Posted on

Cucumbers gherkins - tips untuk menumbuhkan varieti terbaik

Gherkins timun kecil dan comel mempunyai banyak merit, mereka terkenal dengan struktur renyah dan ciri-ciri salting yang sangat baik. Untuk pemuliharaan domestik, sayur-sayuran saiz dan variasi tertentu yang dibeli di pasaran sesuai, tetapi mereka tidak akan sama dengan rasa buah yang ditanam di atas plot mereka sendiri.

Cucumbers gherkins - varieties

Pertama, mari kita lihat perbezaan antara cornichons rangup dari jenis lain. Perkataan "cornichon" diterjemahkan dengan sangat sederhana dan bermaksud "timun". Nama popular ini dicipta oleh Perancis, ia telah menjadi akar dan dengan cepat menjadi bergaya di negara lain. timun Standard gherkins tanah terbuka boleh disediakan dengan semak mengangkat konvensional muda berair Zelentsy panjang 9 cm. saiz timun yang lebih kecil daripada 3 cm kepada 5 cm dipanggil jeruk.

Penanam sayur-sayuran yang berwibawa dan pakar masakan menegaskan bahawa lebih baik untuk membeli kultivar berbudaya kecil khusus untuk timun jeruk, yang dicirikan oleh ciri-ciri yang lebih baik. Buah-buahannya renyah, mereka tidak membentuk rongga apabila masak. Apabila gherkins masak tidak tumbuh dengan saiz yang sangat besar, ia sentiasa diletakkan secara perlahan dalam tin atau digunakan untuk diproses pada salad.

Timun yang paling popular adalah gherkins:

 • The gherkin Paris,
 • Syarikat Merry,
 • Moth F1,
 • Dikeluarkan F1,
 • Moravian cornichon,
 • Kanak-kanak,
 • Philipp F1,
 • Kegagalan manis,
 • Anak rejimen F1,
 • Menantu lelaki kegemaran F1,
 • Brownie F1.

Adalah disyorkan bahawa bukan jenis lama dibeli kacukan gherkins timun, yang tumbuh buah-buahan mini, sesuai untuk menuai di peringkat terawal. Jenis tumbuhan berbunga ini kebanyakannya wanita, bentuk walaupun sayur-sayuran. Kekerapan satu hari atau dua hari mereka mencapai panjang sehingga 4 cm dan digunakan dengan sempurna untuk diproses. Ia bukan tipis "pensil", tetapi timun berkualiti tinggi.

Cucumber cornichon Moravian

Menyenaraikan jenis terbaik timun gherkins, kita boleh membezakan Moravian cornichlor F1, yang mempunyai ciri-ciri yang sangat baik. Meningkatkan hibrid ini, anda akan menerima produk stabil buah-buahan komersil yang sama tanpa kepahitan seberat 68-94 g, tahan kepada penyakit utama. Hasil semak mencapai 8 kg / m2, tempoh purata tumbuh-tumbuhan adalah 45 hari. Benih disemai dengan ketumpatan penanaman sehingga 5 pucuk setiap 1 m2.

Moravian Gherkin

Pelbagai timun Paris cornichon

Anda tidak boleh ketinggalan timun terkenal, cornichon Paris, penerangan tentang pelbagai Perancis akan merayu kepada kebanyakan tukang kebun yang ingin menerima tanaman sayuran yang stabil di laman web ini setiap tahun. Bentuk greentail adalah fusiform, seberat 57-78 g, pematangan adalah kira-kira 45 hari. Pada buah-buahan rangup dengan tubercles besar terdapat fuzz gelap ciri, apabila mereka matang dalam rasa tidak ada kepahitan.

Pelbagai timun Paris cornichon

Cucumbers gherkins - penanaman

Penanaman timun gherkins di dalam tanah dijalankan dengan kaedah atau anak benih tanpa benih, atas dasar ini, masa penaburan benih sangat bergeser bergantung pada zon iklim di rantau tertentu. Apabila beku, anda perlu segera menutup tanah dengan filem atau bahan lain. Di dalam timun tanah terbuka disemai ketika mencapai suhu malam 15 °. Biji dimeteraikan kedalam kedalaman 3 cm, seedbed dibentuk mengikut skema 50x30 cm.

Timun gherkins - masa penanaman

Di tengah Rusia timun gherkins berkembang di rumah hijau polikarbonat tanpa pemanasan selamat disemai pada awal Mei atas katil di bawah perlindungan filem - dari 15 Mei di tanah terbuka - dalam dekad terakhir bulan Mei. Di selatan Rusia dan Ukraine, tarikh akhir dipindahkan ke bulan April dan awal Mei. Bagi pemula, penanam sayur harus dipandu oleh cuaca dan kalendar penanaman untuk wilayah mereka.

Bagaimana untuk menanam gherkins timun

Bagaimana untuk menanam gherkins timun?

Biji yang disiapkan yang telah dirawat dengan etsa dan pemprosesan dalam penyelesaian merangsang sesuai untuk kerja, pembasmian kuman bahan impor dibuat secara industri sebelum pelaksanaan. Benih sendiri perlu diperiksa dengan teliti, memusnahkan benih yang rosak atau ringan. Cucumbers gherkins ditanam mengikut peraturan, yang sama untuk kebanyakan jenis, tidak ada helah khas di sini.

