Posted on

berapa kali makan ikan di akuarium

Ikan, seperti kucing, anjing dan haiwan domestik lain, memerlukan pelbagai dan pemakanan yang mencukupi. Apabila penduduk air dibina, ia tidak akan diperlukan untuk bertanya berapa kali ia perlu untuk memberi makan ikan di akuarium, pada masa yang terbaik untuk melakukan ini dan apa bahagian untuk menuangkan makanan.

Berapa kali sehari untuk memberi makan ikan?

Makan boleh menjadi satu kali, tetapi lebih baik untuk memberi makan mereka dua kali. Dalam kes ini, makan pagi perlu dilakukan sekurang-kurangnya 15 minit selepas menukar lampu, dan makan malam - 2-3 jam sebelum waktu tidur. Bagi penghuni malam (ikan keli, agamix, dan lain-lain), makan berlaku pada waktu senja, apabila cahaya dipadamkan, dan seluruh penduduk akuarium tidur.

Tempoh setiap makan tidak boleh melebihi 3-5 minit. Ini adalah lebih daripada cukup bagi ikan untuk dimakan, tetapi tidak makan terlalu banyak, dan makanan itu tidak sampai ke bawah. Secara umum, dengan ikan, peraturannya adalah lebih baik untuk makan kurang daripada terlalu banyak.

Norma harian makanan dikira kira-kira sebagai 5% daripada berat ikan. Sekiranya, selepas ketepuan, makanan terus terapung dan menetap di dasar akuarium, ia mesti ditangkap dengan jaring untuk mengelakkan kerosakannya.

Sekali seminggu untuk ikan, anda boleh mengatur hari lapar. Obesiti ikan membawa kepada kematian mereka lebih kerap daripada kekurangan zat makanan. Oleh itu, seseorang tidak boleh memberikan makanan kepada ikan di luar norma. Di samping itu, kelaparan mempunyai kesan positif terhadap aktiviti seksual dan kapasiti pemulihan ikan.

Berapa kali seminggu untuk memberi makan ikan di akuarium?

Seperti yang telah disebutkan, makanan untuk ikan perlu diubah. Oleh itu, tidak diperlukan untuk mengetahui berapa kali untuk memberi makan ikan akuarium dengan makanan secara langsung. Satu anggaran diet ikan akuarium anggaran boleh kelihatan seperti ini:

  • Isnin - makanan kering;
  • Selasa - makanan kering;
  • makanan sederhana - hidup, cacing darah, artemia;
  • Khamis - makanan kering;
  • Jumaat - makanan kering;
  • Sabtu - makanan secara langsung + duckweed;
  • Ahad adalah hari lapar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

59 − 56 =