Posted on

Buah Feykhoa - tumbuh kilang eksotik di rumah

Buah feijoa telah dikenal luas secara relatif baru-baru ini. Dia ditemui di hutan-hutan Amerika Selatan oleh ahli botani Jerman Friedrich Sello pada pertengahan abad ke-19. Buat pertama kalinya di Eropah, tumbuhan itu dibawa pada tahun 1890, pertama di kebun botani Yalta dan Sukhumi, kemudian – di California dan Itali. Dari Itali feijoa tersebar di seluruh Mediterranean dan seterusnya di Asia Tenggara. Pada masa ini loji ini ditanam di Crimea, Amerika Latin, Australia, Turkmenistan, Asia Tenggara, Itali, New Zealand.

Feijoa – huraian

Tumbuhan ini milik keluarga Myrtov. Tidak ada banyak spesies di dalamnya, dan di antara mereka satu-satunya yang tumbuh hanya feijoa. Beberapa orang tahu apa yang feijoa kelihatan, hanya dikenali dengan buahnya. Tumbuhan itu sendiri adalah semak-semak seperti pokok renek. Ia boleh membesar hingga ketinggian 4 meter. Sistem akar padat bercabang terletak di lapisan atas tanah. Feijoa adalah loji penyayang kelembapan. Daunnya keras, pubescent, melekat pada cawangan dengan petioles pendek. Daun berwarna hijau di atas dan perak di bahagian bawah. Batang itu ditutup dengan kulit kasar berwarna coklat-coklat.

apa yang kelihatan seperti feijoa

Secara langsung buah feijoa adalah buah beri wangi yang enak, lembut, berisi, berair yang rasanya seperti kiwi, nanas dan strawberi pada masa yang sama. Kombinasi selera ini dapat menakluki dari gigitan pertama. Bentuk janin boleh berkisar dari bulat hingga bujur. Saiznya kecil – hanya 2-5 cm, berat – sehingga 60 g Di dalam daging buah terdapat biji, dan di luarnya dilindungi oleh kulit bergelombang dari kuning-hijau hingga warna gelap-hijau.

deskripsi feijoa

Bagaimanakah feijoa berkembang?

Feijoa tumbuh di mana sahaja ia panas. Tanah airnya adalah subtropika, dalam iklim ini terasa sangat baik. Bagi kawasan tropika, loji ini mentolerir zon ini dengan buruk. Ramai, terkesan dengan manfaat beri dan pemandangan hiasan belukar, cuba mengembangkan feijoa di rumah. Saya harus mengatakan, dengan pengetahuan tertentu tentang penjagaan dan dengan iklim yang sesuai (atau penciptaan tiruan), dalam banyak kes ia berhasil dengan sukses.

bagaimana feijoa tumbuh

Feijoa berbunga

Mekarkan semak feijoa pada bulan Mei-Jun dengan bunga berkepala berkepala empat, kedua-dua bersendirian dan perbungaan. Inflorescences biseksual, di dalamnya terdapat satu set stamen (50-80 keping). Penyerbukan adalah disebabkan oleh serangga. Pohon feijoa semasa tempoh berbunga kelihatan sangat anggun. Pembungaan massa berlangsung selama tiga minggu, selepas itu kelopak dan kebanyakan ovari jatuh. Daripada keseluruhan jisim berbunga, ovari berguna hanya menduduki 17-18%.

feijoa berbunga

Bilakah feijoa masak?

Delicious dan kaya dengan iodin dan vitamin C, buah feijoa ini masak dari pertengahan Oktober hingga akhir November. Buah buah masak jatuh dari cawangan, dan mereka dikumpulkan dari tanah. Dijual, penuaian buah beri dilakukan sedikit lebih awal. Walaupun buah tidak masak, ia dituai dari cabang. Jadi dia lebih baik bertolak ansur dengan pengangkutan. Maturasi buah feijoa pertama dalam keadaan bilik akan berlaku 6 tahun selepas menanam benih. Jika anda menanam keratan atau pucuk akar, penuaian pertama akan menggembirakan anda selepas tiga tahun.

apabila feijoa itu masak

Jenis feijoa

Sebelum mula tumbuh feijoa sebagai kilang rumah, mari kita ketahui tentang jenis utamanya:

  1. André. Berbagai feijoa, berasal dari Brazil. Buahnya bersaiz sederhana, bujur atau bulat, permukaannya kasar, berwarna hijau muda. Dagingnya padat, benih kecil. Rasanya sangat kaya dan penuh. Kilang itu sendiri subur, sentiasa menghasilkan banyak buah.
  2. “Besson.” Tanah asli pelbagai ini adalah Uruguay. Buah-buahan kecil atau sederhana, bujur dalam bentuk, dengan burgundy blush. Kulit buahnya nipis, dagingnya tidak tebal, halus, berair, wangi, dengan banyak biji.
  3. Coolidge. Tumbuh terutamanya di California. Buah-buahan sama ada bujur atau berbentuk pir, bersaiz sederhana. Kulit sedikit beralun. Aroma buah tidak pasti. Kilang itu sendiri subur, kuat dan tegak.
  4. “Superba”. Buah-buahan varieti feijoa ini berbentuk bulat atau sedikit bujur, kelancaran sederhana, rasa yang baik. Tidak kurang daripada 33% subur sendiri. Buah belukar itu berleluasa, kekuatan sederhana.
  5. Choiceana. Buah-buahan adalah bulat atau sedikit bujur, licin, sederhana dalam saiz, menyenangkan untuk rasa. Belukar itu adalah kekuatan sederhana, tumbuhan itu adalah 42% subur sendiri.

jenis feijoa

Bagaimana untuk meningkatkan feijoa di rumah?

