Posted on

Delphinium dari benih - berkembang dan menyemai, nasihat berguna untuk pemula

Untuk menghiasi landskap, penanam bunga sering menanam dolphinium dari biji, membesar di tapaknya adalah proses rumit, tetapi sangat menarik. Kepada bunga yang indah ini dari keluarga buttercup menjadi kebanggaan dan perhiasan taman, anda perlu tahu kaedah penanaman dan penyelenggaraannya.

Bagaimana cara membesar dolphinium dari benih?

Delphinium - bunga sebagai mewah, banyak dan tidak berubah, tetapi, seperti lilin, perbungaan yang tinggi dan elegan patut dilakukan. Penanaman bunga delphinium dari biji bermula dengan bahan penanaman yang berkualiti, ia tidak perlu disimpan hangat, simpan di dalam peti sejuk di balkoni atau beranda kaca dalam bekas tertutup yang hermetically.

Penanaman dolphinium dari biji benih adalah proses yang sukar, tetapi dengan mengamati teknologi yang dapat menghasilkan tanaman yang sihat, dengan berkembang pada bibit atau dengan menabur benih di tanah terbuka. Agar delphinium menjadi mekar pada tahun penanaman, ia perlu ditanam dengan benih. Merawat kecambah tidak melembapkan tanah, menyiram dalam palet, tanah perlu dikeringkan dengan baik.

Stratifikasi benih delphinium di rumah

Sebelum menyemai, stratifikasi benih delphinium dilakukan (menjaga mereka basah di dalam bilik sejuk), kerana proses ini melakukan manipulasi berikut:

 1. Sederhana mengedarkan benih delphinium pada kain kapas.
 2. Lipat kain itu dengan gulung yang ketat, masukkannya ke dalam bekas dengan sedikit air di bahagian bawah.
 3. Tinggalkan tujuh hari hidangan dengan anak benih di dalam bilik dengan suhu 5-7 ° C.
 4. Tisu dengan biji tidak boleh terlalu basah, tetapi sentiasa dibasahkan.
 5. Selepas seminggu, selepas melihat rupa benih, pilih yang ternyata menjadi lebih bengkak, dengan pucuk masa depan yang muncul pada mereka dalam bentuk titik putih.

Bilakah menanam delphinium dengan biji?

Anda boleh menyemai bahan pada musim gugur awal (selepas benih dikumpulkan) atau dalam tempoh kemudian, selepas tanah sedikit beku. Di rumah, penanaman bermula dari akhir bulan Februari, maka delphinium akan mekar pada tahun penanaman. Dalam kes ini, benih tambahan perlu disediakan dengan bantuan phytolamp. Proses penanaman benih dapat berlangsung hingga pertengahan Mei.

Tempoh yang paling menguntungkan apabila perlu menanam delphiniums pada anak benih, penanam bunga berpengalaman menganggap hari pertama bulan Mac, di mana masa tambahan pencahayaan boleh dielakkan. Hasil yang baik bergantung bukan sahaja pada masa kemunculan, tetapi juga faktor lain. Adalah perlu untuk mematuhi sepenuhnya proses yang diperlukan untuk menyediakan biji benih untuk penanaman dan penjagaan lanjut bagi anak benih.

Penanaman dolphinium dengan benih

penanaman benih kaedah delphinium untuk benih keras daripada menggunakan cantuman, tetapi kebanyakan tukang kebun lebih suka terus dengan beliau, seperti yang anda boleh mengambil kawalan penuh ke atas proses pendaratan benih dan tumbuh-tumbuhan yang semakin meningkat. Memberi beberapa tips untuk menanam benih delphinium, pakar mencadangkan supaya mematuhi urutan berikut:

 1. Membersihkan benih dengan penyelesaian merah jambu padat mangan.
 2. Bilas, kemudian biarkan selama 24 jam dalam larutan promoter pertumbuhan (2 tetes dalam setengah cawan air), kering.
 3. Menggunakan air mandi, stim campuran tanah (selama 40-60 minit), yang terdiri daripada tanah taman bercampur dengan jumlah yang sama dengan gambut dan humus, dengan penambahan sedikit pasir. Tuangkan ke dalam bekas untuk ditanam dan padat.
 4. Sekurang-kurangnya meletakkan benih dengan pinset di atas tanah, tuangkan lapisan bumi (kira-kira 3 mm), perlahan-lahan melembapkan (lebih baik untuk melakukan ini dari senapang semburan, sebelum direbus dan disejukkan).

