Posted on

kipas radial

Tidak rahsia lagi bahawa seseorang itu sukar untuk berhenti dalam pencariannya untuk keselesaan. Dan kesucian udara di dalamnya memainkan peranan penting dalam mewujudkan keadaan yang selesa di rumah. Malangnya, pengudaraan dalaman di kebanyakan rumah kami disusun dengan cara yang tidak menyediakan tahap pertukaran udara yang sesuai. Dan bahkan membeli pembersih udara tidak selalu membantu. Keadaan ini akan dibantu dengan pembelian alat khas yang membantu orang ramai bergerak dan mengemaskini lebih cepat - peminat. Mengenai ciri pemasangan dan operasi peminat domestik radial, kami akan bercakap hari ini.

Apakah perbezaan di antara peminat jejarian dan peminat paksi?

Bagaimana kipas radial disusun dan apakah perbezaannya dengan kipas paksi? Seperti yang diketahui, dalam kipas paksi udara dipindahkan oleh bilah (pisau) di sekitar paksi yang mana bilah-bilah ini dipasang. Iaitu, pergerakan kedua-dua bilah udara dan kipas berlaku di dalam pesawat yang sama, dan dalam arah yang sama. Tidak seperti peminat paksi dalam peminat jejarian, arah pergerakan udara di bahagian masuk dan keluar kipasnya tidak sepadan - aliran udara keluar terletak pada sudut tepat ke udara yang masuk.

Elemen operasi utama adalah kipas pendesak jejari mempunyai bentuk silinder, bahagian luar bilah bersalut. Bilah kipas radial boleh dibengkokkan ke hadapan atau ke belakang. Fan dengan bilah melengkung ke belakang adalah lebih cekap dan menggunakan 25% kurang kuasa, tetapi ia mempunyai beberapa kelemahan yang menjadikan penggunaannya yang tidak diingini untuk tujuan domestik: sangat bising semasa operasi dan mempunyai dimensi keseluruhan besar.

Pemasangan peminat domestik radial untuk pengekstrakan

Disebabkan reka bentuk mereka, peminat radial, yang dikenali sebagai peminat emparan, dapat mencipta tekanan yang lebih tinggi dan menggerakkan jisim udara ke jauh lebih besar daripada yang paksi. Oleh itu, peminat radial lebih kerap digunakan di premis industri. Di dalam bilik isi rumah, peminat jejarian hanya digunakan sebagai peminat saluran dan dipasang di dalam saluran. Dalam kes ini, di tempat kipas radial dipasang, saluran udara mesti menukar arahnya pada sudut yang betul. Untuk mengurangkan tahap getaran dan bunyi, kipas radial mesti dilengkapi dengan penyerap kejutan fleksibel semasa pemasangan.

Agar kipas radial bertahan selama bertahun-tahun tanpa kerosakan, syarat-syarat berikut mesti dipenuhi di dalam bilik di mana ia dikendalikan:

 • suhu udara tidak boleh melebihi 60 darjah;
 • Tahap kekotoran mekanikal di udara tidak boleh melebihi 1 gram setiap 1 meter padu;
 • Tidak ada bahan melekit dan zarah berserat di udara.

Klasifikasi peminat jejarian

Bergantung kepada ciri-ciri, membezakan jenis peminat radial (emparan):

 1. Dalam arah pergerakan massa udara:
  • dua hala;
  • ekzos.
 2. Dengan tekanan udara:
  • tekanan rendah (sehingga 1000 Pa);
  • tekanan sederhana (1000-3000 Pa);
  • tekanan tinggi (3000-12000 Pa).
 3. Dalam arah putaran bilah:
  • putaran kiri (berlawanan arah arah jam);
  • putaran kanan (mengikut arah jam).

Selalunya dalam sistem pengudaraan isi rumah dan penyaman udara, dan peminat ekzos radialJuga, sistem pemanasan domestik digunakan dengan pemanasan radial tekanan sederhana dan rendah jenis ekzos.

Ciri-ciri peminat radial

Apabila memilih model khusus kipas domestik radial mengambil kira ciri-ciri berikut:

 • kuasa pemanduan elektrik;
 • Prestasi - jumlah udara yang boleh diterbangkan oleh seorang peminat dalam satu unit masa;
 • tekanan udara di kipas;
 • tekanan berbeza di bahagian masuk dan keluar kipas;
 • ciri tekanan - graf yang menunjukkan pergantungan tekanan terhadap prestasi kipas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 20 = 23