Posted on

Ikan emas dalam akuarium - peraturan penting kandungan

Semua orang tahu ikan mas emas di akuarium sering muncul terlebih dahulu. Dia tergolong dalam keluarga karp dan kelihatan sangat mengagumkan. Nenek moyangnya adalah ikan kolam. Adalah dipercayai bahawa ikan mas emas muncul kira-kira seratus lima puluh ribu tahun yang lalu dan membawa mereka ke China. Kandungan individu tersebut tidak menyebabkan kesulitan apabila syarat-syarat tertentu dipenuhi.

Penerangan ikan emas

Penerangan ringkas mengenai ikan mas di dalam akuarium termasuk warna badan yang berbeza. Warna utama berwarna merah-merah, tetapi warna lain kelihatan: kuning, putih, merah jambu lembut, hitam-biru dan gangsa hitam. Perut adalah lebih ringan dari belakang. Individu mempunyai panjang badan yang pendek, dimampatkan di sisi, bentuk – bujur, bulat, memanjang bergantung kepada spesies.

Individu mengikut konfigurasi sirip (caudal tunggal, berpasangan sisi dan ventral) menyerupai keping krus. Mereka pendek, bulat, bergantung kepada spesies boleh mempunyai bentuk memanjang. Terdapat pelbagai jenis dengan vealechvostami yang sangat diperbesarkan atau sirip seperti pita, yang nampak hangat seperti laluan. Mata kebanyakan individu saiz biasa, dan teleskop dikurniakan dengan bentuk cetek yang sangat cembung. Di dalam badan air domestik, saiz penduduk emas tidak melebihi 15 cm.

Jenis-jenis ikan mas untuk akuarium

Terdapat banyak jenis ikan mas, yang diperolehi akibat berabad-abad pembiakan. Jenis utama ikan emas:

 1. Komet. Individu yang mempunyai sirip riben seperti panjang. Rujukan keindahan adalah komet dengan anak lembu perak dan ekor berwarna merah terang atau lemon-kuning, yang empat kali lebih lama daripada tubuh.
 2. komet ikan emas

 3. Shubunkin. Spesimen dengan sisik bersinar dan sirip elongated. Warna-warna putih, kuning, merah atau biru.
 4. shubunkin ikan emas

 5. Teleskop. Mempunyai ovoid badan yang bengkak, ekor bercabang dan sirip panjang. Perbezaan utama adalah mata bulging, terdapat bentuk cakera berbentuk cakera, sfera, sfera epal. Teleskop yang paling biasa adalah baldu hitam.
 6. teleskop ikan emas

 7. Voilehvost. Mempunyai badan ovoid, mata ekspresif. Perhiasan utama spesies adalah ekor yang terdiri daripada dua, tiga, empat sirip panjang, anggun dan hampir telus dalam bentuk bulu.
 8. voodechvost goldfish

 9. Oranda. Bentuk badan dan sirip menyerupai teleskop, tetapi ia mempunyai pertumbuhan lemak ciri pada dahi. Warna-warna berlaku putih, merah, hitam, dan berbulu. Yang paling dihargai adalah teras bercat merah dengan badan putih dan pertumbuhan lembayung.
 10. ikan paus emas

   Bagaimana untuk memelihara ikan mas di dalam akuarium?

   Individu sedemikian dianggap sebagai penghuni takungan yang bersahaja. Untuk memastikan penjagaan dan penyelenggaraan ikan emas mengikut semua peraturan, anda perlu terlebih dahulu mengambil sebuah kapal, dilengkapi dengan betul dan mengisinya. Akuarium itu harus luas, bentuknya boleh diterima klasik jika panjangnya dua kali lebar. Ketinggian air tidak boleh lebih daripada 50 cm Ini disebabkan cahaya menyalurkan ke dalam lapisan bawah kapal di dalam kapal. Kandungan ikan emas dalam akuarium bulat. Ia mewujudkan kesan optik yang menarik yang menekankan keindahan individu.

   Jumlah akuarium untuk ikan emas

   Secara semula jadi, ikan kelapa hidup di dalam kolam dan tidak digunakan untuk ruang sempit. Di samping itu, disebabkan keracunan dan keistimewaan sistem pencernaan mereka membawa beban biologi yang besar di kolam rumah. Mengenai persoalan akuarium apa ikan untuk ikan emas, haruslah menggunakan 50 liter air untuk satu individu, atau 100 untuk dua.

   Bagaimana untuk membekalkan akuarium untuk ikan emas?

