Posted on

ekor bunga bunga

Tumbuhan ini mempunyai banyak nama. Ada kemungkinan bahawa pada mulanya, anda tidak akan memahami bahawa ini adalah bunga hewan peliharaan yang dipanggil “ekor kuda”. Anda juga boleh mendengar bahawa ia dipanggil: “Kukushkin ekor”, “Pedang India”, “ular meludah”, “lidah iblis”, “bahasa ibunda”, dan saintifiknya masih lebih sukar – sanseverera atau sansevieriya.

Mengenai ciri sanseviera

Dengan tanda-tanda, bunga ekor kuda membawa banyak faedah dan merupakan tumbuhan yang berguna dan tidak boleh ditukar.

 1. Sansevieria membantu penduduk rumah untuk menangani tekanan. Menguatkan kekuatan semangat dan mengajarkan anda untuk melihat kehidupan dengan cara falsafah.
 2. Ia mengecas udara dengan kesihatan, menguatkan tubuh terhadap selsema dan penyakit lain.
 3. Orang yang bergantung kepada bantuan secara seismik untuk memudahkan pemindahan pelbagai suar suria dan perubahan di atmosfera.
 4. Isi rumah menjadi lebih sabar, mereka berjaya mengatasi masalah dengan lebih mudah.
 5. Pelajar, dan pelajar sekolah mudah, lebih mudah dan cepat mempelajari pengetahuan baru.
 6. Dengan kemungkinan konflik dan pertengkaran tanaman ini akan melancarkan negatif, sementara membenarkan pertikaian kecil untuk tidak menjadi skandal.
 7. Sanseviera akan membantu orang yang tidak selamat, membantu mereka menjadi bebas dari pendapat luar.
 8. Juga bunga ini sangat berguna untuk seks yang kuat, ia memberikan keberanian, keberanian dan meningkatkan potensi lelaki.
 9. Sebagai tambahan kepada semua yang dijelaskan, sanseviera sempurna membersihkan udara bakteria, mikroba dan segala macam emosi negatif, yang terus-menerus cuba menjerat ke dalam kehidupan seharian kita.

Bagaimana untuk menjaga ekor bunga bunga?

Anda akan sangat terkejut apabila mengetahui bahawa ekor pike mempunyai sedikit keperluan penjagaan! Permintaan utamanya adalah hangat. Suhu dalam bilik tidak boleh di bawah 15 ° C. Seperti tumbuhan lain, sansevieriya tidak bertolak ansur dengan pendedahan langsung kepada cahaya matahari. Sesetengah penanam telah menyedari bahawa ekor kuda biasanya boleh dilakukan tanpa cahaya matahari untuk masa yang lama.

Bagaimana untuk menyemburkan ekor kuda?

Itulah dalam penyiraman dan adalah asas keseluruhan penjagaan yang betul. Sansevieria tidak suka berdiri basah. Air hanya apabila lapisan atas tanah benar-benar kering. Pada musim sejuk, selang antara penyiraman boleh dari 2 hingga 3 minggu.

Menyemburkan bunga itu, pastikan air itu sampai ke tanah. Daun melindungi terbaik daripada kelembapan berlebihan. Secara berkala, cukup lap dengan kain lembap.

Bagaimana untuk memindahkan ekor pike?

Penanaman semula ekor Pike diperlukan sangat jarang, hanya jika anda ingin melihat belukar baru, atau sekiranya berlaku limpahan tidak sengaja. Tumbuhan ini dalam periuk ketat terasa baik. Anda masih memutuskan untuk menukar kegemaran anda? Kemudian ingat algoritma mudah:

 • Sebelum pemindahan, sansevierium tidak boleh disiram;
 • perlahan-lahan mengetuk periuk di atas lantai, supaya bumi bergerak dari dinding;
 • tarik bunga dari bumi untuk daunnya yang padat;
 • dalam periuk yang telah disediakan, paling baik, isi saliran – tanah liat atau batu kecil (jangan lupa mengenai lubang air), dari atas, isikan tanah biasa untuk tanaman dan selamatkan “ekor” anda;
 • pada hari pertama tidak air, hadkan diri untuk menyemburkan tanah.

Pengeluaran semula ekor kuda

ekor kuda

Jangan terkejut, tetapi di sini segala-galanya juga agak mudah. Anda boleh cuba menanam di daun yang biasa. Juga sangat popular adalah kaedah penyebaran: daun dipotong dan dikebumikan dalam pasir basah hingga kedalaman 2-3 cm. Selepas satu setengah bulan, anda akan melihat hasilnya.

Bunga Tail Pike

Kira-kira 70 spesies ekor pai dikenali di alam semula jadi, dan hampir semuanya tumbuh-tumbuhan berbunga. Mereka yang melihat bunga ini dalam tempoh berbunga, perhatikan aroma vanila yang terang, yang sangat dipertingkatkan pada waktu malam. Seperti kejutan yang menyenangkan menanti mereka yang berteman dengan tumbuhan ini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 + = 10