Posted on

kucing mempunyai hidung kering

Hidung hidung kering dalam kucing tidak semestinya menunjukkan penyakit.

Jika kucing tidur atau baru-baru ini terbangun, ia akan mempunyai hidung yang hangat dan kering. Ini adalah tindak balas normal badan kepada keadaan haiwan yang tidak aktif. Setengah jam selepas bangun, anda perlu memeriksa hidung kucing anda lagi – ia boleh menjadi basah. Dengan sendirinya, hidung kering dalam kucing bukanlah tanda penyakit. Hidung dalam kucing tidak sama sekali merupakan indikator yang dapat dipercayai dari suhu badan haiwan.

Mengapa kucing mempunyai hidung yang kering dan panas?

Nampaknya orang yang kucing itu mempunyai hidung yang kering dan panas, kerana suhu badan kucing adalah 2 darjah lebih tinggi daripada suhu badan seseorang. Perbezaan ini dirasai dengan baik. Semasa haba bermain secara aktif dari badan untuk menguap (proses ini adalah biasa kepada atlet – semasa latihan, mereka banyak berpeluh dan memanaskan badan), jadi apabila kucing di negeri ini bangun dan bermain cukup, hidungnya boleh dirasai seawal “basah” dan panas, dan lain 10 minit sudah basah “sejuk”. Tetapi ini tidak bermakna perubahan ini memberi isyarat mengenai penyakit ini. Hidung hanya memancarkan cahaya, turun naik normal dalam suhu badan haiwan, yang bergantung kepada aktiviti fizikalnya.

Apa yang perlu saya lakukan jika kucing itu mempunyai hidung yang kering dan panas, walaupun ia masih terjaga?

Perhatikan haiwan: mempunyai tingkah laku, selera makan berubah, adakah kucing memerlukan perhatian yang lebih kepada dirinya daripada biasa, tidak kalah minat pada mainan. Jika haiwan itu terlalu banyak tidur, kehilangan selera makan, tidak bermain, sudah tiba masanya untuk berfikir secara serius tentang kesihatan haiwan kesayangan itu. Hidung kering dalam kes ini hanya pengesahan bahawa haiwan itu sakit.

Secara umum hidung, kering di bangun negeri boleh menjadi kucing, walaupun disebabkan oleh variasi kecil dalam badan – kerana makan berlebihan, kekurangan zat makanan, tersumbat perut rambut, demam ringan (semua kucing biasa bersin). Biasanya penyakit ringan semacam itu menyebarkan diri selama beberapa hari atau bahkan jam.

Jika kucing mempunyai hidung kering tetapi sejuk?

Penyejatan membran mukus dari hidung boleh bercakap tentang sejuk, tetapi hanya jika ada gejala tambahan:

mengapa kucing mempunyai hidung kering

  1. Telinga panas.
  2. Kelemahan dan kehilangan selera makan.
  3. Bersin (snorting).
  4. Suhu yang tinggi.

Suhu tinggi bermaksud hidung tidak terlalu panas atau sejuk, dan bacaan termometer! Kucing mengukur suhu kaedah tradisional untuk haiwan, anda boleh menggunakan termometer konvensional, “manusia”, tetapi perlu menahan haiwan itu dengan ketat dan kuat, dan mengendalikan dengan teliti termometer kaca rapuh.

Suhu yang sangat tinggi hidung haiwan tidak boleh bercakap tentang keadaan kesihatannya! Hanya satu kompleks gejala, dari mana perubahan suhu hidung – yang terakhir penting, bercakap mengenai penyakit haiwan kesayangan itu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 2 = 8