Posted on

jagung untuk popcorn

Tidak semua orang tahu bahawa tidak semua jagung sesuai untuk popcorn. Terdapat jenis khas yang mempunyai beberapa perbezaan dari makanan dan yang dimaksudkan untuk pemakanan manusia. Dalam apa yang mereka ada - kita akan faham bersama.

Apakah jagung yang diperlukan untuk popcorn?

Biji-bijian jagung harus mempunyai cangkang yang kuat, seolah-olah ditemui oleh varnis. Adalah penting bahawa komposisi biji jagung untuk popcorn dibezakan oleh kombinasi khas komponen seperti kanji, serat dan kelembapan. Apabila bijirin dipanaskan, kelembapan di dalamnya mengembang, kulit yang kuat mengekang proses ini hingga ke titik tertentu dan tidak retak, kerana stim berjaya menyebar secara merata ke seluruh butiran.

Pada masa letupan itu, kelembapan yang sama diedarkan mengembang dan membengkokkan pulpa bijirin. Dalam kes ini, jagung yang tidak dibuka tidak boleh melebihi 2% daripada jumlah keseluruhan.

Gambar yang sama sekali berbeza diperhatikan jika kita cuba memanaskan makanan atau jenis makanan jagung. Cangkang lembut mereka akan retak hampir serta-merta dan pada akhirnya anda akan mendapat hanya jagung popped.

Apakah jenis jagung popcorn?

Dengan perbezaan dan keistimewaan, kita menyusunnya, tetapi persoalannya tetap - jagung mana yang digunakan untuk popcorn? Tidak ada satu gred jagung yang baik untuk mendapatkan popcorn yang sangat baik.

Bagi tukang kebun yang ingin menanam ketam keajaiban ini sendiri, ada berita baik. Terutama untuk mereka, jenis jagung terbaik untuk popcorn dibiakkan, dan di antara mereka:

  • Bayi;
  • Zeya;
  • Lopay-lopay;
  • Carousel;
  • Beras;
  • Malam musim panas;
  • Panas musim panas;
  • Gostinets;
  • Kebahagiaan nenek;
  • Ping-pong.

Ciri-ciri penjagaan

Varieti jagung penjuru mempunyai beberapa syarat khas untuk peraturan yang semakin meningkat. Sebagai contoh, untuk pertumbuhan yang baik dan berbuah, mereka memerlukan suhu harian purata sekurang-kurangnya 18 ° C. Jadi, untuk menanam mereka sebelum pertengahan bulan Mei tidak masuk akal.

Juga budaya ini memerlukan cahaya matahari maksimum, supaya cobs mempunyai masa untuk bermula. Lebih baik jika prekursor jagung di tanah adalah kentang, tomato dan tanaman sayuran awal.

pelbagai jagung untuk popcorn

Jagung tumbuhan untuk popcorn, anda memerlukan skema 40x60 atau 50x59 untuk dua kacang dalam lubang. Perabot atas yang diperlukan: pada fasa awal cecair dengan larutan urea atau organik lain, di tengah-tengah tumbuhan - nitrophosphate, dan pada masa pembentukan cobs - kalium dan fosforus baja.

Penyiraman yang teratur dan banyak diperlukan - sekurang-kurangnya 2 kali seminggu. Dalam cuaca tanpa angin, jagung akan didebung dengan sedikit gemetar tumbuhan. Jangan letakkan jenis gula biasa berhampiran jagung pop sehingga tiada penyebaran silang. Pastikan anda menunggu untuk masak sepenuhnya kepala ke akar, jika tidak, bijirin yang tidak dihirup tidak akan dibuka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

58 − = 50