Posted on

penjagaan cypress

Baru-baru ini, ia menjadi mungkin untuk berkembang walaupun pokok-pokok konifer, seperti araucaria, thuja dan Cypress, dalam keadaan bilik. Membesar mereka di tempat tinggal sangat baik untuk sistem pernafasan dan saraf orang yang tinggal di sana, kerana mereka secara intensif menghasilkan oksigen.

Dalam artikel ini kita akan mengetahui bagaimana ia perlu untuk menjaga cemara dalam periuk.

Cypress adalah pokok konifer berbentuk kerucut dengan jarum pain, sama seperti struktur tuja, dan kon kecil. Selalunya di rumah yang ditanam cypress besar berbuah (dengan mahkota berbentuk loceng berbentuk) dan Cypress kashmir (dengan mahkota yang menangis).

Contents

Menjaga kebahagiaan di rumah

  1. Lokasi: – Cypress tidak suka cahaya matahari langsung, jadi lebih baik memilikinya di tingkap timur dan utara apartmen, mewujudkan teduhan kecil pada musim panas. Untuk musim sejuk, lebih baik menghantarnya ke bilik yang terang.
  2. Keadaan suhu – Tumbuhan ini tidak bertolak ansur dengan suhu udara yang tinggi, jadi lebih baik meletakkannya di loggia atau di dalam bilik yang paling sejuk, dari bateri dan pemanas. Pada musim sejuk, suhu di dalam bilik perlu +8 – + 10 ° C
  3. Tanah – optimum untuk Cypress yang tumbuh adalah campuran yang terdiri daripada turf, gambut, pasir dan tanah daun, diambil dalam bahagian 3: 1: 1: 1. Terutama di bahagian bawah periuk, anda perlu meletakkan saliran, contohnya dari tanah liat dan batu kecil yang diperluas.
  4. Penyiraman – Untuk pertumbuhan Cypress yang baik memerlukan air yang banyak dari musim semi hingga musim gugur itu sendiri, dan pada musim sejuk – sekiranya perlu, mengelakkan pengeringan atau melimpah tanah. Oleh kerana tumbuhan konifer seperti udara lembap, disyorkan untuk menyemburkannya dalam cuaca panas setiap hari, dan pada musim sejuk untuk semburan hanya jika ia disimpan di dalam bilik yang hangat.
  5. Pembajaan tambahan – dalam tempoh pertumbuhan aktif (dari Mei hingga Ogos), adalah disyorkan untuk memberi makan secara bulanan dengan baja organik cecair untuk tanaman dalaman dalam separuh dos, sebelum ini, semestinya melonggarkan tanah. Pada musim sejuk, lebih baik menggunakan baja mineral kompleks.
  6. Pembiakan semula – boleh dibawa pada musim bunga dengan benih atau keratan yang bermutu (pada musim bunga dan musim panas), dengan menggunakan tablet gambut rooting mereka.

Ciri-ciri penjagaan:

  • Untuk menanam, perlu mengambil periuk yang cukup besar, kerana pohon cypress mempunyai akar kuat;
  • Pada awal musim bunga, mereka perlu memangkas akar mereka untuk menghadkan pertumbuhan mahkota;
  • Jangan biarkan perubahan mendalam dalam pencahayaan atau draf di lokasi periuk;
  • kerap berputar pokok 5-10 darjah, tetapi lakukan dengan kemas dan tidak lebih kerap 1-2 kali sebulan.

Bagaimana untuk memindahkan cipratan?

Pemindahan Cypress muda perlu dijalankan setiap tahun pada bulan April atau Mei, tetapi tumbuhan dewasa – dalam 2-3 tahun, bergantung kepada kandungan periuk akar. Selalunya, pemindahan tidak digunakan dengan penggantian lengkap tanah, dan pemindahan separa dilakukan apabila ia disimpan oleh gumpalan bumi di sekitar akar. Ini sangat penting bagi pemuliharaan simbi, yang diperlukan untuk asimilasi yang diperlukan bunga raya berkembangunsur dari tanah.

Cypress – penyakit dan masalah

Selalunya, disebabkan oleh penjagaan yang tidak betul untuk Cypress, dia mula sakit dan perosak menetap di atasnya: seekor labah-labah atau bulu labah-labah. Sekiranya pokok cypress kering, kerana perosak ini telah digulung, satu-satunya perkara yang boleh anda lakukan ialah taburkan pokok itu dengan racun serangga dan acaricide.

Dan dengan kemunculan reput akar yang disebabkan oleh kelembapan yang melimpah di dalam periuk, disarankan untuk memindahkan tanaman ke dalam bekas lain, memotong kawasan yang rosak.

Selalunya Cypress digunakan sebagai bonsai dan memberikannya bentuk yang menarik, secara kerap memangkas akarnya dan mahkota.

170 3e5 535 177 929 454 a92 92f b1a 4af 8de 76a 0e7 ab6 7ef e76 8f0 4bf 427 9aa c14 e5e 372 3ad 42d

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *