Posted on

kuil matron suci di Moscow

Biara Pokrovsky Wanita, di mana hari ini terdapat peninggalan Santo Matrona yang diberkati di Moscow, Tsar Mikhail Fyodorovich yang ditubuhkan pada tahun 1635. Pada mulanya, biara itu adalah seorang lelaki dan dibina dalam ingatan Patriarch Filaret. Kemudian, pada 1655, Katedral Intercession of the Virgin telah diasaskan di wilayah biara. Banyak bangunan untuk sejarah yang panjang telah musnah dan hancur, tetapi akhirnya dibina semula. Semasa pemerintahan kuasa Soviet, gereja St. Matrona di Moscow ditutup, dan bangunan biara itu diberikan kepada akhbar percetakan dan pejabat editorial majalah itu. Hanya pada tahun 1994, Biara Pokrovsky sekali lagi diberikan kepada Gereja Ortodoks Rusia dan menyambung semula kerjanya sebagai biara biara wanita. Pada musim bunga tahun 1998, peninggalan Matrona Dmitrievna Nikonova, yang dinobatkan sebagai kudus setempat setahun kemudian, dan gereja pada tahun 2004, dibawa ke kuil.

Sejak itu, gereja St. Matrons di Moscow setiap hari menimbulkan garis besar jemaah yang ingin bertaubat dan meminta yang paling dihormati bagi diri mereka sendiri dan untuk orang yang tersayang.

Biografi Saint Matrona of Moscow

Matrona Nikonova dilahirkan pada tahun 1881 di sebuah desa kecil di wilayah Sebino, Tula. Dia adalah anak bungsu dari empat orang anak dalam keluarga dan dilahirkan buta. Dari pemikiran meninggalkan anak perempuan yang baru lahir buta di tempat perlindungan, ibu gadis itu menyimpan mimpi kenabian yang luar biasa di mana seekor burung putih buta muncul pada wanita itu. Matrona sejak zaman kanak-kanak menunjukkan kebolehan penyembuhan dan mula merawat orang. Tetapi oleh umur majoriti gadis itu mengharapkan serangan lain - dia kehilangan peluang untuk berjalan. Walau bagaimanapun, ini tidak menghalang beliau dan rakannya melawat banyak tempat suci pada tahun-tahun muda. Selepas revolusi, matron menetap di Moscow di daerah Arbat, dan tahun-tahun terakhir hidupnya di kampung rantau Skhodnya Moscow, di mana secara literal sehingga hari terakhir hidupnya mengambil semua orang yang datang kepada petisyen beliau. Matron meninggal dunia pada 2 Mei 1952 dan dikebumikan di tanah perkuburan Danilov. Kuburannya selama bertahun-tahun adalah tempat ibadat kebangsaan dan hanya pada tahun 1998 peninggalan Ibu Matrona dipindahkan ke Gereja Intercession di Moscow.

Gereja St. Matron di Moscow

Terdapat legenda yang dijelaskan dalam buku-buku tentang kehidupan orang suci, bahawa Joseph Stalin datang ke matron untuk nasihat apabila persoalan timbul ancaman penangkapan Moscow oleh orang-orang Jerman. Menurut legenda, orang suci itu meramalkan kepadanya bahawa kemenangan akan tetap untuk rakyat Rusia. Adegan ini digambarkan dalam lukisan "Matrona dan Stalin" oleh ikon pelukis Ilya Pivnik. Walau bagaimanapun, tidak ada bukti peristiwa atau bukti nyata ini.

Ia adalah bernilai menyebut bahawa terdapat satu lagi kudus Saint Matrona Anemnyasevskaya, yang di Moscow di Gereja Nativity of the Virgin Blessed, bahawa dalam Vladykino pada tahun 2013 dibina sebuah gereja kecil. Kedua-dua mayat ini mempunyai hadiah unik untuk menyembuhkan orang, tetapi, sebagai tambahan, mereka mempunyai penyakit fizikal yang sama: buta dan ketidakupayaan untuk berjalan.

Bagaimana untuk sampai ke Biara Pokrovsky?

Di atas peta Moscow, candi Matrona terletak kira-kira pada jarak yang sama dari stesen metro "Taganskaya", "Marxist", "Proletarskaya" dan "Peasant Zastava." Berjalan kaki dari stesen ini jalan raya akan mengambil masa 15-20 minit. Sedikit lebih dekat dari stesen metro "Proletarskaya", bergerak sepanjang jalan Abelmanovskaya ke biara Pokrovsky wanita. Anda juga boleh mendapatkan pengangkutan awam (bas atau trolleybus), lulus satu perhentian.

Alamat di Moscow, yang merupakan kuil Matrona Moscow: Taganskaya Street 58. Dari hari Isnin hingga Jumaat bagi umat pintu masuk ke biara dibuka 7:00-20:00, pada hari Ahad 6:00-20:00.

matron kuil di atas peta Moscow

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

25 − 18 =