut: selepas mengukur lilitan, katakan pergelangan tangan, tambah 6 cm (ini adalah panjang renda) dan darab dengan 2 - panjang benang yang akan dipotong diperolehi.
 2. Kami melepaskan tepi mereka ke dalam lubang pusat mesin, kami mengikatnya di simpul, dan, menarik benang di depan, kami mula terbentang di takik mengikut skema warna. Hujung bebas benang perlu diikat pada gegelung.
 3. bagaimana untuk menahan kumihimo3 bagaimana untuk menanam kumihimo4 bagaimana cara menanam kumihimo5
 4. Para pekerja dalam tenunan ini adalah benang 2 dan 4, iaitu, kanan atas dan kiri bawah. Ini bermakna kita hanya mengubahnya dalam proses pembuatan Kumihimo renda Jepun.
 5. Kami mengalihkan thread 4 di kedudukan ke kiri benang 1. Thread ini muncul sebagai di atas benang lain.
 6. bagaimana untuk menidurkan kumihimo6

 7. Sekarang thread 2 disusun semula ke takik ke kanan benang 3. Akibat dari tindakan ini, benang kiri terletak di sebelah kiri, dan kanan berada di sebelah kanan.
 8. bagaimana untuk menenun kumihimo 7

 9. Mesin itu mestilah beralih arah mengikut arah jam supaya di tempat sektor terdahulu adalah sektor, terletak di sebelah kanan permulaan. Sekarang, dengan benang-benang ini, meneruskan persis seperti dahulu - iaitu, benang kiri bawah disusun semula ke kiri atas, benang kanan atas ke kanan bawah. Kemudian, sekali lagi, putar maruda berlawanan arah mengikut arah jam ke sektor seterusnya dan ulangi operasi dengan benang kerja. Perhatikan, bahawa pada menenun tidak diperlukan untuk mengetatkan benang kuat. Jika tidak, renda anda akan berubah menjadi keras dan dengan corak yang tidak rata.
 10. Secara beransur-ansur, dari bahagian bawah mesin akan menjadi tali dengan simpul dan berus pada akhir.
 11. bagaimana untuk menahan kumihimo8

 12. Apabila hujung benang menjadi pendek, renda yang dipasangkan perlu dikeluarkan dari maruda, dan hujung benang - diikat ke simpul. Di kedua belah pihak dengan gunting kita menyamakan hujung benang untuk mendapatkan berus serupa. Kord itu boleh dihiasi dengan manik dengan lubang besar. Untuk melakukan ini, di manik pertama anda perlu melekatkan gelung benang nipis. Kemudian kita masukkan kord ke dalam gelung ini dan lulus melalui manik. Selesai!

bagaimana untuk menanam kumihimo9

Kami harap kelas tuan kami "Cara Menenun Kumihimo" akan memberi inspirasi kepada anda untuk membuat kord anda sendiri!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

60 − = 50