Posted on

Pansies - tumbuh dari benih, apabila menanam dan bagaimana untuk menjaga anak benih?

Tiada siapa yang akan dibiarkan tidak peduli dengan pansies, tumbuh dari biji, apabila ditanam - maklumat ini berguna kepada tukang kebun yang suka bunga halus ini. Tumbuhan ini berumput, menarik pelbagai warna. Yang paling terkenal adalah warna triola viola, bahagian atas kelopaknya berwarna ungu, tengahnya kuning, bahagian bawah putih atau kekuningan.

Pansies - tumbuh dari benih

Penyejuk mudah dengan mudah, mereka tidak berubah-ubah. Bunga itu dibiji dengan biji, menanamnya disarankan di kawasan terbuka atau pada anak benih. Untuk mengumpulkan biji-bijian yang anda perlukan untuk mengambil spesimen yang kuat dan tunggu sehingga kotak dengan bijirin bertukar menjadi kuning. Adalah penting untuk menanam benih sehingga mereka bangun di atas tanah apabila merobek buah. Pada masa yang sama, ada peluang untuk menyediakan biji dari budaya pewarna dan pelbagai yang anda suka. Pansies berkembang secara normal di bawah naungan dan di bawah matahari. Viola ditanam terbaik di mana cahaya terang menerangi hanya sebahagian daripada hari itu.

Bagaimana untuk mengembangkan pansies dari benih di kawasan terbuka:

 1. Apabila dibumikan, alur lebar 0.5 cm dengan jarak di antara baris 2 cm dibuat, mereka tumpah dengan air.
 2. Biji-bijian perlu ditanam setiap 2 cm (terbaik dilakukan dengan helai kertas kecil), mereka ditutup dengan substrat yang lembap dan tanah sedikit prima.
 3. Penaburan dilindungi dengan filem, secara berkala ditayangkan.
 4. Dengan kemunculan anak benih dan pecking pasangan pertama daun sebenar, anak benih menyelam, memangkas akar utama dengan satu pertiga, ditanam mengikut corak 25x25 cm.
 5. Penjagaan selanjutnya terdiri daripada melonggarkan tanah dan penyiraman.
 6. Sebelum tunas bunga, bunga perlu disenyawakan dengan lebih baik - tuangkan dengan nitrophase yang dibubarkan - ke dalam baldi 1 sudu besar. sudu komposisi.
 7. Untuk musim sejuk, anak benih ditutup dengan cawangan cemara.

Bila untuk menanam pansies untuk anak benih?

Menanam pansies apabila tumbuh dari biji, apabila ditanam - penyelesaian kepada isu-isu ini adalah kerana apabila anda mahu melihat bunga pertama. Pakar mengesyorkan untuk memupuk ungu sebagai tahunan atau dwitahunan - jadi ia mempunyai penampilan yang paling menarik dan mekar yang subur. Menanam pansies untuk benih - bagaimana untuk mengira masa:

 1. Saya mahu mekar pada tahun yang sama pada bulan Jun-Julai - adalah disyorkan untuk menanam benih pada bulan Januari-Februari untuk benih.
 2. Pansies - tumbuh dari benih, apabila ditanam untuk musim bunga awal pada tahun kedua: penanaman harus dilakukan di lapangan terbuka pada bulan Jun. Mereka akan musim sejuk dan pada musim bunga awal pada bulan April mereka akan mula berkembang.
 3. Jika anda menanam di tanah lebih awal - pada bulan Mei, maka tunas akan larut pada musim gugur.

