Posted on

penjagaan asid di rumah

Oxalis, atau oxalis, adalah tumbuhan saka yang boleh ditanam di dalam taman dan di dalam keadaan tertutup. Keluarga berasid ini termasuk lebih daripada 800 spesies yang tumbuh di Selatan dan Amerika Tengah, Afrika Tengah dan juga di Eropah Tengah. Nama tumbuhan itu disebabkan oleh fakta bahawa rasa asid daun benar-benar masam, menyerupai sesuatu seperti kendi. Ia adalah untuk kelebihan ini bahawa oxalis dipanggil “kubis kelinci”. Pada keratan panjang nipis daun dalam bentuk tiga warna pewarna terletak: coklat, gelap atau cahaya hijau. Kepentingan tertentu adalah tindak balas daun tumbuhan kepada cahaya matahari: dengan ketibaan pagi dalam cahaya terang, mereka terungkap, dan dengan permulaan malam – kali ganda. Bunga bunga kecil ungu, merah jambu atau putih. Di rumah, mereka biasanya mengandungi algum segitiga dengan daun ungu gelap yang tumbuh dari keratan individu langsung dari tanah. Terdapat juga asidum Ortigus dengan batang merah dan daun berwarna coklat dengan kelopak mottled. Ramai orang juga menanam pinus asid Depp dengan daun hijau muda dengan noda coklat di tengah.

Mungkin, dan anda mempunyai asid tumbuhan bunga yang elegan ini. Bagaimana untuk menjaga dia, bagaimana untuk membuat pendaratan – ini akan membantu artikel kami.

Oksigen bilik: penjagaan

Perkara pertama untuk tumbuhan adalah memilih lokasi yang betul. Kislitsa suka matahari, tetapi cahaya yang kuat akan membawa maut kepada daunnya yang halus. Oleh itu, apabila tumbuh oksida di tingkap selatan atau barat, cahaya harus dilenyapkan dengan kasa atau kertas telus. Tingkap tingkap, yang terletak di sebelah utara, juga tidak sesuai. Kekurangan pencahayaan akan mengakibatkan fakta bahawa keratan asid akan mula meregangkan dan daun menjadi lebih kecil.

Apabila tumbuh tumbuhan seperti badam, penjagaan di rumah mestilah termasuk penyiraman dan penyemburan yang berlimpah, terutamanya semasa tempoh pertumbuhan sengit – dari musim bunga hingga musim luruh. Adalah disyorkan untuk menyiram tanah tanpa menunggu pengeringan lengkap tanah. Walau bagaimanapun, pastikan tiada genangan air: ia berbahaya kepada bunga. Dengan kemunculan musim sejuk, penyiraman boleh dibuat sederhana.

Dalam cara merawat masam, adalah penting untuk membuat pembajaan tambahan. Ia dijalankan semasa tempoh tumbuh-tumbuhan aktif – dari April hingga Ogos. Gunakan baja mineral yang rumit dengan pengiraan mengurangkan kepekatan mereka pada separuh, supaya tidak merosakkan sistem akar bunga yang rapuh.

Penanaman croissant

Bagi tumbuhan muda, pemindahan tahunan diperlukan, muskrat dewasa – setiap dua hingga tiga tahun. Asid ini sesuai untuk tanah yang ringan dan longgar, sehingga anda dapat membeli substrat siap untuk tumbuhan daun hiasan. Di bahagian bawah periuk perlu menuang lapisan saliran – tanah liat atau kelikir yang diperluas. Sebelum menanam kudung, disyorkan bahawa pemangkas ubi lama dan akar, yang akan menggalakkan pertumbuhan bunga yang lebih baik.

Di Kislice, pembiakan dilakukan oleh biji, umbi anak perempuan dan keratan dengan risalah. Dalam kes pertama, benih mesti disemai pada musim bunga tanpa menumpahkan tanah dan sering disiram. Daun tumbuhan tumbuhan tumbuhan pada awal musim bunga di dalam periuk berasingan, jatuh tidur 1-2 cm tanah dan selepas penyiraman dimasukkan ke dalam tempat yang sejuk. Shank dengan risalah pembersih bilik asid dimasukkan ke dalam bekas air, dan akar selepas penampilan akar.

Kubis asam: penyakit

Sesetengah masalah dengan bunga paling sering dikaitkan dengan penjagaan yang salah. Oleh itu, sebagai contoh, daun Kislice kering apabila terdedah kepada cahaya matahari langsung. Apabila penyiraman berlebihan di akar umbi akar, berkembang menjadi kelabu atau fusariosis kelabu.

Perosak utama alder adalah whitefly, aphid, labah-labah hama dan mealybug. Dalam hal ini rawatan dengan insektisida diperlukan.

Jika skrofula mengalir, dan kemudian membuang daun, tumbuhan ini mempunyai fasa rehat. Adalah disyorkan untuk seketika memotong keratan (oleh 1.5-2 cm) dan letakkan periuk di tempat yang gelap (sebagai contoh, bilik bawah tanah).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

21 + = 28