Posted on

monitor tanpa wayar

Teknologi tanpa wayar sedang berkembang dengan pesat, secara beransur-ansur membawa kita lebih dekat ke masa depan tanpa wayar yang tidak perlu. Sudah ramai yang bertanya bagaimana menggunakan TV sebagai monitor tanpa wayar untuk komputer riba atau telefon, dan adakah mungkin untuk menyiarkan imej dari telefon pintar atau tablet ke skrin TV menggunakan Wi-Fi? Kami akan cuba menjawab soalan-soalan ini dan serupa dalam artikel ini.

Monitor Komputer Tanpa Wayar

Jika kita bercakap tentang monitor tanpa wayar untuk komputer, maka peranti seperti itu muncul di pasaran yang baru-baru ini, dan kosnya masih agak tinggi. Monitor sedemikian boleh disambungkan ke komputer melalui rangkaian Wi-Fi, kerana ia mempunyai antara muka wayarles terbina dalam untuk penghantaran isyarat. Pilihan ini boleh menjadi mudah bagi mereka yang memerlukan skrin kedua dari semasa ke semasa, kerana anda tidak perlu bersusah payah dengan sambungan setiap masa. Tetapi untuk permainan yang serius, monitor tanpa wayar masih tidak berfungsi kerana penangguhan imej yang mungkin.

Juga dijual mula muncul monitor sentuhan wayarles, yang boleh digunakan sebagai paparan luaran semasa operasi biasa dengan PC. Model ini juga dihubungkan melalui Wi-Fi dan harga untuknya juga agak tinggi.

TV sebagai monitor tanpa wayar

Jika anda mahu menyiarkan imej dari telefon pintar atau tablet anda, anda boleh menggunakan TV sebagai monitor tanpa wayar. Untuk melakukan ini, anda memerlukan model TV dan sistem operasi mudah alih yang menyokong teknologi DLNA. Buat monitor tanpa wayar dari TV anda jika anda mempunyai telefon pintar dengan versi terkini Android, dan jika TV anda mempunyai keupayaan untuk menyambung ke rangkaian Wi-Fi. Sekali lagi, perlu disebutkan bahawa jika anda ingin menonton filem atau bermain permainan melalui sambungan tersebut, maka imej mungkin terlambat, jadi dalam hal ini lebih baik menggunakan kabel standard. Tetapi untuk melihat video atau foto kecil, kaedah ini sempurna.

Bagaimana untuk menyambung telefon pintar ke TV?

TV sebagai monitor tanpa wayar

Mari kita perhatikan secara terperinci bagaimana untuk menyambungkan TV sebagai monitor tanpa wayar untuk alat anda:

  1. Sambungkan TV dan telefon pintar ke satu rangkaian Wi-Fi (TV boleh disambungkan melalui kabel).
  2. Sambungkan TV ke saluran kuasa, tetapi jangan hidupkannya.
  3. Dalam senarai program telefon pintar, buka galeri dan pilih fail yang ingin dilihat.
  4. Dalam tab Lagi, klik butang Pilih Pemain. Dalam menu yang terbuka, pilih TV anda.
  5. Selepas itu, gambar itu akan disiarkan di skrin TV. Apabila anda menghidupkan foto pada telefon, imej pada skrin akan dikemas kini secara automatik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

15 + = 21