Posted on

penanaman mawar dengan keratan

Penanam bunga suka menanam bunga dengan biji, tetapi tidak semua orang mampu membeli anak benih yang sudah siap, dan tidak semua varieti dijual. Oleh itu, penanaman mawar dengan keratan sangat biasa. Anda tidak boleh memotong cawangan dari semak dewasa dan melekatkannya ke tanah. Ia perlu terlebih dahulu memotong keratan dan akarnya. Untuk ini, adalah perlu untuk mengkaji keunikan bagaimana cara menanam bunga mawar dengan betul. Dengan proses ini, anda akan berkenalan dengan artikel ini.

Bagaimana untuk menanam bunga mawar dengan keratan?

Seluruh proses keratan roses boleh dibahagikan kepada 4 peringkat:

 • penyediaan;
 • rooting;
 • mendarat di kawasan terbuka;
 • penjagaan.

Peringkat 1: Penyediaan keratan

Keratan mawar boleh dituai sepanjang tahun, tetapi ia adalah yang terbaik untuk melakukan ini dari April hingga Jun, kerana dalam tempoh ini jus secara aktif mengalir melalui tumbuhan dan pucuk dari mawar secara aktif berkembang.

Untuk pengeluaran bahan penanaman (keratan), anda perlu mengambil batang mawar baru dengan bunga. Maksimum, ia boleh berdiri di dalam pasu selama 4 hari dan hanya dengan syarat bahawa dia sehari-hari diturunkan sepenuhnya selama beberapa jam ke dalam air bersih. Memotong pemotongan yang betul seperti berikut:

 1. Potongan rendah dibuat serong 1 cm di bawah buah pinggang kiri.
 2. Potongan kedua dilakukan melalui 2 tunas. Kelebihannya harus rata dan diletakkan 3 cm lebih tinggi daripada buah pinggang kiri yang kedua, yaitu, panjang keseluruhan potongan itu harus 7-10 cm.
 3. Daun bawahnya terputus sepenuhnya, dan di atas daun 2 dari 5, sambil memotong 2/3 masing-masing.

Semua hirisan mesti dibuat dengan pisau yang sangat tajam, agar tidak meratakan batang dan tidak merosakkan tisunya. Jika anda ingin menyebarkan semak belukar, maka perlu untuk memotong proses separa matang dengan 3 daun dari semak pada bulan Ogos, yang mana hanya daun atas kiri.

Peringkat 2: Perakaran

Terdapat beberapa cara:

 1. Tangkai yang dihasilkan diletakkan dalam bekas yang bersih dengan air rebus. Akar di bawah keadaan sedemikian terbentuk selepas 20-30 hari. Dalam tempoh ini, adalah perlu untuk meningkatkan air secara teratur. Kemudian kami menanam dalam periuk kecil tanah yang subur di bawah balang atau botol plastik yang dipotong untuk mencipta kesan rumah hijau dan meletakkannya di ambang jendela bilik tidur. Air harus berada di pinggir kaleng.
 2. Segala-galanya dilakukan sama, hanya sebaliknya air periuk bumi dan pasir digunakan.

Perakaran pemotongan itu harus dilakukan pada suhu 23-25 ​​° C, tetapi seseorang tidak boleh meletakkannya di tempat teduh. Untuk pertumbuhan tanaman yang optimum, perlu menerima cahaya matahari yang lembut (tersebar) setiap hari untuk jangka masa yang panjang.

Sebelum menanam keratan di taman depan, adalah perlu untuk memulakan proses pengerasan, iaitu, untuk mengeluarkan balang sebentar, meningkatkannya sebagai akar tumbuhan di bumi.

3 tahap: Pendaratan

Sebelum menanam mawar dengan keratan langsung di taman, anda perlu menyediakan tempat untuk mereka:

 • membersihkan kawasan di tempat teduh atau penumbra;
 • menggali tanah dan menyuburkan dengan baja;
 • tuang lapisan 3-5-cm pasir sungai di atas tanah.

Kemudian kita melakukan ini:

 1. Rendam tangkai dalam penyelesaian yang mempromosikan perakaran (contohnya: "Heteroauxin"), selama 2 hari.
 2. Kami membuat lubang dan meletakkan pemotongan di dalamnya secara serentak.
 3. Kami air dengan baik dan menutupnya dengan tanah supaya hanya putik bawah ditutup.
 4. Tutup dengan balang atau potong dengan leher botol plastik ke bawah.

Peringkat 4: Penjagaan

bunga ros yang semakin meningkat

Diusahakan dengan cara ini, batang mawar itu harus ditutup selama beberapa tahun (2-3 tahun). Penyiraman perlu dilakukan dengan kerap, menyiram di sekitar tempat perlindungan. Ia dikeluarkan hanya dalam kes pembentukan tunas, yang mesti dipecahkan semasa 2 tahun pertama. Sebelum bermulanya cuaca sejuk, perlu menyediakan bunga. Sekiranya batang semak belukar itu menjadi hitam selepas musim sejuk, mereka mesti dipotong hampir ke tanah dan ditutup semula dengan balang. Pada musim panas, dia akan memperoleh semula kekuatannya.

Menggunakan kaedah ini menanam bunga ros dengan potongan, anda boleh menanam bunga yang sama dari sejambak yang diberikan kepada anda di taman bunga anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

62 − = 60