Posted on

pemprosesan mawar pada musim bunga

Mawar yang indah disukai oleh banyak tukang kebun. Puteri mewah menghiasi tapak anda dari musim bunga hingga musim luruh. Walau bagaimanapun, agar bunga mawar itu dapat bersukacita dengan pandangan kita, ia memerlukan penjagaan yang berterusan. Terutama ia berkaitan dengan pemprosesan bunga mawar.

Pada musim bunga, adalah perlu untuk menghilangkan tempat perlindungan musim sejuk dari semak mawar, menubuhkan sokongan, memotong semak dan mengikatnya. Tetapi ini tidak mencukupi. Untuk membantu haiwan kesayangan kami dengan cepat kembali ke kehidupan selepas sejuk musim sejuk, anda perlu menghabiskan pemprosesan bunga mawar. Mari mengetahui apa yang perlu untuk memproses mawar selepas musim sejuk.

Bagaimana untuk merawat mawar pada awal musim bunga?

Matahari musim bunga adalah sangat berbahaya, kerana di bawah sinaran terik anda boleh menjadi sangat panas. Keprihatinan yang sama bukan hanya orang, tetapi juga mawar: pendedahan terlalu awal dapat menyebabkan luka bakar. Kebanyakan tukang kebun mengesyorkan bunga mawar sepenuhnya hanya apabila daun pertama muncul di pokok-pokok dan semak. Dan untuk membuka semak belukar, perlu terlebih dahulu dari sisi utara, secara beransur-ansur membiasakan tumbuh-tumbuhan ke matahari yang cerah. Selepas mengeluarkan penutup dari mawar, anda perlu mengecilkannya.

Pada musim bunga, tugas utama kami adalah untuk melakukan segala yang mungkin untuk membuat sistem akar berfungsi untuk mawar. Anda boleh menyiram tanah di bawah semak dengan air suam. Dan kemudian tuangkan di bawah semak untuk 3-4 liter penyelesaian urea atau ammonium nitrat pada kadar 1 sudu besar. sudu selama 10 liter air. Anda boleh mengelak baja kering di tanah kering 2-3 g setiap belukar, tetapi perlu diingat bahawa baja dalam bentuk cecair masih lebih berkesan.

Sekiranya pucuk rosak semasa musim sejuk, maka bunga memerlukan bantuan anda. Pucuk teracu perlu dibasuh dengan kain atau berus dalam larutan kalium permanganat atau tembaga sulfat. Jika anda menggunakan kalium permanganat, jadikan penyelesaiannya merah jambu yang terang, dan jika anda memutuskan untuk menggunakan tembaga sulfat, maka gunakan larutan 1% (10 gram per liter air).

Pada musim bunga, pemprosesan mawar boleh dilakukan dan baja penuh dengan mikroelen. Sebarkan baja kering di sekeliling semak belukar di tanah basah. Selepas itu, tanah sedikit longgar dengan sarang. Kemudian ia mestilah dilindungi oleh gambut, humus atau campurannya.

Rawatan mawar di musim bunga dari perosak dan penyakit

Mawar halus, sayangnya, menarik mata bukan hanya manusia, tetapi juga pelbagai jenis perosak. Selalunya terdapat jangkitan kulat mawar. Di samping itu, ulat, kutu, aphids boleh menyerang mawar. Oleh itu, pada musim bunga, sebaik sahaja pucuk hijau mula tumbuh secara aktif, perlu menghasilkan mawar dengan persediaan khusus. Daripada memproses mawar daripada penyakit atau penyakit?

Dijual ada banyak cara universal untuk memerangi penyakit mawar, contohnya, RoseClear universal - racun serangga dan fungisida, digabungkan bersama. Ejen menghalang penampilan bintik hitam, cendawan serbuk, karat dan aphids.

Jika anda mendapati bintik-bintik berkarat di daun, itu bermakna bahawa mawar anda telah diserang oleh aphids atau cacing. Taburkan tanah di awal musim bunga di bawah semak belukar dengan larutan 35% sulfat feros. Untuk tujuan pencegahan, tumbuh-tumbuhan boleh dirawat semasa tumbuh-tumbuhan berkembang dengan cecair Bordeaux ke-15. Jika perlu, rawatan semula boleh dilakukan selepas 10-15 hari. daripada memproses mawar selepas musim sejuk

Apabila muncul pada daun muda, mawar cendawan serbuk menyiram tanaman dengan larutan abu atau mullein, yang akan berfungsi sebagai baja dan sebagai racun kulat.

Untuk memproses semak belukar adalah berkesan, perlu dilakukan dalam cuaca tanpa angin dan kering. Jika ia panas di luar, merawat mawar di waktu petang. Oleh itu, anda akan mengelakkan selaran matahari yang mungkin berlaku di tumbuh-tumbuhan. Dalam cuaca sejuk, anda boleh melakukannya pada siang hari. Rawatan pencegahan ini dijalankan dua kali dalam satu musim: pada musim bunga dan selepas tempoh pertama bunga mawar. Apabila menjalankan rawatan dengan ubat-ubatan tersebut, pastikan untuk mematuhi langkah berjaga-jaga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

26 − = 20