Posted on

kotak kayu di rumah

Samsh (busk) – beberapa jenis pokok renek malar hijau, dicirikan oleh kehadiran sebilangan besar pucuk dengan daun hijau berkilat hijau yang padat. Boxwood hiasan digunakan secara meluas dalam reka bentuk landskap untuk membuat sekatan, lindung nilai, sayap. Memandangkan fakta bahawa tumbuhan itu sangat bertoleransi pemangkasan, bentuk geometrik dan komposisi plot kompleks dicipta dari semak kotakwood di tapak.

Berkembang kotak di rumah

Boxwood sering ditanam sebagai houseplant. Oleh kerana daun-daun kecil dan pertumbuhan yang agak perlahan, kotak kayu popular di kalangan penanam, yang suka bonsai – pokok kerdil yang semakin meningkat. Cara terbaik untuk membuat bonsai dari kotak kayu adalah jenis Garland, yang dapat dibentuk dengan cara apapun: pemangkasan, ricih, mengubah bentuk dengan bingkai kawat.

Kotak bilik: penjagaan

Apabila tumbuh di rumah, jenis kayu kotak berikut adalah popular: malar hijau, boleyard dan kecil berdaun, dengan sempurna disesuaikan dengan ruang kecil periuk. Sebagai budaya bilik, boxwood adalah aneh: ia bertindak balas terhadap penjagaan yang salah dengan menjatuhkan dedaunan.

Apabila menganjurkan penjagaan kotak kayu di rumah, keperluan berikut harus dipatuhi:

  • Tempat penyelenggaraan tumbuhan harus diterangi dengan baik, tetapi kotak itu tidak bertolak ansur dengan sinar matahari langsung;
  • untuk houseplant adalah suhu sederhana yang menggalakkan, di boxwood musim sejuk memerlukan sejuk (suhu + 6 … + 10 darjah);
  • Pada musim panas, penyiraman yang banyak dan penyemburan air harian pada suhu bilik adalah disyorkan. Dalam tempoh musim luruh musim sejuk, bilangan pengairan dikurangkan, kerana akarnya kurang diberi air;
  • Pada musim bunga dan musim panas, tumbuhan memerlukan pemakanan biasa (sekali setiap 10 hingga 12 hari). Adalah wajar untuk menggantikan penggunaan baja organik dan mineral. Untuk berpakaian atas kompleks yang dimaksudkan untuk azaleas adalah sesuai;
  • Kotak kayu kotak pemotongan boleh dilakukan tidak sepanjang tahun yang diperlukan;
  • Pemindahan kotak kayu dilakukan setiap tahun. Kontena baru tidak boleh terlalu luas, kerana tumbuhan akan berlarutan dalam pertumbuhan.

Perhatian sila! Bonsai dari kotak kayu tidak memerlukan transplantasi, kerana pucuk yang terbentuk boleh rosak.

Boxwood: pembiakan semula

Tumbuhan hiasan disebarkan oleh biji dan keratan, tetapi yang paling biasa digunakan adalah keratan. Dalam periuk, lapisan saliran tebal dibuat, campuran tanah disediakan dari daun daun (2 bahagian), bumi konifer (1 bahagian), pasir kasar (1 bahagian). Pada bulan Ogos – September, potong hujung ligneus 7-9 cm panjang dengan dua internodes. Keratan akar sangat panjang untuk mempercepatkan proses menggunakan tanah dan phytohormones yang dipanaskan.

kotak kayu di rumah2

Boxwood: penyakit

Seperti yang telah disebutkan, kehilangan kualiti hiasan disebabkan oleh penjagaan yang tidak wajar dalam loji dalaman. Penyiraman yang berlebihan pada musim sejuk menyebabkan kerosakan sistem akar; udara kering, penyemburan tidak tetap dalam haba – berpusing dan pengeringan daun; suhu udara yang terlalu panas di dalam bilik pada musim sejuk – menjatuhkan daun. Pada tumbuhan yang lemah, hempedu hempedu, seekor labah-labah labah-labah atau kerbau boleh hidup. Untuk menghancurkan perosak, penanam bunga yang berpengalaman disyorkan untuk memangkas pucuk tebal dan merawat kotak kayu dengan racun kulat, dan seterusnya mengawal selia keperawatan.

Boxwood sangat berguna untuk menyimpan di dalam rumah, kerana jurucakap untuk ekstrak myrtle phytoncides yang meneutralkan bakteria berbahaya. Dalam hubungan ini, mikroklimat di dalam ruang di mana kilang itu bertambah baik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 50 = 57