Posted on

Nepentes - penjagaan di rumah dan fakta menarik mengenai pemangsa tumbuhan

Apa jenis bunga itu, penjagaan di rumah dan peraturan pemindahan, semua ini mesti diketahui oleh orang yang ingin mempunyai tumbuhan yang tidak biasa di rumahnya. Di antara semua, ia adalah berbeza kerana ia adalah pemangsa dan karnivor. Terdapat beberapa spesies yang sesuai untuk penanaman diri.

Predator nepenthes plant – description

Secara semula jadi, bunga tumbuh di tanah yang miskin dan untuk bertahan hidup, ia mesti memberi makan kepada serangga. Untuk ini, ada jag pada setiap batang, yang dipenuhi air hujan bercampur dengan enzim penghadaman. Ciri-ciri utama termasuk fakta berikut:

 1. Nepentes diwakili oleh tenggorak dan dalam bentuk semak.
 2. Tumbuhan dalaman pembuat jug mempunyai dua varian daun: dengan vena median cembung dan larva. Saiz, bentuk dan warna kedua bergantung kepada spesies, dan panjangnya 2.5-30 cm.
 3. Hujung atas teratai dibengkokkan di dalam dan ditutup dengan alur warna merah jambu atau ungu. Terima kasih kepada sel khusus, madu manis dihasilkan, yang menarik serangga.
 4. Para mangsa tenggelam dalam cecair pencernaan, dan proses pencernaan berlangsung selama 5-8 jam.
 5. Bunga-bunga nepentes tidak kelihatan, tanpa kelopak dan dengan sepal kecil. Buah-buahan diwakili oleh kotak keras, di mana benih kecil masak.
 6. Untuk berkembang bukan pentas, penjagaan di rumah perlu dilakukan dengan semua peraturan. Dia menuntut, jadi lebih baik baginya tumbuh di rumah kaca atau “tingkap tropika tertutup”.

tumbuhan pemangsa neptens Penerangan

Nepentes – Fakta Menarik

Tumbuhan pemangsa yang luar biasa beberapa tahun yang lalu hanya dapat dilihat di alam atau di taman. Terdapat beberapa fakta menarik tentang dia:

 1. Nama non-pentes berasal dari mitologi kuno, di mana rumput yang disebut kelalaian dipanggil.
 2. Satu lagi nama adalah “memburu cawan”, dan ini disebabkan oleh fakta bahawa cecair yang ada dalam teratai air boleh diminum, tetapi hanya tahap atas. Dengan setiap periuk, anda boleh mendapatkan air liur.
 3. Selalunya liana parasitizes pada pokok untuk mendaki lebih tinggi ke matahari

nepentes fakta menarik

Nepentes – Spesies

Setakat ini, terdapat pelbagai jenis bunga yang indah ini, sebagai contoh, di Asia, terdapat kira-kira 70 spesies, dan di pulau Sumatra adalah kira-kira 20. Ketahui di mana berkembang Nepenthes, kita perlu menunjukkan bidang-bidang seperti: pulau Borneo dan Filipina, Australia, New Guinea dan Semenanjung Indochina. versi dibezakan oleh saiz mereka dan parameter lain, dan dalam penjagaan Nepenthes bunga adalah berbeza.

Nepentes Raja

Ini adalah yang terbesar dari pilihan sedia ada, jadi teratai air dapat menangkap bukan sahaja serangga, tetapi kadal dan tikus. Pucuk-pucuk makhluk yang menyebar sepanjang tanah boleh mencapai sehingga 6 m panjangnya. Tumbuhan karnivor dari Raja yang tidak berkuasa mempunyai ciri khas yang lain: daun petiolate dengan antena adalah pada pucuk pada jarak yang sama antara satu sama lain. Panjang teratai air dapat mencapai 50 cm atau lebih, dan warna mereka adalah klaret atau ungu.

nepentes raja

Nepentes Attenborough

Spesies ini tumbuh di dalam semak bertingkat yang ketinggiannya adalah kira-kira 1.5 m. Daun kulit mempunyai tangkai yang sangat pendek dan ia terletak bersilih ganti. Nepenthes-flytraps mempunyai lili air besar, yang boleh mengandungi sehingga 1.5 liter cecair. Panjangnya mencapai 25 cm dan diameter 12 cm Di persekitaran semula jadi, Attenborough tumbuh di wilayah Filipina.

neptens attenboro

Nepentes Alata

Spesies ini juga dipanggil “bersayap” dan ia adalah yang paling biasa. Ia diwakili oleh belukar, di mana pucuk boleh mencapai sehingga 4 m panjang, dan mereka ditutup dengan daun berbentuk pisau warna hijau gelap. Diameter teratai air adalah 5-8 cm, dan mereka dicat hijau-merah dengan specks. Jug Alat – tumbuhan insektiviti tumbuh di wilayah Filipina.

