Posted on

hama di kucing

Jika anda berfikir bahawa masalah ini adalah tipikal hanya untuk kucing liar atau mereka yang tinggal di rumah persendirian, anda salah. Masalah ini boleh dihadapi oleh pemilik eksklusif domestik, apartmen, kucing. Anda boleh membawa tanda pada kasut atau pakaian anda. Oleh itu, adalah penting untuk membiasakan terlebih dahulu dengan langkah-langkah pencegahan dan rawatan gigitan cincin, dan juga dapat mengeluarkannya dari kulit haiwan kesayangannya.

Adakah gatal untuk kucing berbahaya?

Untuk memulakan, tidak semua pemilik kucing tahu tentang tahap bahaya gigitan kutu. Sebagai peraturan, kita perlu berurusan dengan kutu ixodic. Iaitu pembawa bukan sahaja encephalitis virus atau kepialu, tetapi juga pyroplasmosis. Di samping itu, mereka adalah penyebar serangan pencerobohan.

Hakikatnya adalah bahawa semua virus membiak secara langsung dalam badan kutu. Sebaik sahaja dia menggigit haiwan itu, semuanya menjadi cedera, di mana seekor hama meletakkan telur dan melewati tongkat kepada generasi baru. Oleh itu, anda perlu mengesan dan mengeluarkan parasit secepat mungkin.

Tanda kutu kucing: gejala

Sebagai peraturan, terdapat dua cara untuk membangunkan acara ini jika tanda kutip mencapai haiwan kesayangan anda. Pada yang terbaik, otodectosis akan bermula, dalam versi yang lebih sedih, kucing masih akan menangkap pyroplasmosis.

Walaupun masa inkubasi pyroplasmosis berlangsung, haiwan berkelakuan dengan cara yang biasa. Tetapi selepas tamat tempoh ini, kucing menjadi terasa lembap, kehilangan selera makannya dan minat terhadap merawat kegemaran dan umumnya tidak aktif. Hampir selalu penyakit ini akut:

  • kencing air kencing menjadi kemerah-merahan, boleh juga memperoleh warna gelap hingga hitam;
  • jika kucing mempunyai kutu, terdapat rasa dahaga dan nafsu makan yang lemah;
  • membran mukus menjadi pucat;
  • suhu haiwan meningkat.

Hama telinga akan menunjukkan dirinya dengan kemerahan, penskalaan atau gatal-gatal yang ketara. Semua ini anda terbentuk di permukaan dalaman auricle. Kucing mula menggoncang kepalanya, gatal atau gosok terhadap objek dan seks. Sekiranya masa tidak diambil, tempat lesi akan mula muncul bendalir atau nanah. Sekiranya tidak dirawat, haiwan itu boleh menjadi pekak.

Bagaimana untuk mengeluarkan tanda kutu dari kucing?

Pertama sekali, ingat peraturan mudah: banyak penyakit boleh mempunyai gejala yang sama dan tidak dapat didiagnosis secara bebas. Sebaik sahaja anda melihat bahawa gatal-gatal kucing atau perilakunya telah berubah, membawa kepada doktor haiwan.

Rawatan kutu dalam kucing adalah untuk membersihkan telinga dari parasit dan produk-produk aktiviti pentingnya dan terus menggunakan ubat-ubatan yang ditetapkan. Anda mengalih keluar semua zakar, kemudian merawatnya lagi dengan hidrogen peroksida dan menggunakan titisan telinga dari kutu untuk kucing.

Sekiranya anda melihat tanda pada badan kucing, ia mesti dikeluarkan dengan serta-merta. Selalunya mereka memilih telinga, perut, ketiak atau tempat inguinal. Rasa rambut dengan jari anda. Jika parasit baru mula menghisap darah, ia kelihatan seperti biji gelap kecil.

Kemudian kami memakai sarung tangan dan mula bekerja dengan kemas. Bertindak dengan cepat, supaya parasit tidak mempunyai masa untuk menggali ke dalam kulit lebih. Menggunakan pinset, ambil kepala hama dan keluarkannya. Untuk tujuan ini, terdapat peranti khas. Seterusnya, merawat tapak gigitan dengan antiseptik dan pergi ke doktor.

bagaimana untuk mengeluarkan tanda kutip dari kucing
Pencegahan kutu dalam kucing

Cara terbaik untuk mengelakkan semua masalah ini ialah dengan menggunakan langkah pencegahan. Ia tidak begitu mudah untuk mendapatkan tanda kutu dari kucing, bagaimana untuk melindunginya semasa musim panas. Gunakan kolar atau persediaan khas.

Terdapat semua jenis salap, semburan, jatuh dari tungau untuk kucing domestik dan asing. Berikan mereka kepada pakar. Ingatlah bahawa dadah beracun bukan sahaja untuk parasit, tetapi untuk haiwan itu sendiri. Oleh itu, tegaskan dengan betul dos yang disyorkan. Tonton bulu haiwan kesayangan selepas berjalan di jalan dan ketat memantau perubahan dalam tingkah lakunya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 30 = 34