Posted on

bagaimana untuk menanam kacang polong

Siapa di kalangan kita semasa zaman kanak-kanak di taman di datuk neneknya tidak makan sebilangan kecil kacang hijau susu yang manis? Ia sangat baik untuk membuka pod yang berbentuk periuk dan tuangkan kacang di sawit, dan kemudian segera hantar ke mulut anda. Kanak-kanak moden tidak kurang mencintai kita seperti pekerjaan, kerana hari ini adalah bagi mereka bahawa kita berkembang di plot kami sayur-sayuran ini. Di samping itu, kacang-kacangan buatan sendiri sangat baik untuk beku pada musim sejuk. Mengenai bagaimana untuk menanam kacang polong, mari kita bercakap dalam artikel kami.

Kami menanam kacang polong di negara ini

Sow kacang segera di tanah terbuka. Jika anda tidak tahu bagaimana untuk menanam kacang di musim bunga, jangan digalakkan - segala-galanya sangat mudah. Adalah dinasihatkan untuk menyediakan katil taman untuknya dari musim gugur, menggali bumi 20-30 cm dan menambah kompos, garam kalium dan super fosfat. Dan pada musim bunga ia masih menuangkan abu ke dalamnya.

Jika anda tidak melakukan semua ini pada musim gugur, anda boleh menyiapkan katil sebaik sahaja menanam kacang. Hanya tidak menambah baja segar - ia menyebabkan pertumbuhan hijau yang aktif merosakkan bunga dan bunga ovari. Tetapi baja yang terlalu banyak di bawah kacang adalah baik.

Adalah penting untuk mengambil kira pendahulunya kacang polong. Pilihan terbaik ialah kentang, kubis, labu dan timun. Kacang itu sendiri adalah pendahuluan yang ideal untuk apa sahaja budaya.

Memandangkan kacang adalah tumbuhan tahan sejuk, ia sudah mungkin untuk mula menyemainya pada pertengahan musim bunga, tetapi tidak lebih awal daripada 20 April. Bumi harus kering pada masa ini. Variasi awal masak boleh ditanam hingga 10 Jun.

Sebelum menanam, benih kacang direndam dalam air pada suhu bilik selama 12-18 jam, menukar air setiap 2-3 jam ke tempat yang baru. Tambahan pula, adalah mungkin untuk merawat benih dengan stimulan pertumbuhan atau untuk memanaskan selama 5 minit dalam air panas dengan mikrofertilizer yang dibubarkan di dalamnya.

Disediakan dengan cara ini, benih kacang ditanam di tanah lembap. Anda boleh menanam dalam beberapa peringkat dengan selang 10 hari, maka anda akan sentiasa disediakan dengan kacang polong.

Ia juga penting untuk mengetahui sejauh mana jarak menanam kacang polong. Biasanya ia dilakukan pada selang 5-6 cm antara kacang, mencelupkannya 3-4 cm Antara baris meninggalkan 15-20 cm. Kadar penyemaian kacang adalah kira-kira 100-130 biji setiap 1 m2.

Di atas katil, anda perlu membuat serbuk 20-25 cm lebar, isi dengan kompos dan campurkan dengan tanah. Kedalaman alur harus berukuran 5 cm. Kacang harus ditaburi dengan tanah dan dipadatkan dengan baik. Pucuk pertama akan muncul selepas satu atau dua minggu.

Perhatikan kacang tanah di negara ini

Selain mengetahui cara menanam kacang, penting untuk dapat mengurusnya dengan baik pada masa akan datang. Pada masa yang sama adalah perlu untuk memberitahu, sayur-sayuran ini adalah sangat hygrophilous, dan pada kekurangan air di bunga dan ovari hanya hilang. Oleh itu, ia perlu disiram sekurang-kurangnya sekali seminggu sebelum berbunga dan 2 kali semasa berbunga.

Di samping itu, adalah perlu untuk melonggarkan baris, terutamanya selepas hujan lebat, supaya tanah tidak membentuk kerak. Sekiranya varieti kacang itu tinggi, ia perlu menyediakan tumbuhan dengan sokongan dalam bentuk dawai atau grid yang ditetapkan pada jarak dua meter.

Bagi pemakanan, jika dari musim luruh anda telah membuat semua baja di atas, anda tidak perlu tambahan menanam kacang. Jika musim bunga sejuk, anda boleh menambah beberapa baja nitrogen. Dan sebagai pembungkusan atas kacang polong penyelesaian Mullein dengan nitrophosphate (1 kg setiap 10 liter air + 1 sudu besar nitrophosphate) adalah sesuai.

Masa tuai

Peas biasanya mekar pada 28-60 hari selepas penanaman, bergantung kepada pelbagai. Dan sebulan selepas berbunga, anda boleh mula menuai.

Kacang merujuk kepada pelbagai tanaman, berapa jauh menanam kacang polongiaitu, adalah perlu untuk menuai tanaman dari dalam beberapa tahap. Setiap penuaian merangsang tumbuhan untuk pertumbuhan yang lebih aktif dan perkembangan buah baru. Dengan teknik pertanian yang betul, ada kemungkinan untuk menuai sehingga 4 kg kacang dari setiap meter persegi tanam.

Sekiranya anda tidak mahu kacang hijau, tetapi kacang matang, kacang harus ditinggalkan untuk masak di atas belukar sehingga masak dari buah yang terakhir di atas belukar. Selepas ini, tumbuhan boleh dipotong pada akar dan diikat ke dalam bungkusan kecil, kemudian digantung untuk pematangan lagi selama seminggu lagi pada 1.5-2.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

47 + = 54