Posted on

pakaian pengeringan mesin

Sekarang banyak pilihan peralatan rumah ditawarkan untuk membantu suri rumah, di antaranya hanya mulai mendapat popularitas pengeringan pakaian untuk pakaian, yang membolehkan pakaian kering dengan cepat. Pengilang menawarkan mesin pengering untuk pakaian dalam bentuk kabinet atau jenis drum, yang serupa dengan penampilan mesin basuh.

Prinsip operasi pengering tumbuk

Dalam ruang kerja, yang mempunyai bentuk gendang, pakaian dimuatkan, benda-benda sentiasa dicampur di sana, ditiup oleh arus udara yang hangat dan kering, tanpa sebarang kerutan sama sekali.

Bergantung kepada bagaimana kelembapan dikeluarkan dari mesin, mesin pengering dibahagikan kepada:

 • ekzos;
 • pemeluwapan;
 • dengan pam haba.

Secara berasingan, terdapat mesin basuh.

Mesin pengeringan ekzos

Mereka dipanggil pengudaraan yang baik, kerana udara yang dikumpul daripada kelembapan pakaian dilepaskan ke luar melalui salur saluran getah outputted luar atau berkaitan dengan sistem pengudaraan. pengering ekzos menggunakan tenaga kurang daripada pemeluwapan dan pengeringan program mereka lebih pendek.

Mesin pengeringan pemeluwapan

Proses penyingkiran kelembapan di dalamnya berlaku secara berbeza: udara panas memasuki drum dengan cucian, dan udara lembap melalui penukar haba, di mana ia menyejuk dan memberikan kelembapan terkumpul. Kelembapan yang terkumpul dalam dulang penyimpanan selepas proses pengeringan selesai dituangkan. Mereka tidak perlu disambungkan ke pengudaraan dan boleh dipasang di mana-mana sahaja.

Mesin pengering dengan pam haba

Menurut prinsip tindakan, ia juga condensational. Beroperasi seperti berikut: udara yang masuk ke dalam mesin memanaskan pam haba dan pam ke dalam kamar, udara ekzos lembap melalui penyejat, di mana kelembapan pekat, dan udara kering lagi memasuki pemeluwap dan dipanaskan. Kelembapan disalirkan atau disalirkan ke takungan. Pengering dengan pam panas sangat menjimatkan (kos tenaga dikurangkan menjadi 50%).

Mesin pengeringan basuh

Ia mempunyai kitaran pengeringan tertutup tanpa pelepasan wap dengan kondensat paip dibentuk ke longkang. Manakala kelemahan yang mencuci "tanpa menghancurkan" boleh 5 kg dobi dan kering - 2.5 kg, yang bermaksud bahawa dobi akan mempunyai untuk meletakkan keluar dan kering dalam dua peringkat.

Bagaimana untuk memilih mesin pengering?

Apabila memilih, beri perhatian kepada:

 1. Jumlah gendang: Jika anda mempunyai bilik mandi yang luas atau bilik dobi yang berasingan, anda boleh memasang kereta dengan pakaian 7-8 kg, untuk keluarga kecil tanpa anak - untuk 5 kg. Di dalam sebuah pangsapuri kecil untuk bilik mandi, pengering sempit untuk mencuci pakaian dengan beban menegak 3.5-4 kg atau mesin basuh / pengering terbina dalam dapur sesuai.
 2. Ciri-ciri Drum: tangki lebih baik daripada keluli tahan karat atau karborane. Permukaan dalaman tangki dalam rupa harus menyerupai honeycombs lebah, sehingga pakaian itu dilindungi dari kerosakan mekanikal, dan kehadiran bilah sampingan membolehkan kering cucian secara merata.
 3. Penggunaan Kuasa: penggunaan kuasa mesin ialah 1.5-2.3 kW, anda perlu memberi perhatian kepada model ekonomi kelas A.
 4. Pengurusan ProsesDalam model mudah ditubuhkan hanya semasa dobi yang merawat dan cukup mahal untuk menunjukkan tahap kelembapan sisa dan jenis tisu, dan mesin itu sendiri akan memilih program ( "seluar basah", "pengeringan tambahan", pengeringan halus, "di dalam almari" dan lain-lain.) .

Dalam mesin pengering untuk dobi, mungkin terdapat fungsi tambahan:

 • penunjuk tangki pengisian;
 • bakul untuk bulu, yang tidak akan membenarkan bahan runtuh;
 • pemasangan mesin pengering untuk membasuh

 • permulaan yang lambat;
 • latar belakang dram;
 • butang kunci dan perlindungan dari kanak-kanak.

Pemasangan dan sambungan mesin pengering

Pemasangan pengering adalah sama dengan pemasangan mesin basuh, untuk tujuan ini adalah perlu untuk menghubungkan dengan betul ke elektrik (diperlukan saluran keluar) dan mengikut arahan untuk pengudaraan atau pembetungan.

Di sebuah rumah persendirian untuk cucian rumah, anda boleh memilih bilik berasingan yang mempunyai ventilasi yang baik untuk meletakkan mesin basuh dan pengeringan untuk cucian dan pengeringan kabinet.

Untuk pangsapuri, lebih mudah untuk memasang mesin pengering di atas mesin basuh. Apabila memasang pengering pada mesin basuh untuk dok, bingkai khas dan pengikat digunakan.

Mana-mana model yang anda pilih untuk pengering dobi, hasil utama ialah cucian kering bersih dan masa tambahan untuk keluarga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 3 = 1