Posted on

Dahlias tahunan - penanaman dan penjagaan, rahsia penanaman

Di antara banyak cara membuat kawasan tempatan yang mata tidak dapat tradisional dahlia Annuals popular, penanaman dan penjagaan yang tidak memerlukan apa-apa suntikan kewangan yang besar, dan tidak apa-apa pengetahuan khas.

Lanskap – dahlias tahunan

Flowerbeds dengan dahlias satu tahun sila mata dengan kecerahan subur tunas berwarna. Bunga-bunga ini boleh digunakan untuk melaksanakan hampir apa-apa idea reka bentuk: curbs, mixborders, katil bunga dan bunga, dan hiasan mudah di lereng mereka. Untuk penanaman kumpulan, secara tradisinya memilih varieti rendah, untuk tumbuhan tunggal – yang tinggi. Keanehan tumbuhan ini adalah bahawa ia boleh ditanam kedua-duanya sebagai tahunan (benih menyemai) dan sebagai tumbuhan saka (menggali umbi untuk musim sejuk).

Untuk dahlias menjadi hiasan sepenuhnya dari tapak pada awal musim panas, amalkan kaedah anak benih tumbuhan ini. Dahlias tahunan, penanaman dan penjagaan yang bermula dengan menyemai terus ke taman bunga, mendedahkan potensi mereka pada akhir musim panas, ketika kebanyakan tanaman taman lain sudah mekar. Menggabungkan kedua-dua kaedah penanaman dahlias ini boleh dikagumi sepanjang pembungaan yang subur dan terang.

reka bentuk landskap dahlias tahunan

Dahlias tahunan – jenis

Memutuskan untuk menanam di tapak kerdil dahlias tahunan, anda boleh membeli secara selamat di dalam benih tempat terbukti ditandakan “campuran”. Dan dapatkan hasil dari bunga bunga yang terang seperti ciri-ciri yang sama (ketinggian semak, tempoh berbunga dan juga skala warna) dan dahlias yang benar-benar berbeza. Mereka yang lebih suka tahu apa yang mereka akan mendapat di pintu keluar, adalah bernilai memberi perhatian kepada jenis berikut:

  • “Merry guys” – kita hanya perlu menunggu tunas pertama kelas, dan ia adalah jelas bahawa nama yang diberikan kepadanya tidak sia-sia: terang, bunga mudah dengan pusat kuning kelihatan begitu menyeronokkan dan menggoda, bahawa di samping akan menyebabkan senyuman;
  • Vasilisa – sesuai untuk mereka yang mahu menikmati keindahan georginovym dari keselesaan rumah mereka sendiri: stem kukuh rendah dan berbunga awal tarikh membuat ia mungkin untuk memupuk pelbagai ini di balkoni atau jendela;
  • «Bright pom-poms» – pelbagai dahlia pusingan Julai, yang amat sesuai untuk reka bentuk laluan taman dan facades bangunan;
  • Bambino – miniatur (sehingga 25 cm tinggi) terry dahlias dengan kepala yang sangat besar, berkembang dari pertengahan bulan Julai hingga beku yang sangat;
  • “Opera” – dahlias terry berbunga besar dengan warna lembut, sesuai untuk bunga berbunga.

Dahlias tahunan – penanaman

Seperti yang telah disebutkan di atas, menanam dahlias tahunan di tanah terbuka mungkin dalam dua cara: langsung, apabila benih disemai langsung di taman bunga, dan benih. Kaedah pertama tidak menyebabkan kesulitan pada tahap penanaman, tetapi memerlukan penjagaan yang lebih berhati-hati terhadap tanaman: penipisan dan penanaman yang tepat. Di samping itu, pembungaan awal dalam kes ini tidak dapat dikira. Kaedah duduk memerlukan kekecohan dengan pencahayaan dan pemetik, tetapi setelah mendarat di taman bunga, usaha-usaha dikurangkan ke penyiraman berkala dan membaja.

Bagaimana untuk menanam dahlias tahunan di dalam tanah?

