Posted on

top dressing plants dengan yis

Para penanam dan petani trak yang berpengalaman cuba menggunakan lebih banyak baja organik di kawasan pinggir bandar mereka dan kurang dan kurang untuk menggunakan kimia. Dan kadang-kadang sebagai baja menggunakan produk yang agak tidak dijangka, hasilnya tidak membuat anda menunggu lama. Pernahkah anda cuba menyuburkan sayuran, taman atau tumbuh-tumbuhan dalaman dengan yis? Pastikan untuk mencuba dan anda tidak akan menyesal! Nah, dan jika anda tidak tahu cara membenamkan tumbuhan dengan ragi dengan betul, kami akan membantu anda dalam hal ini dan juga memberikan beberapa tips untuk memasak sendiri.

Apakah ragi dan apakah kegunaan tanaman, taman dan tumbuhan dalaman?

Semua ragi yang sama yang digunakan untuk memasak untuk membakar roti dan pai mempunyai komposisi kaya yang, di bawah pengaruh mereka, pertumbuhan tumbuhan diaktifkan, ketahanan terhadap pelbagai jenis perosak dan penyakit diperkuat, dan proses pembentukan akar dipercepat. Yeast kaya dengan protein, karbohidrat, besi organik, mengandungi banyak vitamin, mineral, unsur surih, asid amino dan zat pertumbuhan.

Di samping itu, penyelesaian yis juga mempunyai kesan yang baik terhadap mikroorganisma tanah. Komposisi tanah telah bertambah baik, dari bahan nitrogen dan fosforus organik terbentuk di dalamnya. Walau bagaimanapun, terdapat satu kelemahan: dalam proses penapaian yis menyerap banyak kalium, tetapi masalah ini boleh diselesaikan. Untuk mengimbangi kekurangan ini, penyiraman tumbuhan dengan ragi dijalankan secara selari dengan penggunaan infusi abu.

Yis selamat menahan proses penghancuran, pengeringan dan menekan, tetapi boleh hilang dalam interaksi dengan bakteria lain. Oleh itu, untuk kecekapan penapaian yis, penting untuk memastikan prosesnya bersih.

Tumbuhan mana yang boleh disiram dengan yis?

Setakat yang diperlukan, sama ada tumbuh-tumbuhan seperti sayur-sayuran, bunga, buah-buahan dan tanaman yang ditanam suka yis. Terutama diucapkan bereaksi terhadap tanaman baja ragi seperti tomato, timun, lada, serta petunia dan geranium.

Bagaimana untuk memberi makan tumbuhan dengan yis?

Perlu diperhatikan bahawa serta dalam memasak, yis mula bertindak hanya dalam keadaan panas. Oleh itu, gunakan penyelesaian yis untuk pertumbuhan dan pengukuhan tumbuhan harus hanya apabila tanah sudah cukup panas, dan ini hanya mungkin pada akhir musim bunga dan, tentu saja, pada musim panas.

Penggunaan untuk pembajaan anda boleh yis kering dan segar. Ragi kering dicairkan dalam air suam dalam nisbah 10 g per 10 liter. Kemudian masukkan 2 sudu gula dan biarkan selama 2 jam. Selepas ini, larutan itu dicairkan dengan 50 liter air dan disiram tumbuh-tumbuhan. Mengenai ragi segar, kadarnya sedikit berbeza: 1 kg ragi dicairkan dalam 5 liter air. Selanjutnya, juga menegaskan, cair 50 liter air dan gunakan untuk pengairan.

Untuk memotong keratan dalam 1 liter air masak pada suhu bilik, larutkan sesak yis kering. Rendam rempah di sana, dan selepas sehari mereka mengeluarkannya, basuh dan letakkan di dalam air. Tidak lama lagi, penebalan muncul pada hujung keratan, dan kemudian akarnya.

Sebagai tambahan kepada yis yang diperolehi oleh cara tiruan, anda boleh secara bebas bagaimana untuk menyuburkan dengan yis sediakan ragi, sebagai contoh, dari biji gandum. Untuk melakukan ini, 1 cawan gandum perlu dituangkan dengan air dan dipakai untuk bercambah selama kira-kira 1 hari. Kemudian gulungkan biji-bijian dalam bubur dan tambah 1-2 sudu gula dan tepung kepada konsistensi yang tebal. Seterusnya pada rendah bubur masak haba, maka ia mesti untuk sehari di tempat yang hangat sebelum bermulanya proses penapaian. Ragi sedia untuk digunakan!

Anda juga boleh menyediakan starter hop. Untuk melakukan ini, kerucut hop harus diisi dengan air dan direbus selama kira-kira satu jam. Selepas ini, kocok tepung, ketegangan, tambah tepung, gula dan letakkan di tempat yang hangat. Selepas 1.5 hari menambah kentang rebus yang direbus dan selepas hari ragi akan siap.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + 7 =