Posted on

pintu emas di Vladimir

Salah satu tarikan utama bandar Rusia kuno Vladimir boleh dianggap Gerbang Emas. Tugu seni bina yang unik ini tidak sepenuhnya dapat bertahan hingga ke hari ini, tetapi masih mengagumkan dengan kehebatan dan penguasaan arsiteknya.

Gerbang Emas di bandar Vladimir: sejarah pembinaan

Pintu-pintu ini dibina pada tahun 1164, semasa pemerintahan Andrei Bogolyubsky. Mereka mempunyai beberapa fungsi:

  1. Bertahan - berfungsi sebagai bahagian penyambung struktur pelindung.
  2. Hiasan - adalah simbol kuasa, kekuatan, kuasa putera yang berkuasa.
  3. Utilitarian - pintu masuk utama ke bandar, melalui "gerbang kemenangan" ini, para tetamu kehormat mengembara ke bandar dan melalui mereka Andrei Bogolyubsky kembali dari kampanye ketenteraan yang berjaya.

Penglihatan ini dibina oleh tuan-tuan Rusia, ini terbukti dengan jenis batu yang digunakan pada masa itu hanya di Rusia Timur-Timur. Dengan cara ini, pintu-pintu di dinding tebal bukanlah satu-satunya. Terdapat juga pintu tembaga, Irininy, Perak dan Volga, tetapi mereka kurang cantik dan kaya.

Sejarah Golden Gate di Vladimir dihubungkan dengan legenda. Dugaan, apabila kerja pembinaan sudah habis, bangunan bangunan runtuh. 12 orang tuan kekal di bawah runtuhan. Penduduk bandar yakin bahawa orang telah mati, tetapi pangeran memerintahkan untuk membawa ikon Ibu Tuhan ke tempat kejadian dan mula membongkar penyumbatan itu. Apa yang mengejutkan saksi-saksi, apabila mereka melihat semua mangsa hidup dan sihat. Dalam ingatan keajaiban Gerbang Emas, sebuah gereja kecil muncul. Peruntukan-peruntukan Padi Ibu Tuhan.
1238 adalah untuk Golden Gate di Vladimir berat - mereka rosak semasa serangan Mongol-Tatar. Masa bermasalah juga meninggalkan tanda pada monumen tersebut. Menyelesaikan kebakaran bandar perniagaan yang merosakkan pada abad ke-18.

Gerbang Emas di Vladimir: perihalan

Apakah pintu gerbang semasa tempoh pembinaan untuk sesuatu yang tidak diketahui, tetapi banyak fakta memberitahu kami Chronicle Ipatiev. Termasuk, ia mengatakan bahawa daun gerbang adalah kerusi berlapis dalam tembaga berlapis emas, dari mana nama mereka datang. Dari utara dan selatan ke pintu masuk bersebelahan aci pukal tinggi. Di bahagian luar aci ada parit yang mendalam, yang juga melindungi bandar dari serangan musuh. Melalui parit, biasanya, terdapat jambatan jambatan, dibakar atau dinaikkan semasa pengepungan.

Ketinggian gerbang itu sendiri adalah kira-kira 14 m, masih terdapat pintu gerbang besar. Di atas gerbang disusun lantai, yang berfungsi sebagai platform tambahan untuk pertempuran. Tetapi dari dia, sayangnya, hanya butiran kecil tetap. Pintu-pintu dan dinding-dinding itu disediakan dengan tangga dan petak-petak, di mana ia mungkin untuk masuk ke dalam bahagian-bahagian yang berlainan.

Muzium Golden Gate di Vladimir

Sejak pembinaannya, Gerbang Emas di Vladimir telah mengalami banyak pemusnahan dan juga pemulihan semasa pemerintahan Catherine.

Gerbang kehidupan baru yang bahagia dan tenang diperoleh apabila mereka berpindah ke bidang kuasa Rizab Muzium Vladimir-Suzdal. Pada masa ini, anda tidak boleh mengagumi seni bina Gerbang Emas di Vladimir, tetapi juga berkenalan dengan mercu tanda bersejarah, melihat artifak yang paling menarik pada masa yang berlainan. Muzium Gerbang Emas di Vladimir

Di gerbang gerbang terdapat eksposisi tentera-sejarah yang luar biasa dengan diorama, menceritakan peristiwa-peristiwa 1238. Ia mempamerkan senjata, peralatan, seragam tentera tidak hanya pada waktu itu, tetapi juga pada abad ke-19.

Di medan perang bekas, Galeri Vladimir Heroes dibuka. Di sini anda boleh melihat potret, anugerah, surat, dokumen mereka.
Vladimir-ayah - sebuah bandar Rusia yang penting, mulia, sehingga bukan hanya sejarah yang kaya, tetapi juga dipelihara, bahkan sebahagiannya, monumen.

Melestarikan seperti pintu di Kiev.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 + 3 =