Oleh kerana buah feijoa berasal dari Brazil, perlu memerhatikan dua syarat utama untuk penanamannya – panas dan kelembapan. Kilang ini dibiakkan bukan sahaja untuk buah-buahan, tetapi juga sebagai tumbuhan hiasan – bunganya sangat cantik, bunganya kompleks, dengan banyak benang merah di latar belakang kelopak salju putih dan stipul burgundy. Jika anda mampu memberikan syarat subtropika untuk feijoa, berkembang akan menjadi hobi sebenar anda.

bagaimana untuk meningkatkan feijoa di rumah

Kilang Feijoa – tanah

Tanah yang optimum untuk tumbuhan ini adalah campuran gambut, pasir, humus, rumput dan tanah ranting dalam perkadaran yang sama. Secara umum, kilang itu tidak terlalu menuntut tanah, jadi substrat bunga biasa akan dilakukan. 2-3 tahun pertama adalah penting selepas penanaman. Bagaimana untuk mengembangkan feijoa dalam tempoh ini: anda perlu memindahkannya setiap tahun ke dalam substrat nutrien yang segar. Tumbuh-tumbuhan dewasa perlu ditahan oleh akar semasa pemindahan, dan tanah segar hanya perlu mengisi ruang sehingga dinding periuk.

kilang feijoa

Bagaimana untuk menanam feijoa?

Seperti banyak tumbuhan, feijoa boleh ditanam oleh benih. Cara mengembangkan feijoa dari biji:

  1. Benih harus segar, tidak dalam kes tahun lepas. Lebih baik mengumpulnya sendiri, tidak bergantung pada kedai. Mereka perlu diambil dari buah yang tidak disenyawakan.
  2. Benih dibasuh dan dikeringkan selama 6 hari.
  3. Biji-bijian yang dibentangkan di permukaan tanah ditaburkan dengan lapisan bumi 5 mm.
  4. Penyiraman harus berhati-hati agar tidak membasuh benih. Untuk melakukan ini, anda boleh menutup bekas dengan tisu.
  5. Pucuk pertama akan muncul dalam sebulan selepas penanaman musim sejuk dan 2 minggu kemudian jika ditanam pada musim panas.

bagaimana untuk menanam feijoa

Feijoa di dalam periuk

Penyiraman dan kelembapan tanah dan udara yang betul adalah komponen penting dalam perawatan feijoa di rumah. Tumbuhannya adalah hygrophilous, pada hari-hari panas selain daripada penyiraman, perlu penyemburan yang kerap. Air tanah apabila anda kering, mengeluarkan air dari kuali selepas menyiram. Pada musim sejuk, tumbuhan ini berguna untuk menyembur dengan air suam, penyiraman pada masa ini tahun harus lebih sederhana.

feijoa dalam penyiraman periuk

Bagaimana untuk memberi makan feijoa?

Satu lagi keadaan untuk tumbuh feijoa bilik – menjalankan pemupukan. Sangat penting untuk melakukan ini dalam tempoh berbunga dan penetapan buah. Sepanjang tahun, buah dari subtropika feijoa diberi makan setiap 15 hari, berselang dengan fosforus, nitrogen dan kalium. Untuk ini, kotoran kuda dicairkan dengan air dalam nisbah 1:10, dan super fosfat dan abu terbang juga digunakan. Sebelum setiap makan, tumbuhan disiram dengan air biasa.

bagaimana untuk menjaga feijoa

Bagaimana untuk menjaga feijoa?

Untuk loji feijoa, penjagaan juga penting di bahagian lampu dan memerhatikan rejim suhu tertentu. Pada musim panas, anda boleh menyimpan tab dengan bunga di balkoni, di mana suhu disimpan pada +30 ° C. Lebih baik untuk mengelakkan cahaya matahari langsung. Pada musim sejuk terdapat kelembapan semula jadi dalam pembangunan tumbuhan, jadi dia memerlukan rehat. Suhu hendaklah dikurangkan kepada 14 ° C.

Sekiranya dikehendaki, ia boleh menghasilkan pemangkasan membentuk. Untuk ini, pada tahun pertama, semua pokok utama dipotong pada 30-45 cm dari pangkalan. Ini mencipta rangka dan menghapuskan pertumbuhan yang tidak perlu di bahagian bawah belukar. Dalam 2-3 tahun kenaikan lateral dibentuk di atas batang. Mereka dipotong pada jarak 30-40 cm antara satu sama lain dalam bentuk lingkaran. Sudut pemisahan mereka dari batang mestilah 45-60 °, antara cawangan – 90-120 °. Pada tahun-tahun berikutnya, pemangkasan penipisan dan penyingkiran pucuk kering dan lemah dijalankan.

bagaimana untuk menjaga feijoa

Feijoa – pembiakan

Menyebarkan buah yang dipanggil feijoa terutamanya keratan atau tunas akar. Apabila potongan, anda perlu mencari feijoa ibu atau mengambil sekeping besar mahkota, mengeluarkan semua daun daripadanya, hanya meninggalkan pasangan teratas dan dimasukkan ke dalam larutan heteroacin selama 16 jam. Selepas itu, anda boleh mendarinya dalam campuran humus dan pasir ke kedalaman yang besar, meninggalkan hanya satu pertiga daripada keratan di permukaan.

Feijoa tumbuh di rumah dari akar juga mudah. Kaedah ini digunakan setidaknya sekerap keratan. Dapatkan pucuk semata – feijoa merujuk kepada tumbuh-tumbuhan yang berkembang pesat yang memberikan pucuk akar yang banyak, yang mesti dikeluarkan secara kekal. Sebahagian daripadanya boleh digunakan untuk pembiakan semula. Untuk ini, semasa pemindahan tanaman dewasa, anda perlu memisahkan dengan teliti proses tersebut.

reproduksi feijoa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 21 = 26