Posted on

Hari Malaikat Malaikat

Peraturan Gereja berkongsi konsep-konsep hari nama dan hari malaikat. Nama-nama Michael adalah tarikh-tarikh ketika Gereja Orthodox mengingat kudus, dan hari malaikat dirayakan ketika pembaptisan seorang anak tertentu, yang dinamai oleh nama ini, diadakan. Tarikh hari Michael adalah individu, pada hari ini seseorang boleh pergi ke gereja dan meletakkan lilin, mengingat sakramen pembaptisan. Apa tarikh adalah hari malaikat Michael, hanya orang terdekat yang boleh menjawab, tetapi tarikh hari itu menetapkan gereja.

Nama Michael dalam kalendar gereja adalah 21 November, 19 September, 5 Disember dan 31 Disember.

Nama Michael: makna, asal, nama-hari

Nama ini berasal dari bahasa Ibrani dan bermaksud "Tuhan". Pembawa nama ini mempunyai ciri-ciri sifat seperti aktiviti, prinsip. Michael mempunyai kekuatan yang baik dan kesihatan yang sangat baik. Dia biasanya pintar, tetapi sangat menuntut orang lain. Serta kudusnya, dia berusaha melindungi semua orang.

Untuk Ortodoks Michael adalah tokoh istimewa - dia adalah seorang pendukung untuk manusia di muka Tuhan, dan juga mengetuai pasukan surgawi untuk berperang melawan tuan rumah kejahatan.

Hari Mikhailov, yang diraikan pada 21 November, dikaitkan dengan penghujung musim perkahwinan. Dia menjadi sangat menyukai rakyat. Ia adalah pada 21 November bahawa Gereja Ortodoks memegang Katedral Archangel Michael, dan ini dianggap sebagai salah satu peristiwa yang paling penting musim luruh. Michael - pertahanan orang percaya dari penyakit dan semua jenis godaan.

Ia telah lama diyakini di Rusia bahawa tidak ada semangat jahat yang dapat menentang Michael penginjil, kerana dia hanya perlu hadir, dan semua roh jahat bersembunyi di lubang dan gua, atau jatuh ke tanah.

Kepercayaan Slavik yang berkaitan dengan hari ini

Bergantung pada rantau ini, hari Mikhailov ditandai dalam pelbagai cara. Sebagai contoh, Hari Malaikat Michael1 di Polesie dia dihormati, kerana mereka percaya bahawa dia adalah pertahanan guruh. Oleh itu, pada hari ini, tidak ada yang dicincang, dipotong atau ditenun, agar tidak menyinggung orang suci. Di sesetengah kawasan di Belarus, mereka menyedari bahawa selepas hari Mikhailov, beruang jatuh ke dalam hibernasi. Hari ini secara rasminya dianggap permulaan musim sejuk, mulai hari ini frosts bermula. Terdapat tanda-tanda: jika hari ini akan menjadi hoarfrost - musim sejuk akan bersalji, jika kabus - akan ada cair. Jika hari Mikhailov adalah jelas, musim sejuk akan menjadi sejuk dan sejuk.

Michael juga dianggap sebagai penguasa jiwa orang mati. Oleh itu, semua yang ingin mati mudah, harus merayakan harinya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 + 8 =