Posted on

Cucumber - penanaman dan penjagaan di tanah terbuka, rahsia tumbuh

Untuk menanam timun yang lazat di tapak, menanam dan menjaga di kawasan terbuka akan memerlukan masa dan pelbagai langkah agroteknik yang mempromosikan penuaian yang baik. Adalah sukar untuk membayangkan kebun sayur di mana tidak ada timun, sayur sayuran yang dikasihi dan dalam permintaan, tepu dengan vitamin berguna dan unsur surih.

Timun sebelum penanaman – penyediaan

Bahan terbaik untuk menyemai dianggap sebagai biji dua tahun yang lalu, mereka mempunyai percambahan yang baik. Untuk menanam timun yang lazat, menanam dan menjaga di tanah terbuka, dihasilkan kedua-dua benih dan benih. Benih timun sebelum penanaman perlu disediakan, ini akan meningkatkan percambahan mereka. Untuk melakukan ini, rendam mereka dalam air garam yang hangat, selepas beberapa saat di permukaan akan muncul biji benih yang rendah.

Selepas memilih biji penuh, menentukur dan membasmi mereka, merawatnya dengan abu kayu. Untuk melakukan ini, menyediakan penyelesaian yang terdiri daripada 2 sudu besar abu dan 1 liter air, diselitkan lebih dua malam dan tahan 2-3 jam menanam bahan di dalamnya, dan kemudian keluarkan dan kering. Menyimpulkan awal – adalah pembajaan benih untuk ini, dan benih bengkak menetas tempat pertama di rak atas peti sejuk, dan kemudian di bahagian bawah.

Penanaman timun di tanah terbuka

Horticulturists yang berpengalaman menasihati bahawa penanaman timun dan penjagaan mereka di tanah terbuka adalah terbaik dilakukan dengan cara anak benih. Ini akan membawa kepada penampilan buah dua minggu lebih awal daripada ketika menanam tanaman ini dengan biji. Anak benih timun ditanam di tanah terbuka pada dekad ketiga Mei, ia adalah baik, jika beberapa jenis akan berkembang di sebelahnya, ini akan meningkatkan keupayaan pengoksidaan mereka dan meningkatkan hasil. Ketimun ditanam di dalam tanah dengan biji pada hari-hari terakhir Mei atau hari pertama bulan Jun, apabila tanah dipanaskan hingga + 15-18 ° C.

Menanam timun ke dalam tanah dengan benih

Menanam benih timun ke dalam tanah menghasilkan kedua-dua kering dan tumbuh. Jika menyemai sebelum ini, adalah lebih baik untuk menggunakan benih kering bercambah, terperangkap dalam sedikit yang dihangatkan bumi, zagniyut, adalah lebih baik untuk menyemai apabila tanah menjadi panas berterusan untuk sekurang-kurangnya + 12-14 ° C. Untuk mencapai produktiviti yang hebat, menyemai benih di tanah terbuka, anda boleh membantu beberapa petua:

 • pilih biji penuh dua, tiga tahun yang lalu;
 • Kalibrasi benih;
 • memohon kaedah pembasmian kuman benih;
 • merawat benih dengan abu kayu atau biostimulator yang dibeli;
 • marah benih.

Selepas penyediaan awal benih dan tanah, teruskan ke penanaman. Bubur benih atau dalam alur yang dilakukan ke kedalaman tidak lebih dari 2-3 cm, atau di lubang yang terletak pada jarak 18-20 cm, dua atau tiga biji dalam bentuk segitiga. Di permukaan tanah, anda boleh menyemburkan lada hitam tanah, menangkis semut, slug dan tikus. Dari bahagian atas katil anda boleh menarik penutup, bahan bukan tenunan, sebaik-baiknya dalam dua lapisan.

penanaman timun di dalam tanah dengan biji benih

Timun – penanaman benih

Benih penyiapan benih pada anak benih, lakukan dalam cawan yang berasingan, jadi tanaman akan dengan mudah memindahkan transplantasi ke tanah terbuka. Untuk melakukan ini, sediakan campuran dengan mengambil bahagian yang sama dengan tanah rumput, gambut, humus dan habuk papan, isi bekas dan tumbuhan di dalamnya untuk dua atau tiga biji. Gelas ditutup dengan polietilena, sebelum kemunculan, air dengan air berdiri, suhu bilik, dengan penampilan pucuk – keluasan yang lemah.

