Posted on

bahawa pengukus atau pengukus stim lebih baik

Inovasi teknikal yang memudahkan kehidupan seharian begitu pelbagai hari ini bahawa mereka mudah dikelirukan. Dan walaupun nama itu biasa dikenali, ini tidak bermakna bahawa orang itu mengetahui fungsi ciptaannya. Sebagai contoh, apa yang menjadi penjana stim dan pengukus, bagaimana mereka berbeza dan bolehkah mereka dipanggil pembantu yang tidak dapat ditukar ganti dalam pengurusan ekonomi?

Penjanaan stim dan fungsi pengukus

Malah, kedua-dua peranti ini adalah pengganti besi, tetapi ia lebih berfungsi. Pengukus direka untuk menyeterika pakaian apa pun, ia mampu mengatasi pelbagai kain dan lipatan yang tidak selesa. Perbezaan penjana stim dari pengukus adalah bahawa selain menyeterika perkara yang sama, ia juga bertujuan untuk membersihkan permukaan tanpa penggunaan kimia. Penjana stim digunakan untuk membersihkan perabot kerusi, untuk mengeluarkan kotoran dari karpet, langsir, pakaian dan juga pembersihan paip. Dengan bantuan kedua-dua peranti, mudah untuk melicinkan produk dengan berat, kerana prinsip operasi adalah berdasarkan fakta bahawa, di bawah pengaruh stim, serat tisu membengkak dan kembali ke bentuk asalnya.

Perbezaan antara penjana stim dan pengukus

Sebelum memutuskan apa yang lebih baik - pengukus atau penjana stim, anda perlu mengenali ciri-ciri teknikalnya:

  1. Prinsip pengewapan adalah perkara pertama yang membezakan penjana stim dari pengukus. Penjana stim bekalan di bawah tekanan jet wap kering, manakala pengukus beroperasi tanpa tekanan dan mewujudkan wap basah.
  2. Suhu stim juga berbeza, dalam kes pengukus itu ialah 98-99 ° C, dan dengan penjana stim - 140-160 ° C.
  3. Selanjutnya, perbezaan antara penjana stim dan pengukus adalah masa penyediaan peranti untuk operasi. Sekiranya keperluan pertama pengukus atau penjana stim apa yang perlu dipilihkira-kira 7-9 minit untuk membuat stim, maka kedua mengambil masa beberapa saat.

Apa yang perlu dipilih - penjana stim atau pengukus?

Menentukan bahawa memilih penjana stim atau pengukus, penting untuk meneruskan permintaan dan keperluan mereka. Penjana stim adalah peranti yang lebih berat dan lebih mahal kerana lebih banyak fungsi, tetapi jika tidak diperlukan, anda boleh lakukan dengan pengukus yang murah dan mudah alih. Contohnya, jika pemilik induk telah membeli pembersih vakum mencuci untuk membersihkan kotoran dari permaidani dan perabot upholsteri, tidak ada gunanya membayar overpaying untuk penjana stim yang hanya akan digunakan untuk menyeterika. Sebaliknya, terdapat perbezaan, untuk mendapatkan pemanas wap atau pengukus, jika tidak ada peralatan pembersihan lain di ladang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

70 − = 66