Percambahan bibit pansies

Untuk meningkatkan tenaga percambahan, benih bunga bumbu pada hari sebelum direndam direndam dalam penyelesaian pertumbuhan biostimulant "Epin". Produk ini memberikan pertambahan tenaga dan juga melakukan fungsi pembasmian kuman. Rintangan tambahan kepada penyakit akan membantu memberikan penempatan benih selama 20 minit dalam penyelesaian nada mangan burgundy. Ia berguna untuk menyerap mereka dalam larutan kayu abu: 1 sudu besar. Sudu produk dalam satu liter air dan biarkan benih dalam komposisi selama 2 jam. Membiak benih sebelum menyemai tidak perlu - mereka sangat kecil dan berakar di dalam tanah.

pansies yang tumbuh dari biji benih

Anak benih di rumah

Apabila menanam pansies, benih yang tumbuh dari benih akan membolehkan pemula mula mempercepatkan. Untuk menyemai, kotak dipilih cetek dan memperoleh buku asas yang dibeli untuk violet. Anda secara bebas dapat menyediakan substrat dari 1 bahagian tanah taman, 1 bahagian pasir dan 0.5 bahagian humus atau gambut. Tanah sebelum penanaman dikukus dalam air mandi dan tertumpah dengan racun kulat untuk memusnahkan patogen dan rumpai. Dalam bentuk disinfektan, larutan gelap magglottine sesuai.

Bagaimana untuk menanam pansies pada anak benih?

Menanam pansies untuk pucuk:

 1. Versi mudah merumput adalah untuk menyebarkan benih di atas tanah ke dalam bekas dan letakkannya di tempat yang gelap pada suhu + 20-22 ° C.
 2. Anak benih ditutupi dengan filem dan setiap hari selama 10 minit udara. Taburkan tanaman dengan semburan kecil.

Berapa hari biji pansies muncul?

Mengenai persoalan berapa banyak biji benih bakar meningkat, penanam bunga berpengalaman bertindak balas - jika tanaman dibuat dengan bahan berkualiti tinggi, maka selepas 1-2 minggu, anak benih akan naik. Kadang-kadang (bergantung kepada gred dan kualiti benih) percambahan boleh berlangsung 3-4 minggu. Sebelum mereka ditutup dengan beg yang gelap, tebal untuk sampah - biji-biji suka naik dalam kegelapan.

melalui berapa hari benih pansies

Pikirovanie pansies

Kotak dengan pucuk hijau diletakkan pada tingkap yang diterangi. Apabila tumbuh 7 hari awal anak benih terbiasa dengan udara. Untuk melakukan ini setiap hari, meningkatkan kitaran lokasinya yang terbuka dari 10 minit hingga 5-6 jam, maka perlindungan dari anak benih dapat dikeluarkan. Penyiraman dilakukan apabila lapisan atas mengering. Apabila menyelam pansies selepas bercambah:

 1. Apabila 2-3 daun ini muncul, anak benih diselam dalam bekas terpencil atau kotak umum mengikut skema 5x5 cm.
 2. Apabila memilih, tumbuhan muda dikebumikan ke cotyledons.
 3. Apabila tumbuh viola, apabila terdapat 6 daun pada pucuk muda, bahagian atas batang tengah ditebang, supaya violet membentuk belukar yang subur.
 4. Makan biola setiap 2 minggu dengan baja untuk anak benih, pantau kandungan lembapan substrat dalam periuk.

Dengan penjagaan yang berkualiti dalam sebulan (pada akhir bulan Mei), bunga viola dan siap untuk ditanam di taman. Sebelum memindahkan cacing pada tapak terbuka, mereka akan dipadamkan. Untuk ini, anak benih diletakkan di bawah sinar matahari, bermula dari jam ke sehari dan menambah masa setiap hari selama satu jam. Skim penanaman pansies di taman bunga - 20x20 cm. Penjagaan untuk pansies:

 1. Untuk berbunga yang murah hati, tumbuhan memerlukan penyiraman yang kerap, terutamanya dalam cuaca panas. Selepas melembabkan, semak perlu ditutup dengan lebih baik.
 2. Ia mempunyai kesan yang baik terhadap pembangunan baja mineral dengan mineral make-up, seperti nitrogen, kalium, fosforus. Adalah dinasihatkan untuk mula menyuburkan bunga 2 minggu selepas menanam dengan larutan ammonium nitrat atau superfosfat pada kadar 20-40 g setiap 1 m2.
 3. Bunga kering dan daun viola mesti dikeluarkan. Jika anda menyedari keperluan mudah ini, maka permaidani yang terang akan menggembirakan mata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 + 1 =