Marilah kita mempertimbangkan lebih terperinci cara menanam dahlias tahunan dalam setiap kaedah penanaman:

  1. Untuk penanaman dahlias di atas katil bunga secara langsung pada permukaan tanah melakukan parit kecil di mana benih diletakkan dan kemudian perlahan-lahan taburkan mereka dengan tanah dan disiram. Selepas penampilan anak benih muda, pemotongan pucuk lemah dan lemah dilakukan.
  2. Apabila menanam benih di bawah setiap belukar menggali lubang kecil, menetapkannya supaya leher akar sedikit di atas paras tanah.

bagaimana untuk menanam dahlias tahunan di dalam tanah

Apabila merancang taman bunga, perlu diingatkan bahawa tempat di bawah penanaman dahlia harus diterangi dengan baik dan dilindungi dari angin. Jika penumbra masih mempunyai peluang untuk berkembang lebih kurang satu salinan baik loji ini, dalam naungan dahlias kuat diregangkan dan kehilangan bahagian besar daripada hiasan. Apabila menanam benih, perlu untuk merawat akar dengan sangat berhati-hati – yang terbaik adalah meletakkan anak benih di dalam lubang bersama-sama dengan gumpalan bumi dari periuk.

Di manakah jarak untuk menanam dahlias tahunan?

Pendaratan dahlias tahunan di tanah terbuka perlu dibuat dengan mengambil kira hakikat bahawa dengan masa mereka akan bertukar menjadi semak hijau subur yang memerlukan banyak ruang. Jurang antara dahlias jenis kerdil mesti sekurang-kurangnya 30 cm antara tinggi -. Sekurang-kurangnya 60 cm Annuals dahlia, penanaman dan penjagaan yang telah dibuat melanggar selang masa ini terpaksa bersaing untuk mendapatkan cahaya matahari yang penting menyebabkan ada memanjang sehingga menjejaskan keindahan bunga .

Bilakah menanam dahlias tahunan?

Mari kita lebih terperinci dengan soalan utama, apabila menanam dahlias tahunan apabila ditanam dari benih? Masa untuk menyemai mereka betul-betul di taman bunga jatuh pada separuh kedua bulan Mei, apabila ancaman beku malam dijamin berlalu. Anak benih dibuat untuk bergerak di bawah langit terbuka pada awal bulan Jun, setelah mengeras beberapa waktu. Adalah perlu untuk menjaga benih menyemai benih tidak lewat dari minggu kedua bulan April, supaya pada masa penanaman di taman bunga, dahlias siap untuk berbunga.

apabila menanam dahlias tahunan

Dahlias tahunan – berkembang

Menyenangkan mata dengan pelbagai bentuk, saiz dan warna, dahlias tahunan membolehkan projek pereka yang paling berani untuk direalisasikan dengan minimum buruh. Mencuba varieti baru dan corak penanaman yang luar biasa, anda boleh mengubah laman web ini setiap musim. Apa dahlias yang baik setiap tahun, bahawa penanaman dan penyusunan masih boleh diakses walaupun kepada seseorang yang mengalami pengalaman tumbuh kembang yang minimum dan masa lapang.

Tanah untuk dahlias tahunan

Seperti yang aneh kerana ia mungkin berbunyi, menanam dahlias tahunan di tanah bermula lama sebelum mendarat dari penyediaan tanah di tapak yang dipilih. Ia mesti digali, pilih sisa tumbuh tumbuhan dan membuat baja: kotoran, humus atau humus. Untuk berbunga penuh, kilang itu memerlukan banyak nutrien, manakala tanah mesti mempunyai kelembapan dan kebolehtelapan yang tinggi. Kedua-dua tanah berpasir liat dan ringan akan sama-sama tidak sesuai untuk dahlias.

Bunga tahunan dahlias-pembiakan

Setiap orang yang sekurang-kurangnya sekali memutuskan untuk menanam dahlias di taman bunga tahunan, tumbuh dan menyayangi tidak akan membawa sebarang masalah. Dan relevansinya akan menjadi isu penuaian benih yang betul untuk musim yang akan datang. Masa untuk mengumpul benih adalah pada bulan Oktober, sebelum fros telah datang. Kepala yang pudar perlu dipotong dan dikeringkan dengan teliti, mengumpul biji benih, dan kemudian diletakkan untuk penyimpanan, dibungkus di atas beg kertas. Untuk pengeluaran semula, anda boleh menggunakan dan umbi, yang diekstrak dengan teliti dari tanah, dirawat dengan penyelesaian kalium permanganat dan disimpan dalam keadaan sejuk.

