Posted on

Nuri ikan akuarium - ciri-ciri penyelenggaraan dan penjagaan

Penampilan nuri ikan akuarium bukanlah disebabkan sifat alam, tetapi untuk kerja peternak Asia yang melintasi beberapa spesies cichlases. Ikan terang dan comel dipanggil "burung nuri" kerana kepala melengkungnya, menyerupai kepala burung, serta warna mottled. Hari ini, burung kakak tua adalah penduduk kegemaran akuarium di seluruh dunia.

Bagaimanakah ikan kelihatan seperti burung kakak tua?

Ikan kelihatan seperti watak kartun. Bentuk badannya yang luar biasa, menyentuh pipi dan ekspresi lucu, tidak seperti ikan biasa, perseorangan di kalangan penduduk lain kolam domestik. Penerangan burung ikan nuri pasti akan menyebutkan sifat pemahaman damai dan kecerdasan yang tinggi. Kekurangan utama cichlids - agresif dan kebaikan - ia tidak mewarisi.

bagaimana ikan melihat burung kakak tua

Warna ikan burung kakak tua

Warna utama ikan cichlid nuri adalah oren terang atau merah. Dari masa ke masa, ia boleh menjadi lebih pucat, tetapi jika ini berlaku, anda perlu menambah karotena kepada diet, dan warna akan menjadi terang lagi. Rarer, tetapi terdapat burung kakung albino berwarna putih atau kuning warna lemon. Warna-warna eksotik lain (lembayung, ungu, hijau, biru, dan lain-lain) - ini hanya hasil daripada pewarnaan kimia tiruan. Ikan-ikan yang telah melalui prosedur ini lebih cenderung menjadi sakit kerana imuniti yang lemah. Dan warna itu sendiri tidak stabil - ia secara beransur-ansur dihanyutkan.

warna burung kakak tua

Sebagai tambahan kepada pewarna monokrom, ikan akuarium burung nuri dapat dilihat - panda dan marmar, mutiara berlian dan berlian. Dua warna terakhir diperolehi selepas melintasi burung kakak tua dan spesies cichlases lain. Sekiranya ikan berwarna satu tiba-tiba mempunyai bintik hitam, ini menunjukkan keadaan stres. Selepas menghapuskan faktor yang menimbulkannya, tempat-tempat itu hilang.

ikan nikel ikan akuarium

Berapa banyak ikan yang tinggal burung kakak tua?

Burung beo di dalam akuarium boleh hidup lebih dari 10 tahun. Rata-rata, jangka hayat mereka, dengan syarat semua syarat penahanan dan ketiadaan penyakit kongenital terpenuhi, adalah 7 tahun. Ikan umumnya kuat dan kuat. Apa yang menarik adalah bahawa dari semasa ke semasa mereka mula mengenali tuan mereka dan berenang ke dinding depan akuarium di penampilannya. Ini dan tanda kecerdasan lain membezakan data daripada wakil-wakil dunia bawah air.

berapa ramai burung burung hidup hidup

Nuri ikan akuarium - kandungan

Burung beo ikan dalam penjagaan dan penyelenggaraan adalah bersahaja dan mudah, kerana ia sesuai untuk pemula aquarists. Perlu difahami bahawa kerana ciri-ciri anatomi - bentuk mulut anda, mereka tidak boleh menyerap jenis makanan tertentu. Secara umum, jika anda mengikuti peraturan kandungan yang mudah, ikan merasa hebat dan sila pemilik dengan panjang umur, kesenangan dan keindahannya.

kandungan burung nuri akuarium

Akuarium untuk burung kakak tua

Burung beo di dalam akuarium akan berkelakuan sangat lincah, kerana saiz tangki perlu besar - panjangnya sekurang-kurangnya 70 cm, jumlahnya - dari 200 liter. Adalah penting untuk memasang semua peralatan yang diperlukan dalam akuarium:

 • sebuah pam untuk mensimulasikan pergerakan mudah air;
 • pemampat untuk pengayaan oksigen;
 • penapis untuk penulenan air;
 • lampu untuk lampu sederhana;
 • termometer untuk kawalan suhu malar.

Adalah dinasihatkan untuk membeli tudung untuk akuarium, kerana burung nuri ikan akuarium boleh melompat keluar dari air dan mati. Untuk tumbuh-tumbuhan dan jenis tanah, burung kakak tua tidak menuntut, tetapi tempat perlindungan mereka mesti pasti. Ini penting kerana ikan ini mempunyai pengedaran hierarki yang jelas dalam kumpulan, dan bagi mereka semua mesti ada "rumah" berasingan. Ini boleh menjadi alat ganti, separuh shell kelapa, penggulungan penggulungan, dll.

burung nuri ikan

Suhu air untuk ikan nuri

Suhu air yang dibenarkan untuk menjaga ikan nuri berada dalam + 22-28 ° C. Parameter air yang lain adalah penting di sini:

 • ketegaran 6-15 °;
 • keasidan 6.5-7.5 pH;
 • tidak adanya ammonia, ammonia dan nitrat.

suhu air untuk burung kakak tua

Siapa burung kakak tua boleh bersama?

