Posted on

Patung tertinggi di dunia

Kemanusiaan sejak zaman purba telah berusaha untuk mencipta struktur gergasi, termasuk karya-karya arca. Jadi ketinggian Colossus legenda Rhodes, didirikan oleh orang-orang Yunani kuno di pelabuhan kota Rhodes, adalah 36 meter (ketinggian bangunan 12 tingkat) dan melanda orang-orang yang hidup di zaman dahulu. Tetapi patung terkenal jauh dari patung-patung moden, saiznya yang beberapa kali lebih besar.

Patung mana yang paling tinggi di Bumi, dan apa karya patung yang terdapat di dalam senarai patung-patung tertinggi di dunia? Anda akan mendapati jawapan dalam artikel ini. Harus diingat bahawa senarai itu termasuk monumen yang mewakili objek dalam pertumbuhan penuh, oleh itu tidak ada senarai dalam senarai, contohnya, gambar bustu kaisar Jan dan Huang, dengan ketinggian 106 meter.

Top 10 patung tertinggi di dunia

 1. Dalam Buku Rekod Guinness, patung "Spring Buddha", yang terletak di wilayah China Henan, diperkenalkan sebagai patung tertinggi di dunia dan sebagai patung dewa terbesar - Buddha. Ketinggian arca besar bersama dengan alasnya adalah 153 meter, saiz Buddha adalah 128 meter. Untuk masa depan, terdapat rancangan untuk meningkatkan ketinggian patung terbesar di dunia dengan mengorbankan kekayaan. Kos projek itu berjumlah 55 juta dolar. Berat Buddha kira-kira 1000 tan, dan 1100 bahagian tembaga digunakan untuk penciptaannya.
 2. Patung tertinggi di dunia2

 3. Tempat kedua juga diduduki oleh patung Buddha. Patung Laukun 130 meter terletak di Myanmar, di daerah Sikain. Yang menghairankan, struktur itu didirikan tanpa bantuan kren.
 4. Patung tertinggi di dunia3

 5. Di tempat ketiga juga patung Buddha - Amitabhi, terletak di bandar Ushiku, Jepun. Ketinggian keseluruhan bangunan megah ialah 120 meter. Di dalam struktur terdapat lif yang mengangkat ke platform tontonan. Saiz mengagumkan patung itu dibuktikan oleh fakta bahawa setiap jari Buddha mempunyai panjang 7 meter!
 6. Patung tertinggi di dunia4

 7. Di kedudukan keempat adalah imej arca 108 meter dari dewi Bodhisattva, yang terletak di China di wilayah Guangyin. Keputusan artistik arca itu menarik: sebuah patung tiga rupa melambangkan kehadiran dewa pada masa lalu, sekarang dan masa depan, sebagai akibatnya, memperlihatkan keabadian sang Buddha.
 8. Patung tertinggi di dunia5

 9. Patung Portugis Krisht Rey (Christ the King), yang ketinggiannya adalah 103 meter, sepenuhnya sesuai dengan imej patung Kristus di Rio de Janeiro. Tetapi patung terbesar Yesus Kristus secara rasmi dianggap sebagai tokoh arca Raja Kristus di Poland. Walaupun ketinggian arca itu adalah 52 meter, tetapi ia terletak di atas tapak kecil yang berbeza dengan patung Portugis. Skop tangan manusia Tuhan sangat menarik - jarak antara berus adalah 25 meter!
 10. Patung tertinggi di dunia6 Patung tertinggi di dunia7
 11. Tempat keenam dan ketujuh dibahagikan dengan ukiran patriotik: tanah air batu di ibu negara Ukraine Kiev dan konkrit bertetulang "Motherland Panggilan!" Di Volgograd. Dimensi angka megah sangat besar: ketinggian setiap 102 meter. Patung Volgograd adalah patung tertinggi di Rusia, dan patung Kiev berada di Ukraine. Kedua-dua tokoh wanita itu terletak di tempat-tempat yang tidak dapat dilupakan: orang Ukrain berhampiran muzium republik Perang Patriotik Besar, dan Rusia - dalam kumpulan sejarah "Pahlawan Pertempuran Stalingrad" di Mamayev Kurgan.
 12. Patung paling tinggi di dunia8 Patung tertinggi di dunia9
 13. Ketinggian Sendai Daikannon adalah patung dewi Kannon di Jepang, di kawasan Tohoku hampir 100 meter.
 14. Patung tertinggi di dunia10

 15. Di tempat kesembilan yang terhormat monumen kepada Peter I di Moscow. Tugu tembaga gangsa 96 meter tinggi didirikan di semenanjung tiruan di Sungai Moscow.
 16. Patung tertinggi di dunia11

 17. Patung 93 meter Amerika yang terkenal di dunia Liberty di New York melengkapkan bahagian atas arca arca tertinggi. "Lady Liberty" - hadiah dari Amerika Syarikat dari Perancis hingga abad ke-100 Revolusi Amerika. Dari mahkota, yang boleh dicapai dengan tangga, membuka pemandangan pelabuhan yang luas. Kekuatan ini dilengkapi dengan muzium sejarah bangunan, di mana lif meningkat.

Patung tertinggi di dunia12

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 + 1 =