Posted on

Bagaimana untuk menjahit matahari separuh skirt

Skirt-polusolnce - subjek almari pakaian wanita pada setiap masa. Rok mungkin panjang, masukkan set harian atau menjadi sebahagian daripada pakaian malam, mempunyai variasi gaya yang berbeza. Selain itu, skirt-polusolnce sesuai untuk semua peringkat umur: dengan senang memakai gadis-gadis prasekolah, gadis remaja berkilat, gadis kurus muda dan wanita dewasa. Untuk memakai skirt gaya ini mampu tidak hanya wanita langsing, tetapi juga wanita yang sangat gemuk. Rok separa cerah yang diperbuat daripada kain mengalir lembut mempunyai kesan yang luar biasa - ia menyembunyikan kepanasan yang berlebihan paha.

Pemotongan skirt-setengah matahari mudah dihasilkan, sehingga anda dapat memotongnya secara langsung pada kain. Ya, dan menjahit baju-tangan setengah-cerah pada kekuatan bahkan tukang jahit pemula.

Rok separa cerah: penggunaan kain

Untuk mengira penggunaan bahan, dua langkah harus diambil: lingkar pinggang (OT) dan panjang produk (CI). Bagi seorang wanita dewasa, lebih baik untuk mengambil kain lebar, 140-150 cm lebar, tetapi anda boleh mengambil bahan lebar yang lebih sempit, tetapi kemudian mempertimbangkan bahawa produk itu akan mempunyai lebih banyak lipit, namun, ini dapat menambahkan kekhasan kepada gaya tradisional. Ia lebih mudah untuk membina corak untuk memotong potongan segi empat dengan saiz 150x150 cm.

Anda perlu:

  • perkara yang akan dibuat oleh produk itu;
  • pita jahit;
  • penguasa panjang;
  • gunting untuk menjahit;
  • kapur penjahit;
  • jarum, pin dan benang;
  • mesin jahit;
  • jika anda merancang penamat tambahan, anda perlu mengambil aksesori;
  • besi dengan pengukus.

Bagaimana untuk memotong skirt setengah matahari?

Rok skirt-separuh matahari dengan tali pinggang atau pada jalur elastik dibuat serong. Lapisan kain pada separuh di sepanjang garis serong, manakala sudut digabungkan dengan teliti. Bahawa perkara itu tidak tergelincir, tepi akan dicubit. ¼ lingkar pinggang ditandakan pada kain. Garis putih pada gambar rajah adalah indeks lipat kain di sepanjang serong, ia tidak boleh dipotong. Barisan rapat di pinggang dan pinggang dibuat, sementara elaun dibuat untuk lipit dan hem. Perhatikan bahawa panjang skirt akan dalam mana-mana kes diselaraskan apabila ia benar-benar dijahit, jadi ia harus ditambah kepada panjang produk sekurang-kurangnya 3 cm, dan apabila memotong skirt dari kain ringan - 5 cm. Belang dipotong oleh benang saham. Lebar tali pinggang dibuat mengikut kehendak, panjangnya sama dengan lilitan pinggang dengan penambahan 3-4 cm.

Bagaimana untuk menjahit matahari separuh skirt 2

Corak skirt-setengah matahari di lantai

Kain untuk skirt panjang dibentangkan "muka" ke bawah. Merka D dalam gambar rajah bermaksud panjang skirt. Secara beransur-ansur bergerak bahagian, anda boleh memotong produk yang lebih lama, termasuk skirt ke lantai.

Kedua-dua bahagian itu adalah dua bahagian rok separuh.

Bagaimana untuk menjahit matahari separuh skirt 3

Bagaimana untuk menjahit skirt-separuh matahari?

Apabila menjahit skirt-setengah matahari, penting untuk tidak tergesa-gesa, untuk melakukan semua operasi dengan berhati-hati. Pada mulanya, kedua-dua bahagian produk dijahit di sepanjang lipit sisi, hanya barulah garis dijahit pada mesin jahit. Sabuk digunakan (atau jalur anjal dimasukkan), produk dilucutkan pada lipit. Selepas itu, rok harus dipakai dengan kaos kaki (supaya jahitan sampingan terletak betul-betul pada pinggang di pinggang) dan minta orang lain mencantumkan baris baru di bahagian bawah, memandangkan bahagian depan dan belakang skirt itu agak miring. Untuk penjajaran, seorang penguasa panjang digunakan, yang diletakkan di atas lantai dengan satu tepi. Siapa yang melakukan pemasangannya, harus berpaling, dan orang yang melakukan pengukuran membuat tanda yang cetek tepat pada skirt. Sekarang rok perlu dikeluarkan, dengan kemas untuk menyambung tanda dan pada baris yang terbentuk untuk memotong bahan yang berlebihan.

Seperti yang telah dinyatakan, terdapat banyak pengubahsuaian gaya skirt ini. Anda boleh membuat skirt-setengah-cerah dengan lipatan, dengan tali pinggang privatny, dengan flounces atau ruffles. Membuat corak skirt-setengah matahari pada sebuah patung, supaya corak itu sesuai dengan pinggang, coraknya dibina atas dasar skirt lurus - bahagian atas panjang yang diingini dipotong.

Bagaimana untuk menjahit skirt-half-sunny4 Bagaimana untuk menjahit skirt-half-sun5
Bagaimana untuk menjahit matahari separuh skirt 6 Bagaimana untuk menjahit matahari separuh skirt

Hampir dengan cara yang sama, skirt juga dibuat di bawah sinar matahari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

14 + = 17