penanaman dolphinium dengan biji benih

Menanam benih dolphinium dalam pil gambut

Anak benih yang kuat, berdaya maju tanpa menggunakan usaha khas - impian mana-mana penjual bunga, mudah untuk dilaksanakan, jika anda menanam delphinium dalam pil gambut. Cara tumbuh tumbuhan ini mempunyai kelebihan berikut:

 1. Menghapuskan kerja-kerja penyediaan campuran untuk tanah, pengukus mereka dan penambahan pelbagai stimulan pertumbuhan ke tanah.
 2. Menjimatkan ruang.
 3. Tablet gambut diawasi dengan sebatian antikulat, perangsang dan mineral.
 4. Lapisan atas gambut mudah melewati udara sistem akar, akar mendapatkan oksigen yang mereka perlukan.
 5. Anak benih yang tumbuh dengan mudah boleh dipindahkan ke tanah tanpa mencederakannya semasa pemindahan.
 6. Untuk pengairan, anda perlu menuang air di dalam dulang, dengan tablet dipasang di dalamnya.

Pil gambut hebat untuk delphinium, seperti tumbuhan dengan percambahan bermasalah yang tidak bertolak ansur dengan pemindahan. Sebelum benih ditanam, tablet diletakkan di dalam air suam untuk menyerap gambut, kemudian diperah untuk mengeluarkan kelembapan berlebihan dan dimasukkan ke dalam bekas atau dulang. Untuk memudahkan penanaman, setiap tablet menyediakan alur kecil, meletakkan benih di dalamnya, meregangkan polietilena pada bekas dan letakkan di tempat yang hangat dan terang.

Delphinium - mendarat di koklea

Berkembang "siput cara" boleh menjadi paling tumbuh-tumbuhan, terutamanya dengan baik mengambil benih akar delphinium dalam koklea kerana rintangan kepada sifat sejuk, membolehkan anda untuk segera pemindahan pucuk ke tanah DC. Untuk mengurangkan "siput" substrat lembut digunakan, bekas dengan dinding telus untuk menampung lingkaran dalamnya roll luka, rezinochki dua alat tulis dan selofan. Kaedah penanaman benih, terdapat tiga:

 • dengan penggunaan tanah;
 • tidak berasas (menggunakan kertas tandas);
 • gabungan.

Dalam aku janji untuk meletakkan benih, mengembangkan pita hadapan, tuangkan tanah atau meletakkan kertas, berlepas 10-15 mm dari tepi, meletakkan forsep benih di permukaan pra-dibasahkan dengan semburan air. Benih sedikit tekan perlahan-lahan mula untuk melancarkan substrat, supaya ia mengambil bentuk roll. Delphinium dari biji benih, anak benih kaedah penanaman menggunakan siput - membolehkan anda untuk melihat akar tumbuh-tumbuhan, yang membantu pengasingan mereka yang berikutnya.

Melalui berapa banyak delphinium itu meningkat?

Suhu yang dipilih dengan tepat untuk tanaman yang tumbuh di atas + 8-10 ° C, membolehkan pucuk muncul pada 9-10 hari selepas menyemai. Tembak dari dolphinium mula berkembang dengan baik pada suhu + 15-17 ° C, tetapi jika suhu bilik melebihi + 20 ° C, anak benih datang ke keadaan tertekan, itulah sebabnya sukar untuk tumbuh tumbuhan yang kuat dan sihat di bilik-bilik yang hangat.

Untuk meningkatkan percambahan boleh memegang bekas dengan benih 4-5 hari pada suhu bilik untuk 10 hingga + 15 ° C, dan kemudian meletakkan bekas dengan pucuk 12-14 hari dalam peti sejuk, di balkoni atau beranda yang berlapis terlindung. Jika tarikh akhir ini tidak bercambah pucuk, ia bermakna bahawa anda telah membeli benih bermutu atau tidak mematuhi menyemai teknologi.

melalui berapa banyak muncul delphinium

Bila hendak menyelam selepas pucuk?

Selepas 1-2 daun pendedahan boleh menghasilkan benih pilihan dalam bekas berasingan. Permainan Lawan delphinium dihasilkan dalam kapasiti yang mencukupi untuk mengandungi sistem akar. Untuk pemindahan kuman mengambil komposisi yang sama tanah di mana benih, menambah campuran baja nitrogen, kalium dan fosforus dan unsur surih, dikira - lima gram per liter lima pochvosmesi. Meletakkan dalam periuk bercambah, sehingga leher akar itu diletakkan di permukaan tanah, taburkan akar bumi, tamped turun sekitar batang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 2 = 1