Posted on

Mittelschnauzer - peraturan keturunan, sifat dan penjagaan baka

Siapakah mittelschnauzer, keterangan baka dan peraturan penjagaan – semua ini harus diketahui oleh orang yang ingin menjadi pemilik haiwan kesayangan itu. Terdapat penerangan terperinci mengenai piawaian yang mesti dipadankan dengan binatang murni.

Baka anjing Mittelschnauzer

Mengikut salah satu versi yang paling umum dalam abad XVIII, haiwan baka ini digunakan sebagai pemburu untuk tikus kecil, jadi terdapat salah satu nama tidak rasmi mereka – Pied Piper. Penternak secara rasmi memulakan pembiakan pada tahun 1880. Mittelschnauzer anjing itu digunakan semasa Perang Dunia Pertama sebagai haiwan kebersihan dan pembantu komunikasi.

baka anjing

Mittelschnauzer – standard baka

Di pameran, pakar menjalankan penilaian terhadap struktur badan. Mittelschnauzer merujuk kepada anjing bersaiz sederhana dengan tulang yang kuat dan luas. Standard Mittelnauzer:

 1. Berat perlu berada dalam lingkungan 12 hingga 20 kg, dan pertumbuhan pada layu dari 45 hingga 50 cm.
 2. Kepala itu panjang dan lebar, mempunyai bentuk baji yang tajam dengan dahi datar dan hillock yang diucapkan pada okiput. Rahang mempunyai bentuk huruf “P”.
 3. Dinyatakan adalah peralihan yang mendalam dari hidung ke tulang depan. Pipi dikembangkan, dengan otot rata.
 4. Bibir anjing mempunyai tepi hitam, dan gigi ditutup tanpa jurang.
 5. Mata bujur dalam bentuk mempunyai kelopak mata yang rapat dengan tali pinggang yang gelap. Telinga adalah separuh kekal.
 6. Dalam perihalan piawaian ia menunjukkan bahawa badan mempunyai bentuk persegi dengan sternum yang maju dan garis depan yang menonjol. Leher tidak lama dengan kawasan penahan dan nape yang jelas. Punggung yang kuat mempunyai kawasan lumbar yang pendek. Ekor berbentuk pedang.
 7. Kaki yang kuat mempunyai pelbagai. Di hadapan, bahu yang dinyatakan jelas kelihatan.
 8. Wul haiwan ini sederhana, kasar dengan rambut lurus yang bergelombang, tanpa kehadiran gelombang dan keriting. Pada petua, kot lebih lembut daripada asas. Ciri khas adalah janggut yang maju dan gerbang superciliary.

piawai mittelschnauzer breed

Warna Mittelnauzer

Untuk jenis ini terdapat dua warna, tetapi kerana terdapat warna yang berbeza, warna-warna mungkin berbeza.

 1. Black Middel Schnauzer. Warna jelas tanpa kemasukan. Puppies mungkin mempunyai kelabu merah atau kelabu, tetapi selepas satu masa ia hilang atau diubah suai oleh dandanan.
 2. warna penapis

 3. Lada dan garam. Ini adalah warna yang kompleks dan dapat digambarkan seolah-olah schnauzer putih middel ditaburkan dengan lada hitam. Undercoat mempunyai warna kelabu. Selalunya anjing itu mempunyai topeng muka gelap.
 4. warna penapis

Mittelschnauzer – watak

Pada pameran, tingkah laku haiwan itu semestinya dinilai dan fakta-fakta berikut boleh dikaitkan dengan ciri-ciri utama alam semula jadi:

 1. Dalam keterangan baka, sifat Mittelschnauzer dibentangkan sebagai ceria dan suka bermain.
 2. Anjing mempunyai kecerdasan yang baik, jadi tidak sepatutnya masalah dengan pembiakan haiwan.
 3. Dalam perihalan watak dikatakan bahawa mittelschnauzer dikhaskan untuk tuannya, dan dia sentiasa memerlukan penjagaan dan perhatian yang berterusan.
 4. Baka ini bergaul dengan baik dengan kanak-kanak, jadi anda boleh membiarkan mereka bermain bersama dengan selamat.
 5. Dalam gambaran keturunan Mittelschnauzer, ternampak bahawa haiwan tersebut adalah pengawal yang baik. Apabila perlu, mereka boleh menunjukkan pencerobohan.
 6. Adalah penting untuk mengambil kira bahawa anda tidak boleh memberikan keturunan dan meneruskan subjek haiwan, kerana mereka suka memanipulasi.

