Posted on

penanaman ketumbar

Cilantro atau ketumbar adalah tumbuhan tahunan herba yang mempunyai rasa pedas yang ketara dan banyak sifat yang berguna. Ia adalah salah satu rempah yang paling popular. Tanah asli cilantro adalah Caucasus dan Mediterranean timur. Digunakan dalam masakan dan sebagai sayur-sayuran, dan sebagai rempah. Batang ketumbar lurus, kira-kira 1 m tinggi, berakhir dengan payung bunga kecil merah jambu pucat. Mereka kemudian bertukar menjadi buah-buahan berbilang biji coklat yang berwarna-warni.

Cilantro: penanaman dan penjagaan

Cilantro adalah tumbuhan yang tahan sejuk, ia mentolerir fros ke -5 ° C, di kawasan selatan ia boleh menenggelamkan dan memberi sayuran awal. Ia boleh ditanam dengan selamat pada awal musim bunga.

 1. Tanah. Cilantro adalah yang terbaik ditanam di tanah liat sederhana dan berpasir yang berpasir alkali, diberkati dengan kelembapan.
 2. Penjagaan. Proses penjagaan cilantro adalah mudah. Ia terdiri daripada merumput rumpai, melonggarkan tanah dan menyiram dengan banyak sekali sekali seminggu sekali. Sekiranya terdapat hujan yang sering berlaku pada musim panas, maka anda tidak dapat air. Dalam tempoh pertumbuhan aktif ketumbar, tiada pakaian tambahan dilakukan.
 3. Penyiraman. Rejim penyiraman bergantung kepada pertumbuhan dan perkembangannya. Pertama, apabila tumbuh-tumbuhan kecil, mereka perlu disiram 2 kali seminggu selama 3-5 liter setiap 1 m2. Dalam tempoh pertumbuhan intensif daun, air meningkat - 5-8 liter setiap 1m2. Dan apabila payung dan buah-buahan telah membentuk air, potong 2-3 liter setiap 1 m2. Tanah perlu dibasahi dengan baik apabila disemai, maka ketumbar itu akan menghasilkan panen yang baik.
 4. Pembajaan tambahan. Umbi cilantro, segera selepas memotong daun. Ia bertindak balas dengan baik terhadap penggunaan baja nitrogen dan fosforus.

Bagaimana untuk menyemai cilantro?

 1. Sebelum menanam ketumbar, anda perlu menambah 3 kg baja (humus atau gambut) hingga 1 m2 katil.
 2. Isi alur untuk 15-18 cm, luruskan, tuang dan selepas 2-3 jam sapu.
 3. Biji ketumbar sebelum menyemai tidak menyerap.
 4. Menyemai dalam baris, pada jarak 15 cm; pada kadar 2.5 gr biji setiap meter persegi; kedalaman pembenihan - 1,5-2,5 cm. Tembak kemudian muncul dalam 2-3 minggu.

Tumbuh tumbuhan pada musim bunga, sejak itu terdapat banyak kelembapan di dalam tanah, dan dengan kekurangan ketumbar akan tumbuh sangat buruk dan jarang.

Apabila cilantro masam pada akhir April, ia akan mekar pada awal bulan Julai, dan benih akan matang pada akhir bulan Ogos. Bahawa tanaman hijau yang anda alami sepanjang musim panas, ia mesti disemai beberapa kali dalam 12-15 hari.

Tempat tidur harus ditipis, meninggalkan lebih daripada 8cm antara pucuk. Untuk mendapatkan tuaian awal, anda boleh mengatur untuk rumah hijau sementara, hanya meliputi katil dengan polietilena.

Ketumbar di rumah

Pada musim sejuk, ketumbar boleh ditanam di rumah, di tingkap atau balkoni, memilih tempat yang paling cerah untuk ini. Untuk penanaman tempatan, benih ketumbar dari pelbagai Yantar sangat sesuai.

 1. Ia perlu mengambil periuk dengan lubang di bahagian bawah yang tidak ada genangan air, dengan saliran yang baik oleh tanah.
 2. Letakkan beberapa biji dalam tanah lembap dan taburkan dengan lapisan nipis bumi.
 3. Buat kesan rumah hijau, ditutup dengan kaca atau filem.
 4. Menyiram sederhana dan tetap, disiarkan setiap hari.
 5. Bergantung pada suhu udara, benih akan berkecambah dalam 5 hingga 20 hari.

Cilantro - penuaian dan penggunaan

Sekiranya anda akan tumbuh ketumbar untuk sayur-sayuran dan benih, maka anda harus tahu:

 1. Daun Cilantro harus dipotong pada preform sebelum tunas mula terbentuk, apabila tumbuhan mencapai ketinggian 20 cm dan berada di fasa roset.
 2. penanaman cilantro pada tanaman hijau

 3. Keringkan naungan, kemudian lipat di balang kaca dan tutup.
 4. Benih mula dituai pada akhir bulan Ogos.
 5. Pertama dikeringkan di bawah sinar matahari, dan kemudian digoreng.
 6. Biji yang terhasil lebih baik disimpan di dalam beg kertas.

Penggunaan ketumbar dalam memasak sangat beragam: dalam pemuliharaan, dalam hidangan daging, untuk kuih-muih dan baking, dalam salad, marinades dan sos. Tetapi terima kasih kepada fakta bahawa dalam daun dan biji ketumbar adalah kandungan minyak pati yang besar, mereka digunakan dalam bidang perubatan, minyak wangi dan kosmetologi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 + 1 =