Posted on

Kucing membengkak bibir bawah

Penyakit kucing seperti rabies atau lichen, diketahui ramai. Tetapi bagaimana jika kucing anda telah membengkak bibir bawah? Pertama sekali, ketahui sebabnya. Untuk melakukan ini, menilai keadaan umum haiwan dan ingat apa yang mendahului penampilan gejala yang luar biasa ini.

Kenapa kucing membengkak dengan bibir bawah?

Ini boleh berlaku untuk salah satu daripada sebab berikut:

  1. Alergi - boleh berkembang pada tumbuhan, bahan kimia rumah tangga, parasit (kutu, kutu, dll.). Ia adalah perlu untuk mengenal pasti alergen, dan kemudian menghapuskannya sebagai punca pembengkakan bibir.
  2. Makanan baru - khususnya, zarah pepejal makanan kering, yang boleh menggosok, yang membawa kepada pembentukan jagung di cangkerang mulut haiwan. Cadangan doktor haiwan dalam kes ini - untuk menterjemahkan kucing untuk makanan yang lebih lembut.
  3. Kecederaan - Bibir bengkak boleh bengkak kerana kejatuhan haiwan. Ingat, apakah tingkah laku haiwan pada malam itu, tidak dapat kucing jatuh atau jatuh dari ketinggian. Bahaya edema traumatik terdedah kepada kedua-dua haiwan yang lama dan lemah, dan golongan muda, yang aktivitinya kadang-kadang membawa kepada kecederaan yang sama.
  4. Gigitan - Bengkak pada bibir boleh menjadi hasil gigitan haiwan lain, jika kucing anda pergi ke luar atau membahagikan wilayah rumah dengan binatang peliharaan lain. Periksa kucing untuk calar dan luka, dan jika perlu, perlakukan mereka dengan antiseptik. Gigit kucing dan boleh serangga - sebagai contoh, lebah. Dalam kes ini, anda mesti terlebih dahulu mengeluarkan sengat dengan pinset, dan perlahan-lahan merawat tapak gigitan dengan pes soda, sebaik-baiknya memakai ais.
  5. Calciovirosis Adakah jangkitan virus kucing mana pun boleh jatuh sakit. Gejala utama ialah gelembung 5-10 mm pada mulut lendir mulut. Dengan kucing calcivose menjadi kurang mudah alih, menurunkan berat badan, dan dari mata dan hidung mula melepaskan serous. Dengan gejala ini, anda mesti menghubungi doktor haiwan.
  6. Bengkak - tidak ada sebab biasa. Rasa kelenjar limfa haiwan terletak di bawah rahang. Adalah dinasihatkan untuk menjalankan pemeriksaan histologi dan sinaran X. Rawatan utama untuk tumor dalam kucing adalah pembedahan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

68 + = 71