Bagaimana untuk menanam gherkins timun:

 1. Gherkins untuk penanaman dan penjagaan dengan anak benih disemai dalam bekas yang berukuran kira-kira 10x10 cm dengan lubang saliran yang dibuat.
 2. Pot harus diisi dengan 3/4 tanah.
 3. Substrat nutrien untuk sayur-sayuran digunakan agak longgar dan ringan.
 4. Keasidan tanah optimum untuk timun - pH 6.5-7.0.
 5. Adalah dinasihatkan untuk menambah baja kotoran atau kompos kepada periuk.
 6. Benih dikebumikan di dalam tanah selama 2-3 cm.
 7. Gherkins bercambah pada suhu 21-35 ° C.
 8. Untuk pertumbuhan optimum, suhu ialah 21-26 ° C.
 9. Anak benih sebelum penanaman mesti marah.
 10. Di atas katil, jarak di antara semak disimpan hingga 2.4 m, untuk tumbuhan terbantut mungkin meninggalkan 2.1 m.
 11. Tuai terbaik timun gherkin memberikan pada trellis.

Cucumbers gherkins menanam masa

Bagaimana untuk tumbuh gherkins timun?

Pertumbuhan gherkins di tanah terbuka kaedah khas tidak memerlukan. Perkara utama dalam kes ini adalah menyiram tepat pada masanya, merumput katil, melonggarkan tanah, membaja tumbuh-tumbuhan dan menuai buah-buahan setiap hari. Adalah wajar untuk meletakkan rabung di tempat yang hangat dan menyala, tetapi pengeringan yang berlebihan di bumi menyebabkan kehilangan hasil tuaian. Di dalam iklim yang panas, amatur sering tukang kebun menggunakan lindung nilai ladang jagung, membentuk bayang-bayang untuk semak, menyelamatkan mereka dari panas terik.

Gherkins - penyiraman

Dalam fasa pertumbuhan pertama, pokok renek mengambil unsur surih dan memerlukan kelembapan sedikit. Pengairan dalam tempoh ini dihasilkan selang 3-5 hari, memberi tumpuan kepada keadaan cuaca. Keperluan tumbuhan dalam kelembapan bertambah kuat dengan permulaan berbuah. Dalam haba, air harian dibuat untuk memastikan pertumbuhan biasa semak. Ciri-ciri tanah timun gherkins memainkan peranan penting. Pada tanah yang ringan, dengan peningkatan suhu, sering kali perlu air sayur dua kali sehari, jika tidak, hasilnya turun dengan tajam.

Penyiraman Gherkins

Gherkins - pakaian tambahan

Penanaman timun gherkins dibuat dengan bantuan baja organik atau mineral. Terdapat banyak skema untuk pengenalan bahan-bahan berguna, jadi anda boleh dengan mudah mencari jadual yang mudah, dengan fokus pada cara mereka. Dengan tanah yang baik, timun mempunyai 4 pakaian berkualiti tinggi:

 1. 1 makan gherkins dilakukan 2 minggu selepas penanaman. Ia dihasilkan oleh buburan dalam nisbah 1: 6 atau penyerapan rumput rumput 1: 5. Organik boleh digantikan dengan larutan 1 sudu urea dan 60 g super fosfat dalam baldi air.
 2. 2 bungkusan atas dilakukan sebelum berbunga. Makanan diperkenalkan dalam bentuk penyerapan rumput mown (1: 5), bahan mineral digantikan dengan larutan berair (1 gelas per 10 liter). Baik makan makanan foliar asid borik (1 sdt / 1 liter air) atau superfosfat (35 g / 10 liter).
 3. 3 persalinan atas dilakukan semasa pematangan timun besar. Penggunaan dua hari sapu rumput mown (1: 5) atau penyelesaian urea (50 g / 10 liter). Urea sesuai untuk makan daun belukar, dalam hal ini dibiakkan dalam proporsi 12 g per baldi air.
 4. 4 pemupukan dilakukan selepas 2 minggu, ia membantu pada tanah yang miskin untuk meningkatkan tempoh bearing buah cornichon. Digunakan untuk pilihan infusi herba (1: 5), larutan abu (1 gelas setiap 10 liter) atau aplikasi foliar urea (15 g / 10 liter). Ash adalah cara yang benar-benar selamat, yang disyorkan untuk menjadikan keseluruhan tempoh penuaian setiap 10 hari.

photo6Pertumbuhan gherkins - penyakit dan perosak

Dalam soal bagaimana untuk mengembangkan gherkins timun, seseorang tidak boleh kehilangan perjuangan menentang jangkitan dan serangga yang berbahaya, tumbuhan yang terjejas memberikan tanaman yang sangat kecil atau cepat mati. Penyakit-penyakit ini perlu diperuntukkan peronosporoz, suar yang sentiasa diperhatikan pada bulan Julai selepas hujan lebat. Terhadap kulat membantu menyembur semak dengan ubat "Juara" atau "Aliett".

Bacteriosis menyebabkan penampilan lubang pada bilah daun, perubahan warna semak, kematian jisim hijau. Dari sini disingkirkan dengan rawatan dengan agen yang mengandungi tembaga atau racun kulat "Juara", "Kuproksat", "Kurzat". Daripada serangga, yang paling berbahaya kepada gherkins timun adalah pucuk, thrips, aphids dan bug alfalfa. Mereka merosakkan pucuk, pucuk muda, batang, menghisap jus. Untuk perjuangan memohon insektisida jenis "Actellik", "Decis" atau "Talstar" yang berkesan.

Pertumbuhan penyakit gherkins dan perosak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 12 = 13