Posted on

Hari Merokok Dunia

Merokok adalah salah satu daripada tabiat yang paling merosakkan yang telah memasuki kehidupan harian sejumlah besar orang. Bilangan perokok yang meninggalkan dunia kita lebih awal daripada yang mereka mahukan, tumbuh setiap tahun.

Menurut statistik Pertubuhan Kesihatan Dunia, 25% penduduk mati akibat penyakit jantung koronari di seluruh dunia, 90% daripada kanser paru-paru, 75% daripada bronkitis asma yang kronik. Setiap sepuluh saat, seorang perokok mati di dunia. Dalam hal ini, di banyak negara promosi khas “Hari Pengunduran Antarabangsa dan Dunia” diadakan, yang menarik orang untuk meninggalkan tabiat berbahaya ini.

Bilakah anda merayakan hari apabila anda berhenti merokok?

Terdapat sebanyak dua tarikh yang dikhaskan untuk memerangi ketagihan ini: 31 Mei – Hari Merokok Sedunia, Khamis Khamis November – Hari Berhenti Antarabangsa, yang disambut setiap tahun. Tarikh pertama ditubuhkan pada tahun 1988, Pertubuhan Kesihatan Sedunia, yang kedua ditubuhkan pada tahun 1977 oleh Persatuan Kanser Amerika.

Tujuan Hari Berhenti Dunia

Hari-hari protes tersebut dijalankan untuk mengurangkan penyebaran ketergantungan tembakau dan melibatkan sebahagian besar penduduk dalam memerangi kebiasaan buruk. Tindakan “Hari Berhenti Merokok” dihadiri oleh doktor yang mengendalikan pencegahan tembakau dan memberitahu orang ramai tentang kesan nikotin yang berbahaya terhadap kesihatan manusia.

Manfaat Berhenti Merokok

 • meningkatkan status kesihatan, lebih tepatnya, ia kembali ke keadaan biasa;
 • terdapat banjir tenaga dan kekuatan;
 • dalam darah menurunkan tahap kolesterol;
 • Fungsi reproduktif pada wanita adalah normal, peluang untuk melahirkan anak yang sihat semakin meningkat;
 • penglihatan bertambah baik, seperti beberapa bulan selepas berhenti merokok, kapal-kapal separa sempit fundus dipulihkan.
 • risiko mati pucuk pada lelaki berkurangan, daya maju peningkatan spermatozoa;
 • penampilan seseorang menjadi lebih sihat, kulit tidak mengalami kelaparan oksigen, kelihatan muda yang segar. Jaring sable di muka menjadi kurang ketara;
 • meningkatkan imuniti, calar dan luka, pada kulit menyembuhkan lebih mudah dan cepat;
 • sensitiviti rasa dan bau diperburuk. Makanan yang paling biasa kelihatannya menyenangkan;
 • Suasana bertambah baik, ada keyakinan dan keseronokan;
 • terdapat peningkatan rasa percaya diri dan rasa hormat dari orang lain;
 • Bukan perokok sentiasa mendapatkan penilaian kepimpinan yang lebih positif;
 • penjimatan wang yang ketara;
 • Tidak perlu lari ke kedai pada bila-bila masa sepanjang hari, apabila rokok tiba-tiba berakhir.

Rupa-rupanya, boleh dikatakan bahawa berhenti memberi peluang kepada seseorang untuk memperbaiki kesihatan, gaya hidup dan kedudukannya dalam masyarakat. Malangnya, pada percubaan pertama, kurang daripada 20% orang yang ingin berhenti merokok dapat melakukannya. Walaupun manfaat keluarnya sangat tinggi, banyak perokok tidak dapat menahannya dan menyerah. Kebanyakan mereka tunduk kepada godaan, tidak berpanjangan seminggu.

Hari pertama berhenti merokok

Hari Tanpa Merokok Dunia1

Ini, mungkin, adalah salah satu tempoh paling sukar dalam kerjaya perokok. Pada masa ini, tubuh, tidak mendapat dos biasa nikotin, sedang berusaha untuk mengembalikan kerja normalnya, sehingga penarikan nikotin dimunculkan, seseorang itu mempunyai keinginan yang besar untuk merokok, perasaan kecemasan, ketegangan dan kesengsaraan, dan selera makan semakin meningkat.

Di Dunia Hari Merokok, semua peserta dalam tindakan menawarkan sekurang-kurangnya seketika untuk melupakan kecanduan ini dan berfikir tentang kesihatan mereka, kerana faedah berhenti adalah lebih besar daripada bahaya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

26 − 25 =