Oleh kerana jenis burung nuri ikan itu aman, keserasiannya dengan ikan lain sangat baik. Mereka berjaya dengan jiran yang tenang, dan dengan pemangsa. Keserasian ideal diperhatikan dengan ikan keli, cichlids Amerika Selatan, arovan, scalyarias dan pisau hitam. Bagi ikan kecil, nuri ikan akuarium secara tidak sengaja boleh menelan mereka, melihat sebagai makanan, kerana kejiranan ini sebaiknya dielakkan.

dengan siapa burung kakak tua

Burung kakak tua - Penjagaan

Akuarium ikan cichdida ikan akuatik mempunyai keunikan penjagaan, yang terdiri daripada fakta bahawa mereka sering perlu menggantikan 30% air di akuarium. Ini dijelaskan oleh fakta bahawa ikan nuri di akuarium meninggalkan banyak sisa makanan yang jatuh ke bawah dan membawa kepada pencemaran air, dan ini boleh mengakibatkan keracunan penduduk dan kematian mereka. Ini disebabkan oleh ciri-ciri makanan.

Apa yang hendak memberi makan burung kakak tua?

Seperti yang telah disebutkan, burung kakak tua mempunyai anatomi yang sangat luar biasa. Mulut mereka terbuka pada sudut kecil, kerana makanan mereka sukar. Tidak mengetahui tentang ciri ini, anda boleh membawa haiwan ke kelaparan. Bagi mereka, makanan khas, yang dibentangkan dalam bentuk butiran kecil, dijual. Keanehan makanan semacam ini juga mengapung pertama di permukaan, dan kemudian perlahan-lahan tenggelam ke bawah. Ini memberi peluang tambahan untuk ikan, tetapi kerana ini, banyak bahan buangan tetap di bahagian bawah, sehingga pembersihan yang kerap harus menjadi sesuatu bagi pemilik sesuatu yang jelas.

Di samping itu, makanan untuk parrotfishes sesuai untuk hidup dan beku. Pakan besar seperti daging udang dan cacing potong juga sesuai dengan sempurna. Sekiranya anda mahu "mengintip" burung kakak tua, anda boleh memberi mereka makanan buatan buatan dengan kandungan karotena yang tinggi. Pada masa yang sama memberi makan burung kakak tua hanya makanan kering yang berbahaya - mereka harus menjadi sebahagian dari diet mereka. Kadang-kadang ia berguna bagi mereka untuk memberikan makanan sayur-sayuran yang dihancurkan - zucchini, kacang, lada merah. Makan perlu 1-2 kali sehari. Sekali seminggu, anda boleh mengatur hari cuti.

daripada memberi makan burung kakak tua

Penyakit Ikan Parrot

Burung nuri ikan, seperti mana-mana cichlid, mempunyai imuniti yang baik dan tahan terhadap penyakit. Di bawah keadaan yang betul, kandungan itu hampir tidak pernah sakit, dan bahkan menjadi sakit, ia boleh dirawat dengan baik. Penyakit-penyakit yang paling umum bahawa ikan nuri di akuarium boleh mendapatkan:

 1. Manka (atau ichthyophthyriosis) adalah penyakit akuarium biasa yang disebabkan oleh infusoria. Fahami bahawa ikan boleh sakit dari siripnya, yang ditutupi dengan benjolan putih, seperti semolina. Beberapa burung kakang ikan merah yang dibawa dari Asia membangunkan bentuk penyakit tropika, yang berkembang pada kelajuan kilat dan selama beberapa jam menyebabkan kematian. Oleh itu, rawatan perlu bermula dengan segera selepas penemuan tanda-tanda penyakit.
 2. Hexamycin. Penyakit ini disebabkan oleh penolakan, yang mempengaruhi usus. Mengakui kehadiran mereka boleh menjadi kotoran lendir putih, keengganan ikan dari makanan, meludah. Kemudian kepala kelihatan luka kecil.
 3. Keracunan dengan ammonia dengan kandungan yang salah - Pengumpulan ikan terlalu tebal, permulaan akuarium yang salah. Apabila keracunan burung kakak tua menjadi merah atau hitam, mereka memperoleh penampilan yang dipakai. Ikan mula mati-matian, boneka mereka bergejolak, ikan cuba untuk tetap dekat dengan penapis. Untuk menyelamatkan keadaan, anda sering boleh menukar air - beberapa kali sehari, menuangkan larutan kalium permanganat, hidrogen peroksida atau persediaan khas untuk akuarium seperti Antimammak.

penyakit ikan nuri

Pembiakan ikan nuri

Kerana asal tiruan, burung tangkai dan pembiakan dalam akuarium adalah konsep yang tidak sesuai. Laki-laki benar-benar steril, iaitu, mereka tidak boleh menyuburkan telur. Namun, pada usia 1.5, mereka mula memecah-belah, memimpin permainan perkahwinan, membina sarang. Perempuan itu meletakkan telur, bersama-sama mereka sangat mengawasinya. Walau bagaimanapun, disebabkan kekurangan persenyawaan, telur tumbuh putih dengan masa, dan ikan memakannya.

pembiakan ikan nuri

Burung kakak tua

Satu-satunya cara untuk melihat berapa banyak burung nuri merangkumi adalah untuk mengurangkan betis wanita kepada wakil cichlids yang lain. Dari perikatan itu, sering kali mungkin untuk mendapatkan anak yang berdaya maju, walaupun tidak seperti burung nuri. Untuk mengaktifkan naluri pembiakan, suhu dalam akuarium dinaikkan kepada + 25 ° C. Burung kakang dan cichlids mula aktif menggali tanah dan sarang bangunan. Sangat menarik untuk menonton permainan ikan. Telur tertunda dan disenyawakan pada hari 5-6 berubah menjadi goreng. Beberapa hari kemudian, mereka mula bergerak dan makan secara berasingan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

56 − 47 =