bunga pembiakan dahlias tahunan

Dahlias tahunan – penyakit

Semasa tempoh apabila dahlia mekar tahunan ketara diaktifkan dan ejen pelbagai penyakit kulat, di bawah pengaruh yang tumbuh-tumbuhan kehilangan rayuan visual mereka, atau hanya mati. Di antara yang menyakitkan, mangsa yang dahlias, abu-abu, coklat dan putih reput busuk, fusarium layu dan daun. Dengan kehadiran kulat yang berbeza, patogen ditimbulkan oleh faktor yang sama: penebalan penanaman berlebihan, cuaca sejuk dan basah, nitrogen yang berlebihan dalam baja.

Untuk mengatasi masalah ini hanya boleh menjadi operasi yang kompleks yang melibatkan penyingkiran katil bunga dan kemusnahan tumbuhan terjejas, dalam kombinasi dengan penggunaan agen antikulat khas (racun kulat), mis fitosporin atau fundazol. Untuk mengelakkan ia perlu jelas menahan selang mezhposadochnye dipilih untuk penanaman yang mempunyai pengudaraan yang baik dan menyalakan tempat-tempat dan tidak terlalu terbawa-bawa apabila menyiram.

dahlias penyakit tahunan

Penjagaan dahlias tahunan

Mari kita perhatikan dengan terperinci bagaimana untuk menjaga dahlias tahunan, supaya taman bunga dapat dianggap sebagai kebanggaan yang nyata. Untuk ini hendaklah sentiasa dibuang dari katil bunga vspushivat rumpai dan tanah di dalamnya, jangan lupa tentang berkala (tidak lebih daripada sekali setiap 7 hari), menyiram, menahan selang yang disyorkan antara semak dan dari semasa ke makan masa. Dahlias Annuals, penanaman dan penjagaan yang dijalankan oleh kaedah-kaedah mudah yang baik daripada rakan-rakan mereka berkembang tidak berdisiplin.

Apa yang perlu untuk makan dahlias tahunan?

Ini adalah bunga dekoratif dahlias tahunan yang menanam dan menjaga mereka hanya mustahil tanpa “dope” kecil. Pembajaan pertama dilakukan pada tahap benih, kira-kira 20 hari setelah pucuk pucuk dari tanah. Sebagai baja pertama, kompleks mineral siap dengan kandungan nitrogen yang tinggi digunakan. Dahlias Annuals, penanaman dan penjagaan yang disertai dengan tetap (setiap hari 15-20) pengenalan sedikit baja untuk pokok bunga, pergi kepada pertumbuhan yang lebih cepat, bentuk yang lebih aktif semak dan hal berkembang besar.

Memadamkan dahlias tahunan

Satu soalan yang berkaitan dengan semua kedai bunga, yang membuat langkah pertama dalam pembiakan dahlias, adalah cara mencubit dahlias setiap tahun, dan patutkah kita melakukannya sama sekali? Batang pusat Prischipka membantu membentuk belukar yang subur dan merangsang pembungaan yang berlimpah dan terdahulu. Untuk mendapatkan bunga terbesar, kecuali batang prischipki juga disyorkan untuk mengeluarkan (memetik) tunas tambahan. Prosedur ini memaksa tumbuhan untuk mengarahkan semua daya dan nutrien ke dalam daun, tetapi ke dalam bunga.

dahlias tahunan prishchipka

Pemindahan dahlias tahunan

Seperti tumbuhan berbunga lain, pemindahan cemas dari tempat ke tempat dahlia hanya dalam kes-kes yang paling melampau. Pilihan yang paling selamat adalah bagaimana untuk memindahkan dahlias tahunan – untuk memindahkan mereka ke tempat kediaman baru bersama dengan gumpalan tanah. Di dalam lubang pendaratan, tidak diperlukan untuk menambahkan abu kayu sedikit, dan selepas ditanam dengan banyak air. Menjalankan kerja sedemikian sebaik-baiknya dalam cuaca yang mendung, sejuk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 63 = 68