Posted on

Cara mencuci jins dan tidak merosakkan penampilan mereka - tips dan peraturan

Untuk masa yang lama masa lalu sudah menjadi, apabila kain seluar jeans hanya digunakan untuk membuat pakaian kerja. Hari ini, semua peringkat umur dan kumpulan sosial tunduk kepada denim - kedua-dua keindahan muda dan lelaki yang dihormati boleh berbangga mempunyai beberapa pasang dalam almari pakaian. Tetapi pada masa yang sama, tidak semua orang tahu bagaimana mencuci jins dengan betul.

Adakah saya perlu mencuci jins baru selepas membeli?

Kain denim yang tahan lama dan boleh dipercayai mempunyai ciri pewarnaan tersendiri. Sebagai contoh, pada mulanya sesetengah seluar jeans baru boleh melukis bahagian-bahagian tubuh yang bersebelahan, memberikan cat berlebihan. Fenomena moulting ini benar-benar normal dan tidak menunjukkan kualiti produk yang dibeli. Elakkan kesan "kaki biru" akan membantu mencuci pakaian jeans pertama, dihasilkan segera selepas pengambilalihan. Untuk menetapkan pewarna pada kain, disyorkan untuk menambah sedikit (3-4 sudu) cuka meja biasa ke air bilas.

Mencuci jins yang betul

pakaian denim terkenal dengan kekuatan dan keupayaan untuk membeli daya tarikan istimewa dari masa ke masa - ia tidak membuat lebih buruk yang lecet kecil pada kain dan warna yang tidak sama rata. Pada masa yang sama dan merosakkan jeans tidak sukar: suhu salah pilih daripada air atau bahan cuci yang agresif boleh bertukar menjadi satu perkara yang mahal dalam segala hal dalam kain pudar. Untuk mengelakkan ini, adalah penting untuk memahami bagaimana untuk betul mencuci jeans: tidak peluntur, halus dalam mode (manual), buttoned semua zip dan membuang bahagian yang salah.

Pada suhu apa saya harus mencuci jins saya?

Kain Denim diperbuat daripada serat kapas, yang mempunyai keupayaan untuk meregangkan dalam proses memakai dan memutar kembali di bawah pengaruh air panas. Oleh itu, tanpa menghiraukan kehadiran atau ketiadaan kekotoran tiruan dalam fabrik, seluar jeans apa pun akan hilang dari masa ke masa, kemudian pulihkan selepas mencuci. Suhu mencuci jins langsung mempengaruhi tahap pengecutan - semakin panas air, lebih banyak serat akan menyusut.

Adalah penting untuk mengetahui cara mencuci jins agar suatu hari tidak menjadi pemilik pantyhose beberapa saiz yang lebih kecil daripada yang diperlukan:

 1. Untuk mencuci produk jeans, suhu air harus berada dalam lingkungan 30-40 ° C. Dalam air yang lebih sejuk, pencemaran akan menjadi lebih buruk, dan selepas prosedur air dalam air mendidih, pengecutan kuat mungkin.
 2. Semasa semua peringkat prosedur air (merendam, membasuh, membilas), suhu air harus lebih kurang sama.

Dalam apa air mencuci jins?

Untuk memahami bagaimana untuk menghapus seluar jeans baru akan membantu lencana dicetak pada tag dalaman produk. Mentafsir mereka boleh didapati, pada suhu adalah yang terbaik untuk mencuci pakaian baru (kebanyakannya 30-40 ° C), boleh digunakan untuk mesin basuh ini atau perlu memberi keutamaan kepada mod manual. Pembersihan kering jeans paling banyak adalah kontraindikasi kerana ia boleh menyebabkan perubahan warna dan rupa garis-garis pada mereka. dibersihkan kering hanya membuat perkara yang rasa dengan banyak hiasan (rhinestones, hiasan tampalan, slot).

di mana air mencuci jins

Bagaimana hendak membasuh seluar jeans supaya mereka tidak menumpahkan?

Dengan mencuci setiap, sebahagian daripada pewarna dari denim dicuci. Ini adalah proses yang tidak dapat dielakkan, produk mana-mana pengeluar dari mana-mana kategori harga terdedah. Kami akan memahami lebih terperinci, daripada menghapuskan seluar jeans yang tidak kehilangan warna:

 1. Detergen tidak perlu mengandungi klorin dan agen pelunturan lain. Lebih baik menggunakan gel dan serbuk khas untuk benda berwarna (hitam). Untuk mencuci tangan, bahan sabun sabun biasa sesuai.
 2. Semasa merendam dan membilas, sedikit cuka dan / atau garam meja boleh ditambah ke dalam air. Ini akan membantu memperbaiki pewarna dalam serat fabrik dan mengurangkan pembasuhannya.

Adakah saya perlu menukar seluar jeans saya semasa mencuci?

Mari kita perhatikan secara terperinci kenapa untuk mengeluarkan seluar jeans semasa mencuci. cadangan ini adalah disebabkan oleh ciri-ciri berikut produk denim: double serat proses mewarna kain tersebut, kehadiran kepelbagaian unsur-unsur logam hiasan (rivet, ritsleting, dan lain-lain) dan keupayaan untuk mengecut apabila terdedah kepada air. Wash bertukar dalam ke luar dan berbutang dapat membantu mengurangkan cat perlindungan larut lesap terhadap ubah bentuk tidak seragam tisu dan menyimpan ritsleting bekerja.

Dengan apa yang anda boleh mencuci jins anda?

