Posted on

pencahar untuk kucing

Apabila pemilik memperhatikan ketiadaan kerusi untuk kucing atau kucingnya, dia segera bertanya sama ada ia mungkin memberi kucing julap dan apa julap bagi kucing yang ada.

Malangnya, sembelit dalam kucing adalah fenomena yang sering berlaku, terutama pada orang tua. Keturunan berambut panjang (Angora, Parsi, Siberia, Inggeris dan lain-lain) tertakluk kepada penyakit yang tidak menyenangkan ini. Pada mereka ia berlaku kerana selepas menjilat dalam benjolan saluran penghadaman bulu terkumpul. Rasa sembelit, kucing yang tidak aktif dan mereka yang makan serangga dan tulang kecil hadir.

Kucing yang sihat mengosongkan usus sehingga dua kali sehari. Dengan sembelit, jisim tahi terakumulasi dalam usus besar dan mengeras. Ini sekurang-kurangnya menyebabkan ketidakselesaan pada kucing, dan dalam kes-kes yang paling teruk, mungkin ada muntah, mual, sakit dan penolakan lengkap makanan. Semua ini membawa kepada gangguan hati dan buah pinggang, serta peningkatan tekanan pada jantung. Sembelit yang berpanjangan boleh membawa maut.

Sudah tentu, dengan sembelit, pilihan terbaik ialah menghubungi doktor haiwan, kerana penyakit ini boleh menjadi gejala penyakit yang lebih serius. Juga, sembelit adalah hasil pemilihan makanan yang tidak sepatutnya. Tetapi, jika anda datang untuk melihat doktor haiwan dalam masa terdekat tidak mungkin, anda harus cuba membantu haiwan kesayangan di rumah.

Pemulihan rumah

Untuk merawat sembelit, julap berikut untuk kucing digunakan:

  1. Minyak sayuran. Beberapa titisan bercampur dengan kelabu dan memberi haiwan kesayangan.
  2. Kaedah yang paling popular di kalangan rakyat adalah campuran air yang tidak dirawat dan susu pekat. Kebanyakan kucing tidak bertoleransi gula susu (laktosa) yang terdapat dalam susu.
  3. Digunakan untuk merawat sembelit dan jeli petroleum (5-50 ml sehari). Ia diberi makan sehingga tiga kali sehari. Ia sama sekali tidak berbahaya untuk kucing, tetapi ia tidak boleh digabungkan dengan minyak sayuran.

pencahar untuk kucing1

Mereka merawat sembelit dan enema pembersihan, tetapi di rumah, hampir mustahil bagi seorang pakar bukan untuk membuatnya.

Terdapat juga ubat-ubatan untuk rawatan sembelit, namun, mereka, seperti julap untuk kucing selepas operasi, harus melantik pakar. Jangan sekali-kali tidak memberikan ubat kucing untuk sembelit, yang dimaksudkan untuk seseorang.

Untuk mengelakkan sembelit pada masa akan datang, anda perlu meletakkan diet kucing dengan teratur dan pastikan ia bergerak sebanyak mungkin. Di samping itu, adalah perlu untuk kerap menyikat rambut dan secara berkala memberikan persiapan kucing yang memudahkan proses menyingkirkan bulu di saluran pencernaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

33 + = 35