Posted on

keterangan menyelam kain

Lebih banyak kain sintetik kini digunakan untuk membuat pakaian. Kadang-kadang ia sangat bermasalah untuk membezakannya di antara mereka sendiri, jadi sukar untuk memilih bahan untuk menjahit. Dalam artikel ini, mari kita cuba cari apa jenis kain yang "menyelam": bagaimana rupanya, betapa padatnya, sama ada terbentang, dan apa yang dapat dibuat.

Penerangan kain "menyelam"

"Menyelam" dianggap kain berkelas tinggi. Walaupun bahan sintetik, ia sangat menyenangkan untuk disentuh, lembut. Dan, kerana tidak aneh bunyi, bahan ini adalah salah satu jenis jersi.

Kain "menyelam" termasuk serat sintetik yang berikut:

 • viskos - 65%. Disebabkan ini, kain ini dapat melepaskan udara, dan, mengubah kandungannya, anda boleh memberikan kanvas penampilan yang berbeza;
 • elastane (spandex, neolan atau sulfat) - 5%. Komponen ini memastikan bahawa bahan tersebut telah diregangkan dan dengan cepat mengembalikan bentuk asal, dan juga melindungi terhadap kesan air garam berklorin dan laut;
 • poliester - 30%. Digunakan untuk meningkatkan ketumpatan dan rintangan haus.

Kadangkala apabila membuat "menyelam" pada komponen buatan, tambahkan semula jadi - kapas, tetapi tidak lebih daripada 10%. Tetapi ini jarang dilakukan, kerana nilai bahan meningkat, dan kualiti tetap tidak berubah.

Bergantung pada ketebalan tisu, dua jenis dibezakan: "mikrodiving" dan "menyelam padat". Yang pertama lebih ringan dan nipis, dan yang kedua adalah tebal dan berat. Dalam sebarang kes, apa-apa jenis tisu juga dipanggil kulit "kedua", kerana keupayaan untuk mengecilkan dengan mudah, iaitu duduk tegas pada sosok seseorang, dan juga kerana ia berasa seperti kulit asli.

Untuk kebaikan Kain "menyelam" termasuk fakta bahawa dia:

 • semasa mencuci tidak ditumpahkan dan kemudian kering dengan cepat;
 • walaupun selepas memakai berpanjangan, kekal tanpa pelet;
 • tidak kehilangan keanjalannya, iaitu, ia tidak menghulurkan masa dan tidak hilang;
 • sukar untuk pecah;
 • praktikalnya tidak mendapat kotor, malah lemak dan peluh pada "menyelam" tidak bertahan lama.

Tetapi ada beberapa keburukan. Mereka termasuk:

 • kerana dalam komposisinya sebahagian besar viskos, kain boleh dihancurkan. Ini mudah untuk dibaiki, kerana selepas ia dipasang, ia akan mengetatkan badan dengan ketat dan lipatan tidak akan kelihatan. Ini tidak hanya membantu di tempat-tempat di mana tidak ada regangan, perlu ada disetrika;
 • "Menyelam" menyusut dalam kes apabila produk itu dibasuh dalam air panas. Oleh itu adalah disyorkan untuk melakukan ini hanya dalam air suam;
 • selepas pendedahan langsung langsung kepada bahan cahaya matahari, ia membentuk bintik-bintik kuning atau coklat;
 • pelbagai warna yang sedia ada. Yang paling biasa adalah hitam, krim dan krimberi.

Apa yang boleh dilakukan dari "menyelam"?

Berdasarkan penerangan tentang bahan ini, kain "menyelam" tidak menghalang pergerakan seseorang, menyelam tebal bahawa kain ituitulah sebabnya ia sesuai untuk membuat pakaian sukan. Ini boleh menjadi baju kaos, baju kaos, baju lengan panjang, baju leher, baju renang, seluar pendek, seluar capri, seluar atau bingkap. Di samping itu, saman menyelam dibuat daripada "menyelam padat".

Tetapi popularitas kain "menyelam" telah lama melampaui batas dewan sukan, kerana orang ingin merasa bebas bukan hanya di sana. Itulah sebabnya sekarang anda boleh mencari pakaian, skirt, bingkap dan jaket yang diperbuat daripada bahan "microdiving". Oleh kerana "menyelam" dengan ketat mengelilingi angka tersebut, pakaian tersebut menekankan semua maruah seorang wanita dan menjadikannya sangat menggoda. Dari "menyelam padat" membuat produk yang membetulkan angka (menarik), yang kini menjadi sangat popular, seperti seluar pendek atau badan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + 2 =