Oleh kerana mencuci jeans dalam mesin basuh jauh lebih mudah dan lebih pantas daripada secara manual, kaedah ini telah menemui yang paling biasa. Tetapi ia tidak selalunya munasabah untuk menjalankan kereta untuk pasangan, walaupun ia adalah seluar yang paling disukai. Apa lagi yang boleh anda tambah kepada syarikat? Sahabat terbaik untuk mereka akan sama dalam perkara komposisi skema warna yang sama. Oleh itu, apabila mencuci barang-barang denim berwarna biru dalam mesin taip, anda boleh membuang beberapa kemeja t-shirt cahaya. Seluar jeans hitam boleh dibasuh dengan kaus kaki atau seluar dalam gelap. Perkara utama ialah memilih mod yang betul dan tidak membebankan mesin dram.

Bagaimana hendak mencuci jins di mesin basuh?

Mencuci jeans yang betul di mesin basuh bukan sahaja tidak membahayakan mereka, tetapi juga membantu menjimatkan masa. Perkara-perkara berikut harus dipertimbangkan:

 1. Jeans diperbuat daripada kain halus, dengan unsur-unsur hiasan dan warna yang tidak stabil, boleh dibasuh hanya dalam mod basuh halus dan di dalam beg dobi khusus.
 2. Sebelum membasuh, anda mesti memeriksa semua poket untuk serpihan dengan berhati-hati, dan kemudian putar perkara itu ke bahagian bawah dan pasangkan semua pengikat.
 3. Jumlah maksimum revolusi untuk jins yang ditekan adalah 800 rpm.

Mod cuci jeans dalam mesin basuh

Untuk peminat pakaian jeans ketika memilih mesin basuh masuk akal untuk memastikan ia mempunyai program khas untuk mencuci jins. Tetapi jika tidak diberikan, itu bukan masalah, kerana anda boleh mencuci jins di mana-mana mesin basuh:

 1. Dalam model dengan kemungkinan menyesuaikan parameter individu, perlu menetapkan suhu pemanasan air 30-40 ° C, masa basuh tidak lebih daripada 40 minit dan berputar dengan 400-600 giliran.
 2. Dalam mesin di mana semua parameter mencuci diberikan kepada program tertentu, seluar jeans boleh dibasuh dalam mod pembasuhan yang halus atau manual, serta pada program mencuci bulu.

Adakah seluar jeans duduk selepas mencuci?

Keupayaan gentian denim untuk mengecut di bawah pengaruh air memainkan ke tangan orang-orang yang membuat kesilapan dengan saiz atau berat badan yang agak hilang. Terdapat beberapa cara untuk mengurangkan seluar jeans semasa mencuci:

 1. Basuh dengan air yang sangat panas (90 ° C). Kaedah ini boleh digunakan untuk mencuci tangan dan mesin. Tetapi harus diingat bahawa air mendidih mempunyai kesan merosakkan pada serat tisu dan lebih sering mereka terdedah kepada "mandi" panas, semakin cepat mereka akan menjadi tidak dapat digunakan.
 2. Beberapa kali selalunya terendam ke dalam air yang sangat panas dan sejuk. Kaedah ini berguna untuk mengurangkan model, yang kontraindikasi dalam mencuci mesin.
 3. Sejurus selepas mencuci, letakkannya di sekitar sumber udara panas (contohnya, pada bateri) atau keringkan dengan besi.

bagaimana untuk mencuci jins dalam mesin basuh

Bagaimana hendak mencuci jins dengan tangan?

Seluar denim meninggalkan kategori pakaian selesa yang mudah. Pereka bentuk menghiasi keturunan mereka dengan sulaman rhinestones, sequins, manual atau mesin. Pemilik tapak seluar itu tidak lain tetapi bagaimana cara mencuci jeans dengan betul:

 1. Persediaan. Sebelum prosedur air, poket perlu diperiksa untuk puing-puing kecil, menyikat dan tidak terbalik di sebelah yang salah. Rendam dan bersihkan dengan sempurna dalam bentuk yang lurus, sehingga lebih baik untuk mencurahkan air langsung ke dalam bak mandi, dan tidak ke dalam baskom. Untuk menggosok kotoran anda memerlukan berus kekerasan sederhana
 2. Rendam. Sekiranya terdapat pencemar yang kuat sebelum mencuci jins, mereka boleh direndam dalam air suam. Masa maksimum bagi prosedur ini tidak melebihi 30-40 minit, jika tidak, mungkin terdapat perceraian dari bahagian logam. Untuk rivet dan kilat tidak hilang bersinar, rendam lebih baik untuk menghasilkan dalam larutan sabun cuci.
 3. Basuh. Selepas membersihkan berus dengan sabun cuci, perlahan-lahan merawatnya dengan seluruh permukaan seluar, bergerak sepanjang susunan gentian. Kaedah yang sama untuk mencuci jins dengan berus akan membantu mengeluarkan zarah kotoran dengan lembut, tanpa merosakkan struktur kain.
 4. Bilas. Melepaskan dari pancuran mandi membilas sabun dari kain, mengulangi prosedur beberapa kali sehingga ia dikeluarkan sepenuhnya. Kami mengumpul sejumlah kecil air di dalam tab mandi, tambah beberapa sudu cuka dan biarkan selama 10-15 minit. Kemudian jangan lepaskan gantung di atas bilik mandi untuk membuat air kaca.

bagaimana untuk mencuci jins dengan tangan

Bermakna untuk mencuci jins

Dan kualiti mencuci, dan kehidupan seluar kegemaran anda bergantung pada tahap yang sama di mana serbuk mencuci jeans. Memilih detergen untuk basuh manual atau mesin adalah lebih baik untuk memberi keutamaan kepada produk tanpa pelunturan dan menghilangkan komponen. Gel yang ideal - gel khusus untuk mencuci seluar jeans, tetapi mereka biasanya kos lebih sedikit daripada produk lain. Jika ini tidak ada, anda boleh menggunakan sebarang gel untuk mencuci produk berwarna atau sabun rumah biasa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 + 1 =