Pemindahan benih ke dalam tanah dilakukan di telaga dengan kompos atau baja yang diulangi terlebih dahulu, dalam dekad terakhir bulan Mei atau awal bulan Jun. Root akar secara menegak di telaga, jika anak benih terlalu besar, ia cenderung. Pada hari-hari pertama selepas menanam, tumbuhan perlu disiram dan pritenyat. Penjagaan benih timun adalah untuk memenuhi beberapa keperluan yang perlu:

 • penyiraman biasa, terutama semasa panas, berbunga dan rupa buah;
 • pembentukan tumbuhan;
 • merumput;
 • melonggarkan tanah yang tepat pada masanya dan tetap.

benih penanaman timun

Penanaman timun – istilah

Untuk menanam timun di tapak, menanam dan menjaga di tanah terbuka, budaya sayuran ini dihasilkan bergantung kepada pelbagai yang memerlukan keadaan iklim tertentu, kaedah penanaman. Titik utama pendaratan timun ke dalam tanah, benih atau anak benih, cuaca panas yang stabil dan tanah itu juga panas, masa acara ini adalah berbeza, ia memberi kesan kepada lokasi di rantau ini. Jika dalam suhu malam minggu tidak jatuh di bawah + 10-15 ° C, dan dandelions berbunga massa diperhatikan – maka mungkin timun ditanam di tanah.

Cucumber – tumbuh dan dijaga di tanah terbuka

Semasa terlibat dalam penanaman timun, ia harus diingat bahawa di kawasan yang ditetapkan untuk ini, sebelum mereka tidak boleh tumbuh tembikai dan budaya cucurbitaseus. Sebelum menanam timun, tanah harus disediakan terlebih dahulu, untuk membuat mineral dan baja organik. Selanjutnya, ia harus diputuskan bagaimana anda akan menanam kebun sayur ini: benih atau tidak ditanam, dan menyediakan.

Menanam timun, tumbuh dan merawat mereka di tanah terbuka, terdiri daripada beberapa teknik dan aktiviti agroteknik yang diperlukan, yang utama adalah:

 • pilihan tapak penanaman dengan tanah yang longgar, subur, mampu mengekalkan kelembapan, terang, dilindungi dari angin;
 • yang meliputi katil selepas menanam dari sinar matahari yang terang;
 • pasynkovanie dan pinches;
 • persenyawaan biasa dengan penggunaan baja organik dan mineral;
 • sebelum tempoh berbuah, rumput wajib, melonggarkan dan podkuchchevaniya;
 • garter;
 • pengairan yang kompeten (terutamanya semasa tempoh pertumbuhan).

Penjagaan timun selepas penanaman

Merawat timun di tanah terbuka sejurus selepas penanaman, pertama sekali, pengairan laras dengan betul. Cucumbers tidak bertolak ansur dengan kemarau, tetapi mereka tidak suka kelembapan terlalu banyak. Dalam keadaan panas, anda perlu air besar sehingga lima kali seminggu, dengan air suam, pada hari-hari yang mendung yang anda boleh lakukan tanpa menyiram. Tonton antena yang muncul, keluarkan yang lebih besar supaya mereka tidak menarik makanan yang diperlukan untuk tumbuhan.

Muncul bunga awal untuk tidak lagi bersedia untuk tumbuh-tumbuhan berbuah, ia adalah yang terbaik untuk membuang, dan juga pucuk dibangunkan dari celah daun pertama dan pucuk sampingan tumbuh semula bersama-sama dengan ovari. Adalah sangat penting untuk menanam baja dan pelbagai jenis akar berpakaian secara tetap selepas penanaman, tetapi ini tidak boleh berlebihan, kerana ini akan mengurangkan berbuah.

penjagaan timun selepas penanaman

Penjagaan benih timun di tanah terbuka

Penanaman dan penjagaan di tanah terbuka timun menganggap pemantauan berterusan keadaan mereka dan kelembapan tanah. Sekiranya anda mendapati bahawa daun telah lembap, pastikan untuk mencurahkan air suam pada waktu petang. Tumbuh-tumbuhan yang menaik mesti semestinya diturunkan, lakukan ini dalam dua atau tiga peringkat, secara beransur-ansur menghilangkan tumbuhan yang paling lemah. Semasa melakukan penipisan, mereka secara serentak merendam dan melonggarkan, melakukan ini dengan berhati-hati, supaya tidak merosakkan sistem akar.

Sesuai untuk tumbuh-tumbuhan pelbagai jenis belukar, mereka mempunyai hasil yang tinggi, kematangan awal, meningkatkan ketahanan terhadap penyakit. Lebih mudah untuk merawat timun belukar, mereka kurang aneh, mereka tidak memerlukan permaidani untuk garters, satu hanya boleh mengikut peraturan tertentu:

 • Langkah-langkah pengairan, jika tiada hujan, dijalankan dua kali sehari;
 • Cucumber varieti belukar secara intensiti mengkonsumsi nutrien, mereka memerlukan makan sistematik;
 • apabila menyemai benih, mereka mesti ditutup dengan filem pelindung, pucuk di bawahnya akan berkembang dengan lebih baik.

