Posted on

Bandar spa Essentuki yang terkenal di dunia telah menjadi popular selama beberapa abad kerana air mineral terapeutik, yang berdegup dari beberapa sumber. Mereka yang datang ke sini untuk meningkatkan kesihatan mereka dan menikmati keindahan Caucasus pasti akan menghargai pemandangan Yessentuki dan sekitarnya.

Tarikan Yessentuki 1 Tarikan Essentuki 2

Tarikan-tarikan di bandar Yessentuki adalah banyak struktur seni bina yang telah didirikan sejak abad kesembilan belas. Pelbagai gaya dan bentuk seni bina memberikan kesan yang jelas kepada para tetamu di bandar. Untuk mempelbagaikan masa yang dihabiskan di resort ini, adalah berfaedah untuk pergi melawat pemandangan Essentuki antara prosedur rawatan.

Tarikan Essentuki 3 Tarikan Essentuki 4

Tarikan di Yessentuki

Di tengah-tengah kota terdapat sebuah taman yang indah di mana terdapat sanatoriums, galeri minum dan pelbagai hospital yang telah dibina di sini selama dua abad. Taman ini dibahagikan kepada bahagian bawah dan atas. Kedua-dua bahagian ini dihubungkan dengan tangga yang indah, yang dibina oleh cascades. Pada keseluruhannya terdapat pelbagai lengkungan dan air pancut.

Tarikan Yessentuki 5 Tarikan Yessentuki 6

Di taman di atas terdapat bangunan Baths Bath Diraja, yang dibina setakat 1899 oleh perintah Tsar Nicholas, dan oleh itu nama kedua ialah Mykolayivs. Di sini anda masih boleh mandi untuk menormalkan fungsi sistem endokrin, saraf dan musculoskeletal.

Tarikan Yessentuki 7 Tarikan Yessentuki 8

Bangunan mandi lumpur dibina dengan gaya neoklassikisme pada tahun 1915. Di sini, pengunjung dikelilingi oleh tokoh-tokoh dewa mitologi Yunani kuno. Sama seperti meter Roman kuno dilengkapi dengan teres tempatan yang dihiasi dengan patung-patung singa. Lumpur untuk rawatan dibawa ke sini dari Tasik Tambukansky, yang terletak di pergunungan dua puluh kilometer dari Yessentuki. Semasa perang terdapat sebuah hospital di sini.

Tarikan Essentuki 9 Tarikan Yessentuki 10

Wakil senibina kayu di Essentuki adalah Gereja St. Nicholas dari Dua Timbalan. Ia berada dalam keadaan yang sangat baik, dan sebenarnya ia telah dibina lama dahulu - pada tahun 1826. Inisiatif pembinaannya ialah Cossacks - pengasas bandar. Berhampiran gereja pada tahun 1991 didirikan salib batu empat meter, dan pada tahun 1997 - sebuah monumen untuk Cossacks. Semua simbol ini adalah penghormatan kepada Cossacks yang memberikan kehidupan mereka untuk tanah air.

Tarikan Yessentuki 11 Tarikan Yessentuki 12

Di taman bawah terdapat galeri minuman # 4 dan # 17 berdekatan satu sama lain. Ini adalah perairan mineral tempatan yang paling popular. Galeri No. 17 adalah bangunan batu pertama di bandar. Ia terletak di pintu masuk ke taman spa. Bangunan galeri dengan elemen Moor dibina, tetapi secara amnya gaya Inggeris klasik dikekalkan. Setiap hari ia dikunjungi oleh beribu-ribu orang yang datang ke sini untuk kesihatan. Perairan mineral Essentukskie adalah perubatan, dan oleh itu mereka tidak boleh dimakan sebagai bilik makan. Untuk pelantikan mereka, perundingan doktor diperlukan.

Tarikan Yessentuki 13 Tarikan Yessentuki 14

Mungkin tarikan semula jadi yang paling luar biasa dan indah Yessentuki sedang Weeping gua. Gerbang ini gua air yang meresap melalui tanah bertindak sebagai titisan yang jatuh dari bahagian atas, membentuk sebuah tasik kecil. Sudah keluar dari air tasik sekali lagi diserap ke dalam tanah dan, melalui lapisan tanah slaid alkali, mengalir di kaki gunung itu dalam bentuk air mineral, yang dikenali kepada kita sebagai "Narzan".

Tarikan Yessentuki 15 Tarikan Yessentuki 16

Arbor "Oreanda", terletak di taman atas, adalah sejenis platform pemerhatian dengan pemandangan indah Elbrus dan kaki bukit Caucasus. Pada permulaan abad yang lalu, apabila gazebo ini dibina, terdapat teleskop supaya para pelancong boleh mengagumi persekitaran. Tetapi hari ini ia dikunjungi sedikit oleh pelancong, sejak pembinaan semula tidak dilakukan untuk jangka masa yang panjang dan bangunan sedang menurun.

Tarikan Yessentuki 17 Tarikan Yessentuki 18

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

74 − 67 =