Posted on

Cara membuat rak sendiri

Rak adalah alat mudah dengan sejumlah besar rak, yang membolehkan menyimpan dan meletakkan banyak perkara kecil yang diperlukan untuk kita setiap hari. Rak sempurna sesuai di pedalaman dapur, bilik kanak-kanak, ruang tamu, dan, jika anda mempunyai bilik utiliti, contohnya pantri atau garaj, ada rak yang tidak dapat diganti. Kami akan memberitahu anda cara membuat rak untuk rumah dengan tangan anda sendiri.

Peringkat persediaan

Pertama, anda perlu menentukan di mana rak anda akan menjadi dan bagaimana ia akan kelihatan. Sebagai contoh, terdapat rak dengan rak panjang atau dengan struktur selular. Anda juga boleh mencari rak terbuka dan orang-orang di mana bahagian rak atau rak semua ditutup sepenuhnya oleh pintu, iaitu, rak. Jangan lupa tentang struktur sudut. Selepas anda memutuskan reka bentuk yang anda perlukan untuk mengira dari apa yang anda akan buat rak: kayu, logam atau gabungan kedua-duanya. Di sini, di tempat pertama, anda perlu membina di mana perabot depan masa depan ini akan ditempatkan. Selepas menyelesaikan semua soalan ini, panjang, ketinggian dan lebar tepat rak masa depan ditentukan dan, berdasarkan pengiraan, kuantiti bahan yang diperlukan dibeli, dan juga alat yang hilang dibeli. Di kelas induk kami, kami akan meneruskan fakta bahawa rak akan mempunyai rak panjang dan diperbuat daripada kayu.

Rak lurus dengan tangan anda sendiri

 1. Kami memerlukan rasuk kayu dan papan.
 2. Cara membuat rak sendiri1

 3. Selepas membeli bahan-bahan yang diperlukan (paling sesuai untuk umur panjang, ciri-ciri dan kemudahan kerja untuk rak kayu pain), mereka perlu dipotong ke bahagian-bahagian panjang yang diperlukan.
 4. Bagaimana untuk membuat rak sendiri2

 5. Seterusnya, kami memasang rak rak kami: mereka akan mewakili bingkai dengan dua berdiri tegak - kaki rak masa depan dan beberapa melintang - bilangan mereka ditentukan oleh bilangan rak masa depan. Kami mengikat bahagian bersama-sama dengan skru menoreh sendiri. Dengan panjang rak kecil, akan ada dua rak yang cukup, dan jika sudah cukup lama, ke seluruh dinding, tambahkan sedikit lagi sokongan untuk kekuatan struktur yang lebih baik.
 6. Cara membuat rak sendiri3

 7. Selepas rak kami siap, kami membuat tudung antara satu sama lain. Untuk ini kami meletakkan papan antara dua rak. Kami dengan ketat menyesuaikannya dengan sokongan menegak (untuk tujuan ini kedudukan khas dibuat pada papan) dan tetap dengan skru.
 8. Dekat dengan yang pertama meletakkan seluruh lembaga, mendapatkan rak rak masa depan. Juga membetulkannya dengan skru.
 9. Cara membuat rak sendiri4

 10. Kami mengisar pokok itu. Rak siap untuk lukisan, varnishing atau menghias.
 11. Bagaimana untuk membuat rak sendiri5

Rak sudut dengan tangan anda sendiri

 1. Kami juga membeli bilangan bar dan papan yang diperlukan dan menghasilkan gergaji.
 2. Bagaimana untuk membuat rak sendiri7

 3. Kami memasang rak dengan cara berikut: yang akan diletakkan di sepanjang tepi dilakukan dengan contoh pemasangan rak langsung.
 4. Bagaimana untuk membuat rak sendiri8

 5. Pendirian yang akan di sudut dibuat dengan hanya satu sokongan menegak dan rel untuk rak. Ini membolehkan anda membuat rak dengan sudut terbuka, yang memudahkan penggunaannya dan membolehkan anda meletakkan perkara tambahan.
 6. Cara membuat rak sendiri9

 7. Kami mengumpul rak rak. Kami mengetatkan semua butiran ketat dengan skru. Ini amat penting di tempat pemasangan bahagian sudut, kerana ketiadaan landasan menegak tidak boleh mengurangkan kestabilan keseluruhan struktur.
 8. Mengisar rak yang dihasilkan supaya ia kelihatan lebih kemas dan cantik.
 9. Bagaimana untuk membuat rak sendiri6

Selepas menggilap rak sedia untuk digunakan, tetapi untuk memberikan rupa yang lebih menarik, anda boleh menutupnya dengan varnis, cat dengan warna yang diperlukan. Anda boleh menghiasi rak dan rak rak dalam teknik decoupage atau menggunakan pelbagai tekstil untuk menghias rak. Sebagai contoh, di beberapa tempat meletakkan kotak kain atau kadbod untuk menyimpan perkara-perkara kecil, dan di beberapa tempat menutup rak dengan tuala yang indah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

76 − = 74