   Ikan emas yang halus dalam akuarium berkelakuan seperti dalam alam semula jadi. Mereka menggali di tanah, air vzmuchivayut dan menggali tumbuh-tumbuhan. Bagi ikan mas, apa saja akuarium yang tidak diperolehi untuk kehidupan mereka, ia harus dilengkapi dengan baik. Peranti yang diperlukan:

   1. Penapis dalaman. Membersihkan air dari kotoran halus yang muncul disebabkan oleh tumbuhan tanah yang berterusan. Memerlukan pembersihan tetap, perlu bekerja sepanjang masa.
   2. Pemanas. Menyediakan ikan mas di akuarium pada suhu optimum yang berterusan.
   3. Pemampat. Walaupun penapis dalam mod pengudaraan menjalankan tugas dengan baik, peranti itu diperlukan untuk meningkatkan kualiti medium. Ikan emas dalam akuarium memerlukan kandungan oksigen yang tinggi di dalam air.
   4. Siphon. Ia berfungsi untuk membersihkan tanah.
   5. Pencahayaan. Bagi individu tersebut, kapal itu dilengkapi dengan lampu pada kadar 0.5 W setiap liter air.

   Di samping peralatan, banyak tumbuh-tumbuhan perlu ditanam di dalam bekas. Goldfish kerap makan sayur-sayuran, sambil menerima sumber tambahan vitamin. Untuk menjadikan dunia bawah air kelihatan menyenangkan, anda boleh menanam tanaman yang sukar dan besar – anggur magnolia, anibus, cryptocoryn dan kapsul yang berguna – untuk semak berguna. Apabila menanam tumbuh-tumbuhan di tanah, mereka perlu diperkuat dengan kuat, supaya ikan tidak menggali akarnya.

   bagaimana untuk melengkapkan akuarium untuk ikan mas

   Suhu air untuk ikan mas di akuarium

   Ikan emas akuarium dianggap berdarah sejuk, mereka mudah bertolak ansur dengan penurunan suhu, tetapi turun naik tajam tidak dapat diterima. Penduduk terutamanya suka bermain di persekitaran 22-24 ° C. Spesimen hiasan lebih termophilic. Untuk ikan emas, kandungan dalam air dengan suhu 17-25 ° C sesuai untuk spesies yang berbadan panjang dan 21-28 ° C untuk ikan pendek. Kekerasan medium mestilah sekurang-kurangnya 8 °.

   Berapa banyak ikan emas boleh saya simpan dalam akuarium?

   Kapal ini didiami oleh ikan berbadan panjang pada kadar 2 km persegi. dm. untuk satu individu dan 1.5 untuk yang pendek. Sebagai contoh, dalam kapasiti 150 liter, anda boleh menanam 3-4 penduduk, dengan syarat penapisan media tambahan dipasang. Goldfish dalam akuarium mini akan menyebabkan banyak masalah. Ia memerlukan penggantian air yang kerap, sukar untuk menubuhkan keseimbangan biologi. Goldfish dalam akuarium kecil kelihatan hebat, tetapi jumlahnya harus sekurang-kurangnya 30 liter. Ia perlu dipantau dengan teliti untuk pencahayaan dan perubahan mendadak dalam suhu apabila lampu dimatikan.

   Apa ikan yang ada bersama dengan emas di dalam akuarium?

   Aquarium ikan mas adalah aman, tetapi keserasian dengan penduduk lain patut mendapat perhatian khusus. Kesihatan dan jangka hayatnya bergantung kepada ini. Ikan emas di akuarium tidak digabungkan dengan individu lain – ia menjadi sama ada pemangsa atau mangsa, dan bagi ahli valel, walaupun saudara-saudara mereka memotong sirip mereka. Tanpa masalah dengan penghuni emas, terdapat zebrafish, labeo, koi carp. Tetapi dipercayai bahawa apabila menjajah ikan tersebut, jalan keluar yang terbaik akan menjadi akuarium spesies dengan hanya jenis emas. Jadi mereka berasa lebih tenang.

   Perhatikan ikan emas dalam akuarium

   Ikan akuarium memerlukan penjagaan yang mudah, perkara utama ialah ia harus tetap biasa. Langkah-langkah mandatori untuk penyelenggaraan reservoir:

   • perubahan air mingguan;
   • basuhan penapis sistematik;
   • tanah siphonka – sekali setiap dua minggu;
   • membersihkan gelas dari alga;
   • penipisan dan pemangkasan tumbuh-tumbuhan.

   Penggantian air dibuat pada tahap 30%, peningkatan dalam jumlah ini akan membawa kepada pelanggaran keseimbangan biologi dan kekeruhan, rupa uniselular berbahaya. Ikan emas di rumah suka menggali di dalam tanah, jika ia kotor, maka alam sekitar juga tidak begitu bersih. Siput bawah perlu dijalankan secara kerap. Atas sebab yang sama, penapis sering tersumbat dan pembersihan diperlukan. Pencemaran peranti boleh dinilai dengan mengurangkan prestasinya.

   penjagaan ikan emas di akuarium

   Bagaimana untuk memakan ikan mas di akuarium?

   Penduduk sedemikian sangat gemuk, makan ikan mas ikan dalam akuarium dilakukan dua kali sehari supaya makanan itu dimakan dalam masa 5 minit. Berlebihan adalah berbahaya dan menyebabkan masalah dengan saluran gastrousus. Ikan karang adalah omnivorous, jadi diet mereka bervariasi. Serpihan kering dan granul disyorkan untuk menggantikan makanan sayuran – daun bayam, salad, dill, buah-buahan (kiwi, oren), sayur-sayuran rebus.

