Posted on

Dalam artikel ini, kita akan bercakap tentang perhiasan untuk taman, dibuat secara bebas. Khususnya, bagaimana membuat cendawan dengan tangan anda sendiri. Kraf (cendawan, gnomes, jabs) yang dibuat oleh mereka sendiri bukan sahaja akan membantu anda menghiasi laman web ini dengan unik, angka berwibawa, tetapi juga menjimatkan belanjawan keluarga dengan ketara. Di samping itu, ia adalah satu peluang yang baik untuk mengembangkan kebolehan kreatif anda sendiri dan fantasi dengan seluruh keluarga - selepas semua bentuk, saiz dan warna unsur-unsur masa depan hiasan sepenuhnya bergantung pada anda.

Dalam kelas induk ini kami menunjukkan bagaimana untuk membuat cendawan untuk taman, tetapi menggunakan teknologi yang sama anda boleh membuat bentuk yang berbeza - lumba-lumba, katak, gnome, kepala singa atau harimau, dll.

Bagaimana untuk membuat cendawan gergasi?

Untuk kraf ini, anda perlu:

 • buih pelekap;
 • penimbang tegak menegak (cara yang paling mudah ialah mengambil botol penuh plastik diisi dengan pasir);
 • kotak kadbod yang rendah (contohnya, dari bawah gula-gula);
 • pisau alat tulis;
 • sekop untuk memohon plaster (primer);
 • Plester muka;
 • campuran primer akrilik;
 • Menamatkan plaster;
 • cat (akrilik terbaik);
 • varnis yang jelas.

Kursus kerja

 1. Kami membentuk dari topi buih dan kaki cendawan masa depan. Bingkai untuk kaki akan berfungsi sebagai botol dengan pasir atau air, dan asas untuk topi itu akan menjadi kotak kadbod. Sapukan buih secara bergantian dalam lapisan, membiarkan setiap mereka kering sedikit sebelum memohon yang seterusnya. Pakar berpengalaman yang bekerja dengan buih pelekap mengesyorkan untuk mengambil buih pelekap berkualiti tinggi pertama untuk kerja musim sejuk - ia lebih padat dan kurang menyebar. Tidak kurang penting dan pistol untuk buih - ia mestilah berkualiti dan selesa untuk berbaring di tangan anda supaya anda dapat dengan mudah mengawal proses membentuk patung.
 2. Selepas komponen kulat kering, kami menyambungkannya bersama-sama. Ini boleh dilakukan dengan bantuan kuku, skru atau batang logam dan bahan pelekat (busa pemasangan atau superglue). Kami membiarkannya kering.
 3. Kami memeriksa struktur selesai dan mengisi dengan busa semua lubang yang tersedia, penyelewengan, lompang. Selepas pengeringan lengkap, potong buih berlebihan dengan pisau perkeranian, kami melampirkan bentuk yang dikehendaki ke kulat. Selepas anda memotong bahagian-bahagian kulat, lompang baru boleh muncul di atasnya (mereka yang berada di dalam buih akan berada di luar). Mereka juga perlu diisi dengan buih. Apabila topi dan kaki sudah dipotong, anda boleh menutupi seluruh permukaan cendawan dengan lapisan nipis pelekap dan lancar dengan air yang direndam di dalam air - dengan cara ini anda akan membentuk permukaan licin.
 4. Sekali lagi kami meninggalkan angka untuk mengeringkan, dan selepas semua buih telah mengeras, kami meletakkan asas di permukaan - jika tidak, gam kertas dinding yang biasa (pertama di bahagian atas) akan dilakukan. Selepas puncak priming cendawan telah dikeringkan, putarkannya semula, dan sapukan permukaan bawah. Kering lagi.
 5. Sama seperti buku asas, kita secara bergilir memohon plaster fasad. Kemudian lagi tanah dan sapukan lapisan plaster (licin).
 6. Selepas mengeringkan plaster selesai, kami mendapat gambaran yang lancar daripada cendawan. Anda boleh mula melukis produk. Sekiranya dikehendaki, anda boleh menghiasi cendawan dengan mozek, gelas berwarna, sisipan dari jubin, kaca, cermin, dsb.
 7. Di atas cendawan adalah lebih baik untuk ditutup dengan varnis telus - ini akan menghalang pembakaran cat, dan di samping itu, cendawan varnis kelihatan jauh lebih hebat.
 8. cendawan dari buih pelekap 1 cendawan dari buih pelekap 2 cendawan dari buih pelekap 3
  cendawan dari busa 4 cendawan dari buih pelekap 5 cendawan daripada buih pelekap 6

Cendawan sedemikian boleh menjadi asas dan ia boleh dihiasi dengan indah atau dihiasi dengan kepingan kaca.

cendawan daripada buih pelekap 7 cendawan daripada buih pelekap 8 cendawan dari busa 9
cendawan dari busa 10 cendawan dari buih pelekap 11 cendawan daripada buih pelekap 12

Kulat dari buih pelekap adalah contoh kraf paling mudah seperti ini. Jika anda telah menguasai teknik ini, anda boleh merumitkan tugas dan cuba membuat katak seperti itu.

kraf dari busa pemasangan 1 kraf daripada busa pemasangan 2
kraf daripada busa pemasangan 3 kraf dari busa 4

Kraf lain juga boleh menghidupkan semula tapak anda dengan ketara!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

78 − 76 =