watak mittelschnauzer

Mittelschnauzer di apartmen – penyelenggaraan dan penjagaan

Kehadiran haiwan kesayangan di rumah memerlukan seseorang yang bertanggungjawab, kerana anda perlu menjaga haiwan kesayangan anda. Ini lebih lanjut mengenai pemakanan, yang sepatutnya seimbang, tetapi jangan lupa tentang keperluan untuk prosedur yang berbeza, contohnya, menyikat rambut, memeriksa telinga dan kuku. Keturunan Mittel Schnauzer memerlukan perhatian khusus terhadap kesihatan, kerana terdapat beberapa penyakit yang sering terjadi pada anjing tersebut.

Mittel Schnauzer dalam penyelenggaraan dan penjagaan apartmen

Mittelnauzer – penjagaan

Prosedur yang paling penting untuk baka ini adalah untuk menjaga kot, yang sepatutnya kelihatan sihat. Rambut mati tidak meninggalkan mentol dan mereka perlu dikeluarkan secara mekanikal. Setiap pemilik perlu tahu cara memotong schnauzer, tetapi pemangkasan adalah prosedur terbaik untuk baka ini.

 1. Prosedur ini dijalankan dari atas ke bawah, dan anda perlu memetik leher dari atas dan sepanjang sisi, belakang, sisi ke bahagian bawah dada, bilah bahu ke siku, pinggul ke hermaga dan bahagian atas ekor.
 2. Selepas ini, potongan rambut kepala, paha dalaman, perut, leher, bahagian depan dada dan kawasan di bawah ekor dilakukan. Adalah penting untuk mengurangkan pertumbuhan bulu.
 3. Mereka memotong telinga mereka pendek. Rambut di dahi dikeluarkan dari okiput ke kening.
 4. A bang perlu disikat ke hidung, dan kemudian, ia diberikan bentuk segi tiga. Janggut, disikat ke hadapan dan dipangkas pada sabit.

Adalah penting untuk memeriksa secara berjadual auricle dan mengeluarkan sulfur dan kotoran. Bulu di dalam telinga disyorkan untuk memetik. Gigi di rumah lap dengan tong telinga, tetapi pembersihan harus dilakukan oleh seorang profesional. Sekiranya kuku tumbuh dengan kuat, ia boleh dipendekkan. Anda perlu melakukan ini dengan forsep sederhana. Beri perhatian kepada keadaan haiwan peliharaan dan, jika perlu, sentiasa hubungi doktor haiwan itu.

penjagaan mittschnauzer

Bekalan kuasa schnauzer

Penerangan mengenai penjagaan mestilah termasuk peraturan untuk pemakanan yang betul. Pemilik boleh memilih makanan kering, makanan semula jadi atau menggunakan kedua-dua pilihan. Dalam kes pertama, lebih baik memilih produk jenama terkenal, contohnya, ANF, Belcando atau Hills. Perhatikan bahawa anjing itu mungkin tidak suka pilihan, jadi lebih baik untuk memulakan dengan merasa. Penerangan makanan semulajadi mittelinachner adalah seperti berikut:

 1. Haiwan peliharaan dewasa tidak boleh makan lebih daripada tiga kali sehari, tetapi dua kali ia akan mencukupi.
 2. Menu ini harus mengandungi daging jenis pemakanan dan yang terbaik adalah untuk memberikannya dalam bentuk mentah.
 3. Produk penting dalam diet adalah susu, yang anjing itu harus menerima sepanjang hayat. Jumlahnya adalah 100-300 ml. Jika salsa mempunyai masalah dengan mencerna susu, maka anda perlu memilih produk lain, misalnya, keju kotej.
 4. Keterangan rasional termasuk telur dalam bentuk rebus, jadi, orang dewasa harus diberi 0.5 pcs. setiap hari.
 5. Mencari cara untuk betul memakan mittelschnauzer itu, ia patut menunjukkan bahawa anjing itu boleh mendapatkan karbohidrat dari bijirin, anda boleh oatmeal, mangga dan nasi. Mereka boleh hadir dalam menu secara berasingan atau dengan sup.
 6. Agar haiwan kesayangan untuk menerima vitamin dan mineral yang berguna, adalah disyorkan untuk memasukkan sayur-sayuran dan sayur-sayuran dalam diet, yang boleh ditambah kepada bijirin. Lebih baik memilih bit, wortel, bawang dan bawang putih.