neptes alate

Nepentes Sanguinea

Diterjemahkan dari bahasa Latin, nama spesies ini diterjemahkan sebagai “darah merah”. Secara semula jadi, ia tumbuh di semenanjung Malaysia dan di selatan Thailand. Tanaman insektivisme Nepentes Sanguinea mempunyai teratai air dari pelbagai saiz dan mereka boleh mencapai ketinggian 10 hingga 30 cm. Bagi warna, ia berbeza dari hijau-kuning hingga oren-merah. Di dalam teratai air terdapat bintik-bintik dan dua bunga utama.

nepentes sanguinea

Nepenthes – penjagaan

Terdapat beberapa perkara asas yang perlu diketahui untuk mewujudkan keadaan ideal untuk “pemangsa”.

 1. Jika anda membeli bukan pentel, penjagaan rumah bermaksud mewujudkan persekitaran basah yang ideal sebanyak 70-90%. Jika tidak ada rumah hijau khusus, maka anda boleh menggunakan beberapa kaedah. Yang paling mudah adalah menyembur dengan air yang tetap dan menggunakan pelembap khas. Letakkan pan kedua dipenuhi dengan air di bawah periuk, dan letakkan bekas dengan cecair di sebelahnya.
 2. Dalam tempoh musim panas, kejururawatan melibatkan pembajaan setiap tiga minggu. Untuk tujuan ini, kompleks baja bunga biasa adalah sesuai, tetapi pertimbangkan bahawa kepekatan harus kurang daripada tiga kali. Jika anda sering menyemai bunga, teratai air mungkin berhenti membentuk.
 3. Nepenthes di rumah memerlukan suhu yang sederhana, tetapi ia sepatutnya mempertimbangkan jenis tertentu. Bunga yang tumbuh di kawasan tanah rendah memerlukan suhu 22-26 ° C dalam masa yang hangat, dan 18-20 ° C dalam keadaan sejuk. Untuk spesies gunung dalam waktu yang hangat, simpan 20 ° C, dan dalam sejuk – 15 ° C
 4. Adalah penting untuk melindungi bunga dari cahaya matahari langsung dan yang terbaik adalah untuk menyimpannya di jendela di sebelah timur.

penjagaan neptik

Mempunyai rumah bukan pentel, penjagaannya di rumah akan termasuk peraturan untuk melindungi daripada kemungkinan penyakit. Sekiranya tidak cukup cahaya, teratai air tidak boleh dibentuk sama sekali. Untuk merosakkan tumbuhan ia mungkin, jika untuk menyembur untuk mengambil persediaan kimia. Jika bukan tanah yang betul akan ada hanya gambut dan lumut, maka chlorosis akan berkembang. Mungkin ada kerosakan sedemikian:

 1. Mulberry tepung. Pelepasan Saccharous dan jamur dapat dilihat pada batang. Akibatnya, non-pentel berhenti tumbuh secara normal. Untuk pencegahan, adalah perlu untuk kerap menjalankan rawatan sedemikian: memeriksa batang dan keluarkan daun kering. Dibuktikan bahawa jika anda sering mencuci daun, maka kekalahan pembunuh akan dikurangkan kepada minimum. Sekiranya masalah itu timbul, tetapi tidak banyak cacing, ia boleh dikeluarkan dengan kapas, yang anda perlukan untuk membasahi 60% alkohol atau air sabun. Jika tidak, anda boleh membeli alat khas dan proses dari daun dan tunas setiap 8-10 hari selama 6 minggu.
 2. Aphids. Daun mula berubah menjadi kuning, dan bunga-bunga itu jatuh. Satu lagi tanda – pada permukaan daun dibentuk perkumuhan gula. Untuk tidak disambar oleh aphids Nepenthes dalam penjagaan di rumah untuk memasukkan pengudaraan berkala, kebersihan dan meletakkan periuk di tempat yang terang. Penyediaan paling berbahaya untuk mengeluarkan aphid – hijau kalium sabun, 20 g yang telah dicairkan dalam 1 liter air. Produk yang terhasil dibasuh oleh tumbuhan, meliputi tanah dengan filem.

penjagaan neptik

Nepenthes tumbuhan – bagaimana untuk mengambil tanah?

Kepada bunga tumbuh cantik dan tidak sakit, anda perlu memilih tanah yang betul. Pakar, menjawab soalan mengenai bagaimana untuk menjaga nepentes, mengesyorkan memilih tanah yang dimaksudkan untuk orkid. Anda boleh membuat tanah yang sesuai dengan tangan anda sendiri, yang menggabungkan daun daun, pasir dan gambut, dalam nisbah 3: 1: 2. Masih perlu menambah sphagnum dan arang. Untuk mengembangkan nepentes yang indah, penjagaan di rumah membayangkan penggunaan tanah dengan keasidan yang rendah. Apabila transplantasi, penting untuk menukar tanah.

menanam nepenthes bagaimana untuk mengambil tanah

Bagaimana untuk menyembur nepen?

