Posted on

merendam benih sebelum menanam

Sering kali, tukang kebun permulaan bertanya seperti berikut: “Adakah perlu untuk meremajakan benih sebelum menanam dan untuk keperluannya pada umumnya?”. Meresap benih sebelum penanaman menyumbang kepada pucuk yang lebih stabil, yang menyenangkan bagi setiap tukang kebun, kerana semua orang ingin benih ditanam tumbuh sebanyak mungkin. Secara umum, biji rendaman bukanlah tindakan wajib, tetapi ia wajar, kerana ia pasti akan digunakan. Oleh itu mari kita lihat dengan lebih dekat bagaimana cara membasuh benih dengan betul sebelum menanam.


Syarat untuk benih perendaman

Oleh itu, benih biasanya direndam dalam jumlah air, iaitu lima puluh hingga seratus kali jumlah biji itu sendiri. Sejak benih semasa bengkak tidak memerlukan oksigen, anda tidak boleh bimbang tentang hakikat bahawa benih boleh mati sesak nafas di bawah ini jumlah air. Tetapi apabila benih sudah membengkak mereka akan memerlukan oksigen, supaya anda sentiasa perlu tahu dengan tepat berapa banyak adalah perlu untuk rendam benih untuk memastikan penginapan anda terlalu lama di dalam air hanya boleh merosakkan.

Masa untuk meremukkan benih bergantung pada kelajuan yang mana benih membengkak. Kelajuan dalam semua jenis benih sangat berbeza. Sebagai contoh, biji mealy besar membengkak selama lima hingga tujuh jam, dan benih bawang dan saderi tanaman memerlukan kira-kira tiga puluh enam jam untuk teliti direndam dengan air. Tetapi bagi kebanyakan biji, lapan belas jam akan diperlukan untuk pembengkakan.

Juga jangan lupa bahawa jika biji melepaskan bahan coklat ke dalam air, air perlu diubah beberapa kali semasa perendaman.

Penyelesaian untuk benih perendaman

Benih boleh direndam dalam air biasa, tetapi untuk kesan yang lebih ketara, air sering ditambah untuk merangsang lagi pertumbuhan benih. Mari lihat apa yang boleh dibenamkan benih.

  1. Turunkan benih di Épinè. Epin adalah bahan berasaskan tumbuhan yang merupakan perangsang pertumbuhan yang kuat dan selamat. Bahan ini akan membantu benih untuk menyesuaikan diri dengan pelbagai faktor, contohnya, kepada variasi suhu, kelembapan, dan kualiti pencahayaan. Juga, benih muncul tahan terhadap hipotermia, kekurangan cahaya, pengairan air. Maksudnya, benih akan lebih tenang untuk melihat bahawa secara umum mereka boleh bertindak atasnya membawa maut.
  2. Bubur benih di Zirkon. Zirkon adalah ubat yang disembur dari echinacea, dan bahan aktifnya adalah asid chicory, dan memberikan ubat itu nama. Ubat ini juga merupakan perangsang pertumbuhan yang kuat. Zirkon menjadikan keupayaan benih bercambah, dan ia juga mempromosikan pembentukan akar.
  3. Bubur biji mangan. Kalium permanganat membasmi kuman benih, dan juga selepas benih direndam dengan kalium permanganat dan kering ia boleh disimpan untuk jangka masa yang panjang dan mereka tidak merosot. Tetapi asid permanganic tidak memiliki sifat-sifat seperti epin atau zirkon, supaya selepas merendam benih di dalam permanganat kalium sebaik-baiknya kemudian direndam sebelum menanam dalam perangsang pertumbuhan.
  4. Bubur benih dalam vodka. Vodka, seperti mangan, membasmi benih, dan di samping itu, vodka mempunyai kesan penjelasan yang mudah – kot benih melembutkan sedikit. Vodka boleh digunakan bukan kalium permanganat. Bubur benih di dalamnya adalah lebih baik tidak lebih daripada setengah jam.
  5. bagaimana membasuh biji sebelum menanam

  6. Bubur benih dalam lidah buaya. Aloe secara amnya alat yang unik – secara bersamaan dan membasmi biji dan merangsang pertumbuhan mereka, bertindak pada benih yang tidak lebih buruk daripada epin atau zirkon. Benar, lidah segar tidak boleh dibeli di mana-mana, jadi jika anda ingin menggunakannya untuk membasuh benih, anda perlu membesar lidah terlebih dahulu.

Terdapat banyak penyelesaian yang berbeza untuk merendam benih dan setiap penyelesaian ini akan menjadi unik, jadi ia adalah lebih baik untuk memilih cara untuk benih direndam, berdasarkan secara langsung kepada apa yang anda perlukan – pembasmian kuman, rangsangan pertumbuhan, perlindungan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

89 − 88 =