Posted on

musat untuk pisau apa itu?

Dengan penjagaan yang betul pisau, anda tidak perlu mengasahnya untuk masa yang lama. Ia cukup untuk mengeditnya secara berkala, dan untuk ini, sama sahaja, anda memerlukan alat yang dipanggil musat. Ia akan membantu meluruskan pinggiran pisau dan meningkatkan ketajamannya.

Apakah ini - pisau pisau, bagaimana rupanya dan cara menggunakannya dengan betul? Sesungguhnya anda tidak hanya dilihat sebagai tukang masak atau penjual daging profesional pisau di pasaran ini diperintah melalui instrumen bulat menyerupai fail dengan pen dan teras beralun. Ini adalah musat yang sama.

Mengapa kita memerlukan pisau untuk pisau?

Dengan penggunaan biasa Moussat, anda tidak perlu menggunakan pisau, dan ini akan memanjangkan hayat perkhidmatannya dengan ketara, kerana setiap pengisaran mengeluarkan banyak logam dari permukaan kerjanya.

Dan jika di rumah anda perlu mengambil jalan keluar dengan tatacara beberapa kali sehari, maka untuk profesional penggunaan pisau chef dan penjual daging perlu mengedit pisau lebih seratus kali dalam satu hari. Anda boleh membayangkan apa yang akan dilakukan dengan alat kerja mereka, jika setiap kali mereka menggunakan bukan muskat, tetapi sebuah batu atau mesin tajam.

Memilih pisau cukur pisau untuk pisau

Segera buat tempahan bahawa ada musate hanya untuk meluruskan pisau, dan ada - untuk meluruskan dan mengasah. Jika anda memerlukan alat semata-mata untuk mengasah, jangan ragu untuk membeli moussat keluli atau kaca dengan takuk dan rusuk. Untuk mengasah, pilih antara moussat seramik dan mousse yang tercemar berlian.

Pada masa yang sama, ambil perhatian bahawa anda tidak dapat mengawal atau mempertajam tepi canggih pisau jika kekerasan logam melebihi 60 pada skala Rockwell. Untuk pisau seperti itu, anda sudah memerlukan batu berlian atau tajam khusus.

Jika kekerasan logam kurang daripada 50 unit pada skala yang sama, maka semasa berpakaian dan mengasah, musat akan mengeluarkan banyak logam, yang sangat tidak diingini. Jadi, sebelum membeli tikus, disarankan terlebih dahulu untuk mengetahui kekerasan bilah alat chef anda dan menentukan peraturan untuk mengasah dan meluruskannya.

Apabila memilih musat, anda perlu memberi perhatian kepada kualiti pengeluar, tetapi sama pentingnya untuk memilih alat yang tepat untuk dimensi yang betul. Biasanya, musat dilengkapi dengan rod bekerja 20-40 cm panjang. Panjang optimum adalah rod yang 5-6 cm lebih panjang daripada panjang pisau pisau dapur utama.

Bentuknya, rod musat adalah bulat, bujur atau persegi. Terdapat alat jualan dan gabungan, apabila satu separuh membujur rod adalah berkilat, kedua - kasar. Sisi yang halus diperlukan untuk memberi pisau ketajaman yang ideal pada akhir peragaan.

Bagaimana untuk menggunakan mousat untuk pisau?

Sekiranya anda ingin mengetahui cara menggunakan pisau dengan betul, anda harus masuk ke dalam kebiasaan mengawalnya dengan musatom setiap kali sebelum menggunakan dan segera selepas akhir.

Semasa mengedit pisau Musatov anda perlu bergerak ke arah pisau dari pemegang ke hujung bilah dan pada masa yang sama bergerak di sepanjang Musat rod dari hujung ke hulu. Ia cukup untuk mengulangi operasi 2-4 kali, tidak diperlukan lagi, jika tidak, ia boleh membawa kepada hasil yang bertentangan.

Untuk memandu dengan pisau di musatu untuk mengasah pisau, ia perlu pada sudut 20-25 darjah. Ia tidak seharusnya menjadi usaha, ia harus menjadi sentuhan yang mudah. Musuh perlu diletakkan secara menegak, berehat di hujung tongkat di meja, pra-meletakkan tuala di bawahnya untuk mengelakkannya daripada tergelincir.

Pisau tukang masak berpengalaman pada berat badan, tetapi untuk ini anda perlu mempunyai kemahiran yang mencukupi. Untuk mengetahui cara menggunakan alat itu, lebih baik untuk berlatih terlebih dahulu pada pisau murah dan hanya pergi ke pembetulan pisau mahal dan berkualiti tinggi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

46 − 39 =