Kaedah penjagaan timun – penyiraman

Sistem akar timun untuk pertumbuhan yang baik dan pembangunan yang sihat memerlukan penyiraman yang tetap, penyedutan yang tidak mencukupi membawa kepada kegelapan dedaunan, tumbuhan itu jatuh ke dalam keadaan tekanan. Kelembapan yang berlebihan menghalang perkembangan bulu mata, mengambil oksigen dari tanah. Melompat dalam jumlah kelembapan merugikan budaya sayuran ini, kerana mereka, kepahitan berlaku dalam buah-buahan.

Penjagaan untuk timun dan penyiraman terutamanya diperlukan semasa tempoh pertumbuhan aktif dan penetapan buah. Air untuk kegunaan ini hangat, air dengan air sejuk akan mengakibatkan pengurangan pertumbuhan dan kemunculan penyakit. Salah satu kaedah yang berkesan dan moden boleh dipanggil pengairan titisan, dengan pelaksanaannya, kelembapan jatuh secara langsung ke dalam sistem akar, ini membantu mengurangkan penggunaan air dan mencegah pertumbuhan rumput.

Menanam benih timun – pembajaan tambahan

Terutama penting adalah makan timun pada permulaan berbunga dan buah ovari. Penjagaan dan makan timun dalam tanah terbuka yang paling berguna dengan campuran herba atau mullein, mereka akan memberikan kuasa kepada tumbuhan dan melindungi daripada cendawan. Mereka boleh dihasilkan dalam 10-14 hari, disertai dengan penyiraman mandatori. Mengganti bahan organik dengan mineral, membawa nitrogen, fosforus dan kalium ke tanah. Ia sepatutnya dilakukan dalam cuaca panas, dalam pemakanan yang sejuk akan sia-sia.

Penjagaan timun – mencubit

Mula-mula, anda perlu membentuk cambuk dan mengikatnya dengan tali. Timun penyikat dikurangkan kepada penjagaan yang kompeten untuk tangkai utama. Menjalankan penjagaan yang betul untuk timun, satu harus mencubit pucuk lelaki atau “bunga”. Acara ini akan menyediakan timun:

 • pembentukan “wanita” bunga dan ovari berikutnya;
 • akan menghilangkan rasa pahit dalam buah-buahan.

Mencubit batang utama dilakukan selepas ia mencapai bahagian atas jari-jari, ia ditinggalkan 4-5 titik pertumbuhan dengan mengeluarkan tiga daun pertama dengan sinus – ia menggalakkan pembangunan pucuk sampingan, secubit mereka pada helaian ketiga, dan ia sudah menyumbang kepada kemunculan bunga betina. Ia adalah perlu untuk mengeluarkan wap lelaki dari batang utama, pucuk sampingan lemah dan untuk membersihkan tumbuhan dari daun berpintal dan berpenyakit.

penjagaan cucukan timun

Timun Pasynkovanie

Untuk penampilan di rumah hijau penuaian terdahulu, anak benih ditanam, iaitu langkah-langkah tambahan yang meningkatkan jisim hijau dikeluarkan. Apabila tumbuh dan merawat timun di padang terbuka, terutamanya jika mereka tumbuh di tanah yang subur, prosedur ini tidak perlu, terutama tanpa pengalaman dan kemahiran. Sekiranya anda masih ingin meningkatkan jumlah tanaman, anda boleh mengeluarkan anak tiri, mengeluarkan lebihan, menarik makanan dan tidak menghasilkan buah, pucuk dicabut selepas daun 4-5 pertama. Keputusan pasynkovaniya juga perlu diambil bergantung kepada jenis timun.

Timun yang tumbuh di tanah – penyakit dan perosak

Semasa penanaman timun dan penjagaan mereka, sangat penting untuk mengenali penyakit ini pada masa yang tepat dan menyingkirkan perosak. Penyakit terikan yang paling biasa, yang kelihatan lebih kerap daripada perbezaan antara suhu siang dan malam, kelebihan atau kekurangan kelembapan, adalah:

 • kelabu kelabu;
 • cendawan serbuk;
 • putih reput;
 • reput akar;
 • mozek biasa;
 • buah zaitun.

Kebanyakan penyakit boleh dicegah jika penjagaan tumbuhan yang disyorkan oleh penanam sayur berpengalaman dijalankan. Untuk memerangi mereka, kedua-dua langkah pencegahan dan ubat khas digunakan, berbeza untuk setiap penyakit. Kemunculan perosak seperti hama labah-labah, aphid melon, whitefly adalah hasil tindakan agroteknik yang tidak teratur. Penyakit dan perosak tidak timbul dengan penjagaan yang berhati-hati dan peduli.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

59 − = 55