Middelnautzer memberi makan

Penyakit mitocholestera

Anjing baka ini mempunyai kesihatan yang baik dan imuniti yang kuat. Sebelum membeli, adalah disyorkan untuk mengambil minat dalam silsilah, kerana kebanyakan penyakit diwarisi. Masa hidup mittenschnauzer adalah 14-16 tahun. Keterangan penyakit yang paling umum termasuk:

 1. Haiwan boleh menderita diabetes mellitus, masalah dengan kelenjar tiroid, dan dalam kes yang jarang berlaku, perkembangan epilepsi mungkin.
 2. Ia berlaku di kalangan pemalas pinggul haiwan dan penyakit mata, sebagai contoh, katarak.
 3. Apabila memilih makanan, adalah patut dipertimbangkan bahawa baka ini mempunyai kecenderungan untuk alergi, kembung dan keradangan pankreas.

Penyakit Middleschnauzer

Mittenschnauzer Mating

Tidak ada perbezaan yang ketara antara spesies likat baka ini dan lain-lain. Mittelschnauzer-gadis boleh menjadi hamil dan melahirkan selepas panas pertama, yang berlaku sebelum tahun ini. Pakar tidak mencadangkan tergesa-gesa, kerana jika anjing itu akan melahirkan selepas panas pertama, maka komplikasi serius mungkin, kerana badan belum terbentuk sepenuhnya. Umur optimum untuk mengawan adalah 2 tahun.

pelana pelana

Pendidikan dan latihan Mittelnauzera

Mengajar peraturan tingkah laku dan pasukan haiwan baka ini adalah mudah, kerana mereka sangat pintar dan cepat memahami segala-galanya. Pakar anjing mengatakan bahawa anak anjing berusia 4 bulan. sudah dapat mengetahui lebih daripada 20 pasukan. Untuk ini, perlu mengambil kira ciri-ciri Mittelschnauzer dan beberapa keganjilan:

 1. Pemilik harus menjadi pemimpin untuk haiwan peliharaan, jika tidak, ia akan menjadi tidak terkendali dan tidak terkendali.
 2. Dalam pendidikan, penting untuk mempertimbangkan tiga perkara penting: kekerasan, bermain dan pujian.
 3. Dalam latihan, penting untuk mengelakkan pencerobohan.
 4. Keperluan pertama untuk menyelesaikan pasukan “seterusnya” dan “kepada saya.”
 5. Untuk menghukum kerana ketidaktaatan, dalam mana-mana hal tidak mengalahkan haiwan kesayangan itu. Ia lebih baik untuk menggoyangkannya dengan orang yang layu.
 6. Tempoh satu pelajaran tidak boleh melebihi 20 minit.

pendidik dan latihan schnauzer

Mittelnautzer puppies – penyelenggaraan dan penjagaan

Setelah membeli haiwan peliharaan ini, perlu untuk menjaga keadaan untuk kewujudan normal.

 1. Mittelnautzer kecil harus mempunyai tempat untuk berehat dan tidur.
 2. Ia perlu mempunyai dua mangkuk: untuk makan dan minum. Sehingga 2 bulan. memberi makan anak anjing 6 kali, dan kemudian, sehingga 4 bulan. Anda perlu mengurangkan bilangan bahagian kepada dua. Hingga enam bulan, jumlah makanan tidak boleh melebihi tiga.
 3. Pada mulanya, anda mungkin memerlukan lampin supaya dia pergi ke tandas.
 4. Di kedai haiwan kesayangan, anda perlu membeli mainan untuk haiwan kesayangan anda.
 5. Dari usia dini, adalah perlu untuk membiasakan anjing untuk memotong.

penyelenggaraan dan penjagaan anak anjing schnauzer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 33 = 35