Loji ini memerlukan pematuhan dengan beberapa peraturan dalam penjagaan, untuk mengatur penyiraman yang diperlukan di rumah:

 1. Lebih baik memilih air hujan, tetapi ia boleh digantikan dengan cecair rebus dengan penambahan sedikit garam.
 2. Menyiram nepapesy rapuh pada musim panas haruslah berlimpah setiap 2-3 hari. Pada masa yang lain, lakukan lebih baik dalam beberapa hari selepas lapisan atas kering.
 3. Gunakan penyiraman yang lebih rendah, yang akan membantu menyampaikan lebih banyak kelembapan kepada akar dan meminimumkan risiko kulat.

bagaimana untuk menyiram nepentes

Bagaimana untuk memindahkan bukan-pentel?

Menjalankan pemindahan hanya jika perlu, sebagai contoh, jika akar telah berkembang terlalu banyak atau kulat telah muncul. Diameter hidangan yang digunakan tidak boleh kurang daripada 14 cm. Loji jag perlu dipindahkan di rumah pada musim bunga. Sekiranya pokok belukar itu betul, ia hanya dipindahkan dari satu kapal ke kapal lain, dan jika tidak, penting untuk membersihkan sistem akar dan bilas dengan penyuling. Pada akhirnya, penyelesaian Fundazol atau Topaz disembur ke daun.

bagaimana untuk menyalurkan nepentes

Nepentes – penyebaran oleh keratan

Ini adalah jenis pembiakan yang paling popular, yang hampir 100% berkesan di rumah. Keratan dipotong dari hujung pucuk atau batang yang terlalu besar, membuat potongan sedikit di bawah plat daun secara serong. Adalah penting bahawa shank mempunyai tiga plat lembaran, yang dipotong separuh. Cara terbaik untuk mengembangkan keratan bukan pitta dan menjaga mereka di rumah adalah untuk menghabiskan pada akhir musim sejuk atau awal musim bunga.

 1. Keratan pertama diikuti oleh 30 minit. tempat dalam penyelesaian promoter pertumbuhan.
 2. Untuk perakaran ia disyorkan untuk menggunakan lumut-sphagnum, serat yang memotong potongan dan membetulkannya dengan benang. Anda boleh menanam potong di dalam tanah ringan hingga kedalaman 0.5 cm.
 3. Di atas penutup periuk kulk untuk membuat hothouse. Ia harus memastikan bahawa matahari tidak jatuh ke atasnya, dan suhu harus kira-kira 30 ° C. Keratan perlu disembur dengan kerap, supaya kelembapan adalah 90%.
 4. Selepas setengah bulan, disyorkan untuk menyembur perangsang pertumbuhan Ziron (2-3 titisan setiap 1 item air).
 5. Perladangan boleh bertahan hingga 1.5 bulan. Jika selepas 10 hari tangkai menjadi gelap, maka ia tidak bermula. Transplantasi boleh dilakukan selepas setahun.

perladangan tanpa dipotong oleh keratan

Bagaimana untuk berkembang bukan pentel dari benih?

Generatif, pendaraban benih iaitu adalah satu proses yang mudah, tetapi hanya jika kita boleh mendapatkan benih segar. Adalah penting untuk ingat bahawa benih mengekalkan daya maju selama 2-3 minggu, tetapi tidak lebih. Jangan percaya vendor di kedai-kedai yang menawarkan untuk membeli benih segar. Meningkat kepada Nepenthes anggur yang indah, pertimbangkan peraturan drop-off berikut dan penjagaan di rumah:

 1. Benih tersebar di permukaan sphagnum itu yang sebelum ini membasuh dan membasmi selama tiga minit dalam ketuhar gelombang mikro dan kemudian lembapkan.
 2. Ia perlu dimasukkan ke dalam bekas plastik, yang sepatutnya mempunyai lubang saliran.
 3. Perlu melembapkan tanaman menggunakan semburan halus. Kapasiti dimasukkan ke dalam beg plastik, tutup penutup telus bagi mewujudkan kelembapan yang diperlukan. Letakkannya di rumah hijau di bawah phytolamp.
 4. Setiap hari adalah perlu untuk ventilasi tanaman dan untuk mengukur kelembapan (90-100%) dan suhu (20 ° C). Apabila terdapat pucuk, adaptasi mereka perlu diregangkan selama beberapa minggu.

bagaimana untuk berkembang bukan pentel dari benih

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

28 − 26 =