Posted on

Datang ke negara asing, kami pasti ingin mempelajari sesuatu yang baru. Sering kali ini adalah tujuan perjalanan, jika anda sedang dalam perjalanan tidak bekerja tetapi bercuti. Tetapi sebagai tambahan kepada maklumat asas tentang keadaan geografi, status ekonomi dan warisan budaya setiap negeri, terdapat banyak maklumat lain. Ini fakta yang luar biasa, dan kadang-kadang juga mengejutkan, dengan ketara dapat mengubah kesan pertama perjalanan. Mari kita lihat fakta menarik mengenai negara seperti Rusia.

Fakta menarik mengenai Rusia 1

10 fakta hebat tentang Rusia

 1. Semua orang tahu bahawa Rusia adalah sebuah negara yang besar. Tetapi apa yang luar biasa – kawasannya boleh dibandingkan dengan kawasan seluruh planet yang dipanggil Pluto. Pada masa yang sama, negara ini menduduki kawasan seluas 17 juta meter persegi di dunia. km, dan planet – bahkan kurang, kira-kira 16.6 meter persegi. km.
 2. Fakta menarik mengenai Rusia 2

 3. Satu lagi fakta geografi yang menarik mengenai Rusia adalah bahawa negara ini adalah satu-satunya negara di dunia yang dibasuh oleh 12 laut!
 4. Fakta menarik tentang Rusia 3

 5. Ramai orang asing dengan tulus percaya bahawa ia sangat sejuk di Rusia. Tetapi ini jauh dari kes: semua pusat besarnya berada dalam zon cuaca yang sederhana, dan tidak melebihi Lingkaran Artik.
 6. Fakta menarik mengenai Rusia 4

 7. Tujuh keajaiban Rusia mengejutkan bukan sahaja pelawat, tetapi juga penghuni negara besar ini:
  • Tasik Baikal, yang paling dalam di Bumi;
  • lembah geyser di Rizab Kamchatka;
  • Peterhof yang terkenal dengan air pancut yang indah;
  • Katedral St. Basil;
  • Mamayev Kurgan, terkenal dengan sejarah purba;
  • Elbrus – gunung berapi tertinggi di Caucasus;
  • lajur cuaca di Urals, di Republik Komi.
 8. Fakta menarik mengenai Rusia 5

 9. Ibukota negara itu boleh disebut sebagai keajaiban kedelapan Rusia. Hakikatnya adalah bahawa Moscow bukan hanya sebuah metropolis yang besar, tetapi juga sebuah bandar yang dianggap sebagai salah satu yang paling mahal di dunia. Dan pada masa yang sama, tahap gaji di bandar-bandar provinsi, walaupun terletak berdekatan, pada masa yang berbeza dari Moscow.
 10. Fakta menarik mengenai Rusia 6

 11. Terdapat fakta menarik mengenai bandar-bandar lain di Rusia. Sebagai contoh, St Petersburg boleh dipanggil Venice Utara, kerana 10% dari bandar ini ditutup dengan air. Dan terdapat lebih banyak jambatan dan terusan di sini daripada di Venice yang sebenarnya, Itali. Selain itu, St. Petersburg terkenal dengan kawasan bawah tanahnya – yang paling dalam di dunia! Tetapi kereta bawah tanah yang paling kecil – hanya 5 stesen – terletak di Kazan. Oymyakon adalah kawasan tempat tinggal yang paling sejuk. Singkatnya, hampir setiap pusat serantau Rusia mempunyai ciri tersendiri.
 12. Fakta menarik mengenai Rusia 7 Fakta menarik mengenai Rusia 8 Fakta menarik mengenai Rusia 9
 13. Kualiti sistem pendidikan Rusia tidak boleh tetapi mempengaruhi perkembangan budaya penduduknya. Hakikatnya ialah tahap literasi orang-orang Rusia kerana pendidikan wajib universal adalah sangat tinggi berbanding dengan negara-negara yang lain, malah lebih maju dari segi ekonomi. Bagi pendidikan tinggi, kini popularitinya meningkat dengan ketara, dan kini terdapat hampir 1000 institusi pendidikan tinggi yang bertauliah di negara ini.
 14. Fakta menarik mengenai Rusia 10

 15. Beberapa fakta menarik tentang budaya Rusia boleh dipelajari hanya dari pengalaman kita sendiri. Kepada mereka adalah mungkin untuk merujuk dan sebenarnya budaya orang Rusia – kebajikan mereka, keramahan dan keluasan alam semulajadi. Pada masa yang sama, senyuman “Amerika” adalah asing kepada Rusia – ia dianggap sebagai tanda kepalsuan atau kekejaman untuk tersenyum tanpa sebab kepada orang yang tidak dikenali.
 16. Fakta menarik mengenai Rusia 11

 17. Fenomena taman Federation dikenali di seluruh dunia. Selain itu, konsep ini dianggap sebagai native speakers Federation, ia muncul pada zaman Peter the Great – raja yang dikurniakan rakyatnya kawasan, yang juga dinamakan – “Dacha”. Hari ini penduduk negara-negara lain, terutama dengan wilayah kecil, keistimewaan yang rumah percutian tambahan hanya boleh bermimpi.
 18. Fakta menarik mengenai Rusia 12

 19. Dan, akhirnya, satu lagi fakta yang diketahui adalah bahawa Rusia dan Jepun secara formal masih dalam keadaan perang. Kerana pertengkaran terhadap Kepulauan Kuril sejak Perang Dunia Kedua, satu aksi gencatan senjata belum ditandatangani di antara kedua negara ini, meskipun dalam praktik hubungan diplomatik antara Rusia dan Jepang cukup adil.
 20. Fakta menarik mengenai Rusia 13

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *