Posted on

menanam kekwa pada musim luruh

Chrysanthemum dianggap sebagai ratu musim luruh, kerana itu, apabila kebanyakan bunga sudah pudar, ianya bunga kembang mekar warna yang menakjubkan, tidak pernah berhenti untuk mengejutkan dan menggembirakan pelbagai mata gred dan warna. Dalam tempoh ini, mereka menjadi komponen utama yang paling bunga perayaan, tetapi nasib bunga dalam pasu sedih – walaupun dengan penjagaan yang baik dan perubahan tetap air mereka cepat pudar. Oleh itu, peminat bunga-bunga ini lebih suka untuk berkembang mereka sendiri di dachas mereka, taman-taman dan taman-taman dapur.

Jika anda memutuskan langkah sedemikian, adalah penting untuk terlebih dahulu mengkaji maklumat – bagaimana untuk menanam kekwa dengan betul, bila, tempat yang lebih baik bagi mereka untuk memilih dan bagaimana untuk menjaga. Tumbuhan ini agak menentu, jadi untuk menikmati berbunga yang indah, anda perlu mematuhi peraturan asas pilihan dan menanam.

Bagaimana untuk menanam krisan pada musim gugur?

Banyak penanam orang baru bimbang tentang sama ada ia adalah mungkin untuk menanam kekwa dalam kejatuhan? kesusasteraan khusus tidak memberi jawapan yang jelas kepada soalan ini, tetapi kebanyakan pakar bersetuju bahawa kekwa penanaman kejatuhan perlu menghasilkan hanya di kawasan selatan, kerana memilih melkotsvetkovye ini jenis. Hakikat bahawa ia adalah pada musim luruh memilih bahan tumbuhan lebih mudah dan lebih produktif – jadi tukang kebun mempunyai peluang untuk menghargai warna, saiz hal berkembang, ketinggian belukar, kerana jika anda membeli kekwa yang ditanam di musim bunga, kita perlu bertindak secara rawak untuk meramalkan sesuatu, melihat ranting terdedah ia adalah amat sukar.

Beberapa petua untuk menanam krisan pada musim luruh:

  • Masa yang sesuai untuk menanam adalah akhir bulan September – pertama bulan Oktober;
  • ia tidak perlu menanam semak belukar pada bulan Oktober – ada risiko besar bahawa mereka tidak akan bertahan;
  • untuk menanam lebih baik untuk memilih semak-semak di mana pucuk radikal telah terbentuk – ia lebih baik di-root. Di antara para penjual bunga ada tanda bahawa jika tidak terdapat pucuk radikal pada semak krisan, ia tidak akan menenggelamkan.

Terdapat juga kompromi – Pemerolehan penanaman musim luruh, tunggu sehingga berbunga dan meninggalkan musim sejuk di bilik bawah tanah yang kering pada suhu tidak kurang 5⁰C melaksanakan dan kekwa penanaman musim bunga di dalam tanah.

Taman kekwa: menanam pada musim bunga

  • tempat yang optimum untuk menanam kekwa – sedikit di atas bukit, diterangi oleh matahari sekurang-kurangnya 5 jam sehari. Tumbuhan tidak bertolak ansur dengan teduhan dan genangan air;
  • Tanah mesti ringan, longgar, neutral atau sedikit berasid. Sebelum menanam kekwa, tanah perlu disenyawakan, tetapi dalam kesederhanaan, sebaliknya ada risiko bahawa belukar di tanah yang subur akan menjadi lebih besar sehingga merosakkan berbunga;
  • chrysanthemums “seperti” mulching lilitan bulatan;
  • hari yang terbaik untuk penanaman adalah mendung atau hujan;
  • Keratan tumbuhan hendaklah berada di kedalaman lubang 35-40 cm;
  • pada hari pertama selepas turun, semak muda lebih baik untuk teduh dari sinar matahari yang cerah.

Penjagaan krisan

Sejurus selepas menanam, anda perlu mencubit, mengeluarkan titik pertumbuhan dari anak benih. Ulangi prosedur dalam 2-3 minggu, memecahkan bahagian atas pukulan – ini merangsang pertumbuhan pucuk sisi, yang akan membuat semak lebih subur dan menyebar.

Menanam kekwa pada musim luruh

Rejim pengairan harus sederhana, tetapi ia perlu dibuat lebih intensif dalam tempoh kering, untuk mengelakkan pucuk menyengat. Sekali seminggu adalah perlu untuk memberi makan mullein semak, dan tidak lama sebelum berbunga diperlukan untuk membawa baja mineral. Untuk krismas musim sejuk perlu ditutupi, memakai rangka katil dengan bungkus plastik.

Walaupun pada hakikatnya bahawa kekwa – perennials, ia adalah disyorkan untuk transplantasi mereka secara tetap, berubah tempat, kerana mereka hidup di tanah ini, dalam tempoh berbunga dengan memilih dari itu semua bahan-bahan berharga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 51 = 58