   Kadang-kadang ikan boleh diberi makan daging, hati, cacing darah beku. Yang terakhir mesti dibawa ke suhu bilik sebelum digunakan. Pemakanan tetap berguna dengan daphnia hidup. Seperti yang telah disebutkan, di dalam kapal anda perlu menyimpan tumbuh-tumbuhan “lazat” untuk menambah makanan ikan dengan vitamin. Sekali seminggu ia berguna untuk mengatur agar orang ramai memunggah hari.

   Memancing ikan emas dalam akuarium

   Carp dalam kapasiti 25 hingga 30 liter dengan paras air tidak lebih daripada 20 cm ditanam. Kapal ini dipenuhi dengan tanah berpasir, tumbuhan halus dan air, yang tetap dan berterusan di bawah sinar matahari langsung selama beberapa jam. Dalam pemijahan, ia perlu menyusun pencahayaan yang terang dan pengudaraan yang kuat. Pada jarak 1-2 cm dari bahagian bawah plastik diregangkan.

   Adalah menarik untuk memerhatikan bagaimana tumbuhan ikan mas dalam akuarium. Untuk pemijahan terjamin, seorang wanita dan dua atau tiga lelaki diambil. Dua minggu sebelum mereka diadakan secara berasingan. Lelaki mula memacu wanita di sepanjang tanah pemancaran pada kelajuan tinggi, yang memudahkan pengedaran telur di seluruh kapal. Label itu berlangsung 2-5 jam. Apabila selesai, ibu bapa segera dikeluarkan. Tempoh inkubasi berlangsung 3-4 hari, di mana perlu untuk mengeluarkan telur yang diputihkan. Muncul goreng segera mula berenang. Lepaskan mereka dengan rotovirus dan infusoria.

   Berapa tahunkah hidup ikan mas di dalam akuarium?

   Hayat ikan emas bergantung pada saiznya. Spesimen kecil hidup tidak lebih daripada 5 tahun, penduduk yang lebih besar – 10, sangat besar dapat mencapai ulang tahun kedua puluh. Ia semua bergantung kepada penjagaan yang betul. Negatif menjejaskan jangka hayat suhu air yang tinggi, penggantian yang jarang berlaku, overfeeding, overpopulation of the aquarium. Jika kandungan masalah kesihatan tidak betul, ia tidak boleh dielakkan.

   Penyakit ikan emas dalam akuarium

   Petunjuk kesihatan penduduk adalah pergerakan mereka, skala glitter, selera makan, sirip dorsal (tidak boleh ditinggalkan). Dengan tingkah laku yang mencurigakan dari akuarium ikan emas, ia mesti disimpan di dalam kapal yang berasingan, diperhatikan dan dirawat. Penyakit yang paling biasa:

   • kekeruhan skala – kudis: maka ikan disimpan dalam larutan garam;
   • penyakit baldu (plak baldu): dirawat dengan becillin-5;
   • Keracunan ikan – tumor berwarna menduduki kulit, merosakkan keindahan individu, tidak meminjamkan diri kepada rawatan, tetapi tidak berbahaya;
   • apabila ikan diberi makan ke dalam penebat, larutan kalium permanganat yang lemah ditambah untuk mencuci perut, penduduk tidak boleh makan selama 4-5 hari.

   penyakit ikan mas di dalam akuarium

   Mengapa ikan mas ikan mati di akuarium?

   Punca-punca yang paling umum mengenai moraliti ikan adalah syarat-syarat penahanan yang buruk:

   • kekurangan pembersihan, pembersihan, siphon;
   • pengudaraan yang lemah;
   • overfeeding (anda dapat melihat dengan kehadiran makanan yang tidak dimakan di dalam air);
   • pelepasan ikan mati atau siput;
   • menghias akuarium dengan hiasan daripada plastik berbahaya kimia.

   Sekiranya ikan emas di rumah terasa buruk – terletak di bahagian bawah, merebut udara, terbalik, perlu segera dipindahkan ke bekas lain, untuk memberikan akses kepada oksigen. Anda boleh menambah penyediaan air Tetra AquaSave, ia menjadikan persekitaran yang baik untuk mencari individu yang sakit. Malangnya, ikan mas emas dalam akuarium boleh membangkitkan penyakit yang boleh mengakibatkan kematian:

   1. Dermatomycosis – jamur, di semua bahagian badan kelihatan tali putih (hyphae). Ikan semakin berat kerana ia menyakitkan, jatuh ke bahagian bawah dan mungkin tidak naik. Rawatan dilakukan oleh mandi garam atau losyen dari kalium permanganat.
   2. Jatuh dengan sepsis berikutnya – penyakit yang dahsyat untuk ikan mas emas. Peluang untuk menyelamatkan individu hanya di peringkat awal – ikan ditanam dalam air yang mengalir dan dimandikan dalam larutan kalium permanganat setiap hari selama 15 minit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

54 − 50 =